Hnoj nemali farmári kydať len pred európskym domom. Ukazuje sa, že Jahnátkovo ministerstvo si ho zaslúžilo viac

Hnoj nemali farmári kydať len pred európskym domom. Ukazuje sa, že Jahnátkovo ministerstvo si ho zaslúžilo viac

Bratislava 13. decembra (TASR/HSP/Ilustrácia: HSP)

 

Poľnohospodári sú jediní zamestnávatelia v hladových dolinách

Protest poľnohospodárov proti finančnej diskriminácii v rámci EÚ vyvolal podporné hlasy Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). “Zamestnávatelia očakávajú, že naša vláda bude v Bruseli razantne obhajovať požiadavky slovenských poľnohospodárov a potravinárov a nedopustí ich ďalšiu diskrimináciu,” uviedol ďalej k dnešnému protestu poľnohospodárov a potravinárov generálny sekretár RÚZ Martin Hošták.

Reklama

EÚ taktiež okrem nedorovnaných priamych platieb navrhuje zaviesť takzvaný “capping”, čiže krátenie priamych platieb a tzv. stropovanie výšky dotácie podľa veľkosti farmy. Tým sa má obmedziť maximálna výška dotácie pre väčšie farmy, čím sa naďalej budú zvýhodňovať farmy zo starých členských štátov EÚ. Popri tomto Brusel tiež navrhuje ďalšie opatrenia ako napríklad povinné zazelenenie tzv. greening, ktoré našich poľnohospodárov tak isto dostávajú do konkurenčnej nevýhody.

 

Reklama

Galko z SaS burcuje Jahnátka od začiatku decembra

Na problematiku laxného prístupu rezortu poľnohospodárstva poukazoval už pred samotnými protestami poľnohospodárov poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorý upozornil, že Slovensko nemá v Agrovýbore Európskeho parlamentu žiadneho poslanca, hoci Poľsko ich má štyroch, Česi a Maďari po dvoch.

Poslanec SaS ďalej upozornil, že jediné Slovensko z krajín V4 nevyjadrilo v rámci medziparlamentných sedení Európskeho parlamentu svoju pozíciu ku poľnohospodárskemu programu CAP, a napokon zdôraznil, že pri prezentovaní stanovísk jednotlivých krajín EÚ v októbri 2012 sa Slovensko k nikomu nepridalo. “My zrejme nepotrebujeme žiadnych spojencov,” poznamenal.

Nečinnosť kompetentných zaráža o to viac, že sa minister poľnohospodárstva na ulici pridáva k poľnohospodárom a rozčuľuje sa na nespravodlivosťou Európskej únie miesto toho aby konal, resp. vysvetľoval. 

“Je potrebné, aby minister pôdohospodárstva prestal naháňať potkany po slovenských hypermarketoch a prestal na PR tlačových besedách informovať o výsledkoch kontrol v obchodných reťazcoch. Je pekné, že sa minister Jahnátek stará o to, aby bolo v našich hypermarketoch čisto. Minister však nie je ani deratizér, ani veterinár, ani hygienik. Jeho miesto nie je medzi regálmi alebo medzi chladiacimi vitrínami pri kontrole dátumu spotreby jogurtov. Jeho miesto je v Bruseli,” domnieva sa Ľubomír Galko.

Reklama

 

Ministerstvo poľnohospodárstva neschopné vecnej reakcie

Dnešný protest bol podľa podpredsedu SaS úplne oprávnený, pričom však za problémy poľnohospodárov nemôže iba EÚ. “Leví podiel na tejto situácii má dnešná reprezentácia ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jahnátkom, ktorá dlhodobo nekoná. Nekoná prakticky odo dňa, kedy na jar tohto roka dostala dôveru voličov,” myslí si opozičný poslanec.

 “Pán Galko zrejme nemá tému. Doporučujem mu, aby si na internetovej stránke rezortu pôdohospodárstva pozrel podrobné správy o každom jednom rokovaní, ktorého sa ministerstvo pôdohospodárstva zúčastnilo,” uviedol v reakcii na Galkovu kritiku slabej angažovanosti agrorezortu SR v Bruseli Jahnátek. “Prečíta si tam zároveň, o čom boli rokovania a zároveň to, aká bola pozícia Slovenska v danej veci. Určite pochopí, čo všetko sa urobilo. Nemusí si vymýšľať nejaké svoje vlastné analýzy, ktoré má možno nacvičené z obdobia, keď dával odpočúvať každého, komu podal ruku:”
 

Voči medializovaným informáciám sa ohradila aj Európska komisia

Nie je pravdou tvrdenie, že Slovensko dostalo pri vstupe do EÚ prísľub, že v roku 2013 bude dostávať priame platby na hektár (ha) vo výške priemeru EÚ. “V prístupovej zmluve bolo zakotvené, že v roku 2013 Slovensko dostane 100 % svojej národnej obálky, teda 388 miliónov eur. Toto sa aj v roku 2013 stane skutočnosťou,” uviedlo ďalej okrem iného Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku v reakcii na informácie a vyjadrenia ohľadom bruselských návrhov na reformu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ na roky 2014 až 2020.

Reklama

Medializované informácie o tom, že napríklad Rakúsko dáva svojim farmárom štátnu pomoc vo výške 500 eur na hektár a Slovensko len 2 eurá sú nepravdivé. “Napríklad v rokoch 2007 až 2010 Rakúsko oznámilo EK štátnu pomoc svojim farmárom priemerne vo výške 57 eur/ha za rok. Slovensko oznámilo štátnu pomoc svojim farmárom priemerne vo výške 28 eur/ha za rok,” spresnila EK.

Slovenskí farmári dostávajú podľa EK podporu z EÚ v dvoch oblastiach, a to ako priame platby na plochu a ako podporu v rámci rozvoja vidieka. “Pre rozvoj vidieka má Slovensko jednu z najvyšších podpôr 152 eur/ha. Pri priamych platbách je podpora na úrovni 206 eur/ha. Keď spočítame obidve tieto oblasti, tak podpora pre Slovensko je nad úrovňou priemeru EÚ, pretože SR má 358 eur/ha, hoci priemer EÚ-27 predstavuje 353 eur/ha, a je napríklad vyššia ako pre Francúzsko, Poľsko alebo Španielsko,” dodala EK.

Práve toto rozdelenie je aj možný dôvodom nečinnosti akejkoľvek slovenskej vlády, ktorá chce mať možnosť odmeňovať vernosť poľnohospodárskych subjektov a profesných komôr. Priame platby sa totiž ovplyvňovať nedajú, Slovenská republika iba uskutočňuje ich transfer priamo k tým, čo s pôdou pracujú. Finančné prostriedky na podporu vidieka však už ministerstvo rozdeľovať môže. Angažovaním sa v prospech priamych platieb by tak každý minister pôdohospodárstva sám seba pripravoval o vplyv a prostriedky na vynútenie loajality.

 

Dostaneme viac ako iní, lebo sme mali omnoho menej

Podľa EK nie je ani pravdou to, že Brusel chce Slovákom zobrať dotácie. “Na základe návrhu EK by Slovensko dostalo v rokoch 2014 až 2020 vyššie prostriedky na priame platby pre farmárov a naďalej by dostávalo jednu z najvyšších podpôr na rozvoj vidieka. Celý návrh vychádza z referenčného roku 2013. Avšak vzhľadom na proces vyrovnávania priamych platieb by prostriedky pre mnohé krajiny na roky 2014 až 2020 klesli, pre Slovensko by ale stúpli.” Nejde však o dobročinnosť Európskej únie, ale o fakt, že prostriedky pre Slovensko boli pomerne nízke a tak aj pri šetrení celej EÚ na úroveň 90 % programovacieho obdobia 2007-2013, Slovenská republika získa, kedže nedosahovala ani 90% priemeru EÚ.

V roku 2010 dostalo Slovensko z EÚ na samotné poľnohospodárstvo viacej, ako bol celý príspevok SR do rozpočtu EÚ. Na poľnohospodárstvo Slovensko dostalo z rozpočtu EÚ 652 miliónov eur, čo predstavuje 1 % národného HDP. Navyše ešte SR spolufinancovala z národných prostriedkov rozvoj vidieka vo výške 113 miliónov eur a poskytla svojim farmárom národné dorovnávacie platby vo výške 61 miliónov eur. Celková podpora pre slovenské poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka tak spolu v roku 2010 bola vo výške 826 miliónov eur. Najväčšia časť európskych prostriedkov pre Slovensko ide na kohéznu politiku. V roku 2010 Slovensko dostalo z EÚ 1,9 miliardy eur a do rozpočtu EÚ prispelo sumou 647,3 milióna eur, teda dostalo o 1,25 miliardy eur viac, ako prispelo, takže čistý prínos pre SR bol vo výške takmer 2 % HDP.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali