EHMK: Podľa R. Rašiho článok v týždenníku Der Freitag zavádza verejnosť

EHMK: Podľa R. Rašiho článok v týždenníku Der Freitag zavádza verejnosť

Košice 25. januára (TASR) – Primátor Košíc Richard Raši je znepokojený prístupom niektorých médií a ich spôsobom informovania o projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. V týchto dňoch sa listom obrátil na ich šéfredaktorov.

V liste Raši uvádza, že mesto Košice sa dlhodobo snaží využiť potenciál projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013 nielen na pozitívnu propagáciu mesta a regiónu, ale aj celého Slovenska. „O tom, že sa nám to darí, svedčia mimoriadne pozitívne hodnotenia diania v našom meste, uverejnené v prestížnych svetových médiách a turistických sprievodcoch -CNN, Lonely Planet, The Guardian, Le Monde, Neue Zürcher Zeitung, ktoré odporúčajú Košice ako top destináciu, ktorú sa oplatí navštíviť. Efektívne spolupracujeme so Slovenskou agentúrou cestovného ruchu, aby sme pritiahli návštevníkov z celého sveta nielen do Košíc, ale aj do Vysokých Tatier, na Spiš, do Tokajskej oblasti, či do hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy,“ hovorí Raši.

Podčiarkol, že výnimočný rok v histórii mesta a celej našej krajiny sa začal dvojdňovým Otváracím ceremoniálom EHMK 2013, ktorý sa uskutočnil 19.a 20. januára. „Organizačne mimoriadne náročný projekt s viac ako 200 podujatiami a tisíckou účinkujúcich videli priamo v meste a sprostredkovane v on-line prenosoch na internete státisíce divákov z celého sveta. V meste bola úžasná atmosféra a ľudia vnímali víkendové dianie jednoznačne pozitívne,“ vyzdvihol primátor Košíc.

Dodal však, že o to viac ho mrzí, že po skončení tejto veľkej oslavy kultúry a spolupatričnosti niektoré denníky uverejnili článok prevzatý od redaktora týždenníka Der Freitag, ktorý vyvoláva dojem, že organizátori počas otváracieho ceremoniálu nevyšli v ústrety zahraničným novinárom a tajili pred nimi skutočný stav na Sídlisku Luník IX. Zverejnenie tohto článku hrubo zavádza verejnosť a necitlivo poškodzuje tvrdú prácu stoviek ľudí na organizácii otváracieho ceremoniálu.

Reklama

„Pravdou totiž je, že autor článku sa zúčastnil press tripu do Košíc pred niekoľkými mesiacmi a nie uplynulý víkend. Túto exkurziu neorganizovalo mesto Košice, no napriek tomu predstavitelia vedenia mesta a projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 boli zahraničným novinárom k dispozícii vo svojom voľnom čase v nedeľu večer, pripravení zodpovedať všetky otázky, súvisiace s realizáciou projektu EHMK 2013. Práve na tento účel totiž zahraničný inštitút press trip organizoval. Novinárov však zaujímal náš projekt len povrchne a okrajovo. Prioritne sa pýtali na Luník IX,“ vysvetlil Raši.

Zdôraznil, že napriek tomuto sklamaniu z ich prístupu im bolo vysvetlené, že nikto im v návšteve tohto sídliska nebráni, že táto mestská časť nie je ohradená ostnatým drôtom a oni sa môžu slobodne po meste a teda aj po Luníku IX pohybovať. „Som presvedčený o tom, že ak by mali skutočný a profesionálny záujem objektívne informovať o problematike, ktorá ich prioritne zaujímala, vyvinuli by viac novinárskeho úsilia. Namiesto toho napísal redaktor Der Freitag článok, hrubo skresľujúci jeho pobyt v našom meste,“ doplnil.

Reklama

Podľa primátora mesta tento článok rozposlaný po Otváracom ceremoniáli do slovenských médií a jeho uverejnenie bez overenia zdroja a súvislostí zavádza verejnosť a škandalizuje projekt s dlhodobým rozvojovým potenciálom, ktorý má okrem iného vytvoriť v Košiciach a regióne nové pracovné príležitosti.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

08:09

Maltský vicepremiér Chris Fearne v piatok odstúpil z funkcie v súvislosti s korupčným škandálom týkajúcim sa vládnej koncesie na správu troch štátnych nemocníc z roku 2015, ktorá bola udelená dovtedy neznámej zdravotníckej skupine.

08:00

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia. Jav zároveň ohrozuje fungovanie družíc a energetických sietí, keďže bude pretrvávať až do víkendu.

Polárna žiara v Bratislave
Na snímke polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024
07:59

Severná Kórea vybaví svoju armádu od tohto roka novým salvovým raketometom kalibru 240 milimetrov, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že sa pripravuje “významná zmena” pre bojové schopnosti delostrelectva armády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali