Egypt poprel, že by havarované lietadlo menilo pred pádom smer

Egypt poprel, že by havarované lietadlo menilo pred pádom smer

Káhira 24. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Thomas Ranner)

 

Haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky

Lietadlo spoločnosti EgyptAir, ktoré sa počas letu z Paríža do Káhiry zrútilo vo štvrtok nadránom do Stredozemného mora v oblasti medzi Gréckom a Egyptom, pred zmiznutím nezmenilo smer, tvrdí Egypt.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Podľa vyjadrenia gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa však radar ukázal, že AirbusA320 urobil neočakávanú obrátku 90 stupňov vľavo a začal padať. Po prudkom poklese o vyše 7600 metrov urobil obrátku 360 stupňov vpravo, kým sa zrútil do mora. Z radarov sa im stratil vo výške približne 3000 metrov.

Reklama

Haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky.

Šéf egyptskej štátnej spoločnosti poskytujúcej letecké navigačné služby, Ehab Azmy povedal agentúre AP, že lietadlo letelo v normálnej výške 11.280 metrov, kým zmizlo z radaru a žiaden nezvyčajný pohyb neurobilo.

“Tento fakt popiera to, čo Gréci hovoria o lietadle: že náhle stratilo výšku, kým zmizlo z radaru,” citovala ho BBC.

Azmy dodal, že lietadlo ešte nemalo problémy, keď vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru, kde ho sledovali “takmer minútu alebo dve, kým sa stratilo”.

Grécki leteckí predstavitelia uviedli, že leteckí dispečeri hovorili s pilotom, keď vstúpil s lietadlom do gréckeho vzdušného priestoru a všetko vyzeralo normálne. Potom sa s ním pokúsili znova skontaktovať, keď mal prejsť do egyptského vzdušného priestoru, ale napriek opakovanému volaniu lietadlo nereagovalo.

Reklama

Egypťan Ahmy vo vyhlásení, ktoré poskytol denníku Al-Ahram tiež poprel správu, že egyptská kontrola letovej prevádzky nadviazala kontakt s pilotom lietadla.

Egypt v nedeľu vyslal robotickú ponorku do pátrania po letových záznamníkoch nezvestného lietadla EgyptAiru.

Prezident Abdal Fattáh Sísí povedal, že zatiaľ by bolo predčasné prikláňať sa k jednej konkrétnej teórii príčiny havárie letu MS804.

Egyptský minister civilného letectva sa vyjadril, že možnosť teroristického útoku je pravdepodobnejšia ako technické zlyhanie, ale podľa Sísího “je všetko možné”.

Predpokladá sa, že sa letové záznamníky nachádzajú v hĺbke od 2500 do 3000 metrov pod hladinou mora.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali