Drucker: “V ekonomike potrebujeme prijať riešenia, ktoré vieme urobiť aj pri koexistencii s koronavírusom.” Vysvetlil, na čo je potrebné sa zamerať

Drucker: “V ekonomike potrebujeme prijať riešenia, ktoré vieme urobiť aj pri koexistencii s koronavírusom.” Vysvetlil, na čo je potrebné sa zamerať

Bratislava 1. apríla 2020 (HSP/Foto:SITA-Ivan Fleischer)

 

Manažér, predseda politickej strany Dobrá voľba, ktorá sa nedostala do parlamentu a bývalý minister Tomáš Drucker na sociálnej sieti uviedol, že strach nám pri koronavíruse pomohol rýchlo reagovať pri vypnutí krajiny, ale určite nám nepomôže pri jej zapnutí. Ak sa budeme chcieť posunúť z tejto paralýzy, tak budeme potrebovať plán

Na snímke Tomáš Drucker

Drucker v príspevku tvrdí, že už teraz je takmer isté, že vírus len tak nezmizne a vakcína bude zhruba tak o rok. Dodáva, že ak by sme sa vrátili do “starých koľají”, stav epidémie by sa zhoršil, skolaboval by nám zdravotný systém a navyše tu máme enormné hospodárske škody, aké tu neboli od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia, ktoré budú narastať dňami nič nerobenia.

Reklama

“To, že sme včas prijali ochranné opatrenia, nám dáva výhody oproti iným krajinám a nemali by sme tento čas premárniť.
Vieme, že budeme musieť koexistovať s koronavírusom ešte dlhé mesiace,” píše Drucker.

Podľa jeho názoru, musia byť prijaté zdravotné opatrenia primerané a funkčné. “Tu dôverujem úradu verejného zdravotníctva a spolupráci s WHO, len by som naozaj odporúčal rozvahu a primeranosť. ”

Reklama

Závažnosť ekonomickej krízy si už niektorí začali uvedomovať, ale väčšina ľudí podľa neho ešte netuší, čo náš už naisto čaká. Vládny návrh prvej ekonomickej pomoci je podľa jeho názoru fajn, aj keď evidentne viacero ľudí nerozumie, kto, kedy a v akej výške dostane pomoc.

“Potrebujeme krátkodobé ekonomické stimuly pre zamestnávateľov, zamestnancov, živnostníkov, aby sa úplne nezastavil ekonomický život a spotreba. Ale sú tu odvetvia, ktoré reálne nebudú nič robiť – ako hotely, reštaurácie, kvetinárstva, poradenstvo… v zásade väčšina sektora služieb, časť priemyslu je zabrzdená. Takéto opatrenia sú fajn, ale nič nevyprodukujú, môžu fungovať iba chvíľu a bude to stáť veľa,”myslí si.

Bývalý minister tvrdí, že v súčasnej situácii potrebujeme najmä plán na oživenie ekonomiky. Potrebujeme prijať riešenia, ktoré vieme urobiť aj pri koexistencii s koronavírusom ako napríklad investície do infraštruktúry, rozvoj poľnohospodárstva a produkcie potravín, IT, druhospracovateľské odvetvie, veda a výskum.

“Prečo? Investície do infraštruktúry sú potrebné a vytvárajú ekonomické príležitosti pre vnútorný trh a následne udržiavajú spotrebu. Dokonca môžem povedať, že teraz je ten čas, urobiť to, čo sme roky nerobili. Investovať do zanedbaných oblastí. Postaviť a masívne obnoviť nemocnice. Dostavať diaľnice, rýchlostné komunikácie a cesty. Vyriešiť nedostatok sociálnych zariadení. Výstavba nájomného bývania,” prizvukuje Drucker.

Dodáva, že poľnohospodárstvo predstavuje významnú časť zvyšovania potravinovej sebestačnosti, ktorá je dnes dôležitá aj ako bezpečnostné opatrenie. “Dokážeme zamestnať 3x viac ľudí na vidieku ako je tomu dnes. Neviem však či lány repky olejnej nám budú k niečomu. Potrebujeme rozvoj spracovateľského priemyslu, nie iba prvovýrobu,” tvrdí.

Reklama

Upozorňuje tiež, že potrebujeme podporovať sociálne služby, podporiť opatrovateľstvo, zvýšiť zdroje, ktoré zabezpečia adekvátne materiálno-technické a ľudské zázemie.

Drucker v príspevku konštatuje, že vírus nezmizne, návrat k pôvodnému spôsobu životu je v horizonte nasledujúcich mesiacov nemožný a preto potrebujeme plán, ktorý nám prinesie normálnejší život.

“Hospodárstvo Slovenska, vrátane pracovného trhu, v dnešnej podobe fungovať nebude. Čím skôr si to uvedomíme a zareagujeme, tým menšie náklady to bude mať. Ľudia potrebujú prácu. A práca má mať tvorivý efekt. Sme krajina s obmedzenými možnosťami, ak premrháme čas a zdroje, môžeme zostať na dlhú dobu chudobným štátom, ktorý krízu nezvládne a kde sa strach z koronavírusu zmení na boj o prežitie. Solidaritu a súdržnosť nahradí hnev, závisť a nenávisť. Preto potrebujeme aj iný plán ako strach,” uviedol na záver a dodal, že by sme mali by v nasledujúcich týždňoch rovnako zodpovední, akými sme boli v týchto dňoch.

Tatiana Stará

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali