Draxler: Duálne vzdelávanie sa úspešne rozbieha

Draxler: Duálne vzdelávanie sa úspešne rozbieha

Košice 3. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Budúci rok v júni by mali prví študenti končiť absolventskou skúškou, kedy získajú titul diplomovaný špecialista a certifikát

Duálne vzdelávanie na Slovensku sa podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Juraja Draxlera úspešne rozbieha. “Duál sa otvoril a budeme ho ešte niekoľko rokov budovať, kým ho budeme mať v takej miere, ako ho majú v Rakúsku alebo Nemecku, ale v tejto chvíli som naozaj veľkým optimistom a všetko ide tak, ako má ísť,” uviedol minister po dnešnej návšteve edukačného centra T-Systems Slovakia v Košiciach, kde sa žiaci vzdelávajú v rámci duálneho systému.

Reklama
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler si prezrel edukačné centrum vo firme T-Systems, v ktorom sa žiaci vzdelávajú v rámci duálneho systému vzdelávania v Košiciach 3. novembra 2015. Na snímke žiaci v triede počas vzdelávania, vpravo minister  školstva Juraj Draxler
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler si prezrel edukačné centrum vo firme T-Systems, v ktorom sa žiaci vzdelávajú v rámci duálneho systému vzdelávania v Košiciach 3. novembra 2015. Na snímke žiaci v triede počas vzdelávania, vpravo minister školstva Juraj Draxler

V pilotnom projekte duálneho vzdelávania v rámci košickej Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) začalo už v roku 2013 študovať prvých 30 študentov. Ide o trojročné pomaturitné štúdium v odbore počítačové systémy. Študenti okrem teoretických znalostí získavajú rozsiahle praktické skúsenosti a zručnosti v tejto oblasti. Program štúdia je pripravený v úzkej spolupráci so spoločnosťou T-Systems, kde môžu absolventi nájsť zamestnanie.

“Momentálne máme už tri ročníky, v ktorých máme 72 študentov. Budúci rok v júni by mali prví študenti končiť absolventskou skúškou, kedy získajú titul diplomovaný špecialista a certifikát. V spolupráci so Slovensko-nemeckou obchodnou komorou zároveň absolvujú rovnakú certifikovanú skúšku ako nemeckí študenti v duálnom štúdiu v odbore Fachinformatiker, čo v našom ponímaní znamená počítačové systémy,” priblížila Monika Mihoková, riaditeľka vzdelávacieho centra T-Systems Slovakia.

Reklama

V súvislosti so zákonom o duálnom vzdelávaní prijatým tento rok by IT firma uvítala niektoré legislatívne zmeny. Podľa Mihokovej by mali zahŕňať napríklad študentskú prax aj počas letných prázdnin.

Draxler konštatoval, že duál sa len rozbieha a budú ďalšie diskusie ohľadom nastavenia zákona. “Dôležité je, aby sme si overovali v praxi, čo sa ujme a čo nie. Máme kontinuálny dialóg jednak so zamestnávateľskými zväzmi a jednak s firmami, aby sme od nich získali podnety na to, ako sa ešte do budúcna môže upraviť legislatíva, čomu sa v žiadnom prípade nevyhýbame,” dodal pre novinárov.

Minister dnes absolvoval viacero stretnutí s učiteľmi v Košickom a Prešovskom kraji. Pokračovať v návštevách škôl na východnom Slovensku bude aj v stredu a vo štvrtok (4.-5.11.). “Cieľom je predovšetkým vidieť región a dostať spätnú väzbu od ľudí v ňom. Tí častokrát chcú vedieť úplne praktické veci, ktoré chystáme v najbližšej dobe, alebo ako im môžme pomôcť v konkrétnych problémoch,” vysvetlil Draxler.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali