Dočasným rumunským prezidentom je šéf Senátu Crin Antonescu

Dočasným rumunským prezidentom je šéf Senátu Crin Antonescu
Crin Antonescu, dočasný rumunský prezident
Crin Antonescu, dočasný rumunský prezident

Bukurešť 11. júla (TASR/Foto:TASR)

Suspendovaný rumunský prezident odovzdal včera riadenie svojho úradu dočasnej hlave štátu, novozvolenému šéfovi Senátu Crinovi Antonescovi. Stalo sa tak za zavretými dverami v paláci Cotroceni iba deň po tom, čo ústavný súd balkánskej krajiny rozhodol, že procedúra odvolania hlavy štátu bola v poriadku.

O zotrvaní alebo odchode prezidenta Traiana Basesca z funkcie rozhodnú rumunskí voliči v referende 29. júla.

Procedúru jeho odvolania odštartovali na pôde parlamentu v uplynulých dňoch jeho politickí rivali – premiér Victor Ponta a práve Crin Antonescu, ktorého ústavní sudcovia označili v pondelok za dočasného prezidenta.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:23

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vyzvala na zdokonalenie obrany členských štátov Európskej únie, ktorá podľa nej čelí hrozbám zo strany autoritárskych mocností. Informovala o tom agentúra AFP.

Brusel prišiel v marci so stratégiou na posilnenie obrannej produkcie za 1,5 miliardy eur, ale podľa predstaviteľov to nestačí.

18:22

Približne 70 mŕtvych a 56 zranených si od piatka vyžiadali silné dažde a prívalové záplavy v Afganistane. Väčšina obetí sa našla v zrútených domoch. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Silné dažde zasiahli približne 20 z 34 afganských provincií vrátane hlavného mesta Kábul. Tie nasledovali po nezvyčajne suchom zimnom období.

18:21

Európska centrálna banka (ECB) bude mať v júni a júli k dispozícii dostatočné množstvo údajov, ktoré jej umožnia rozhodnúť o prípadnom znížení úrokových sadzieb. Povedal to v stredu na finančnej konferencii vo Washingtone člen Výkonnej rady ECB Piero Cipollone.

Dodal však, že súčasné výkyvy na komoditnom trhu predstavujú riziko pre vývoj inflácie a najmä ceny ropy ECB pozorne sleduje.

18:20

Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, i tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), by sa mala zrýchliť. Umožniť to má vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania.

17:01

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v stredu Irán a Izrael na “maximálnu zdržanlivosť” po predpokladanom izraelskom nálete na iránsky konzulát v Sýrii 1. apríla a následnej iránskej raketovej odvete voči Izraelu uplynulý víkend. Správu priniesla agentúra DPA.

Špirála eskalácie by teraz nikomu nepomohla, povedala nemecká ministerka zahraničných vecí A. Baerbocková po príchode na taliansky ostrov Capri na schôdzku ministrov zahraničných vecí skupiny G7.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková hovorí k novinárom na medzinárodnom letisku v Tel Avive
16:37

Tri holandské stíhačky F-16 v stredu dorazia na rumunskú leteckú základňu, kde sa ukrajinskí piloti a pozemný vojenský personál učia tieto bojové lietadlá používať a udržiavať. Informovala agentúra Reuters.

Holandsko je dôležitou súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá chce posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny pomocou stíhačiek F-16.

16:36

Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom prejde modernizáciou, čím sa zlepšia problémy s kapacitou a prechodom hraníc pre nákladnú dopravu. Veľmi pozitívne tento projekt vnímajú slovenské firmy zastúpené v Rade slovenských exportérov (RSE).

“Slovenskí exportéri majú eminentný záujem o ukrajinský trh aj napriek prebiehajúcej vojne. Osobitne ako príležitosť vnímajú ambiciózne plány obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny,” uviedol Lukáš Parízek, predseda RSE.

Nový skener na kontrolu dopravných prostriedkov na hraničenom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod
Na snímke skener na kontrolu dopravných prostriedkov na hraničnom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod
16:07

Ruský disident a kritik Kremľa Vladimir Kara-Murza čelí dlhému a náročnému presunu z trestaneckej kolónie na Sibíri do Moskvy, kde sa bude pred súdom odvolávať proti svojmu 25-ročnému trestu za vlastizradu a iné obvinenia. Podľa jeho právničky Marie Eismontovej sa podmienky pri presune približujú k mučeniu, informovala v stredu agentúra Reuters.

Kara-Murza v minulosti prežil dva pokusy o otravu a má vážne zdravotné problémy.

15:46

Nemecká prokuratúra obžalovala už šiesteho podozrivého v prípade sprisahania osôb z krajne pravicového prostredia, ktoré pre nespokojnosť s protipandemickými opatreniami plánovali únos ministra zdravotníctva a zvrhnutie vlády. Informovala agentúra AFP.

Päť ďalších členov skupiny sa v máji 2023 postavilo pred súd v Koblenzi.

15:11

Počas konfliktu na Ukrajine zahynulo už vyše 50.000 príslušníkov ruskej armády. Uviedla to v stredu spravodajská televízia BBC s odvolaním sa na svojich redaktorov, nezávislý spravodajský web Mediazona a dobrovoľníkov. Správu priniesla agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali