Dobrovoľníci z V4 obnovili ďalšie vojnové cintoríny na severovýchode Slovenska

Dobrovoľníci z V4 obnovili ďalšie vojnové cintoríny na severovýchode Slovenska

Humenné 23. decembra (TASR) – Rekonštrukciou schátraných cintorínov z čias prvej svetovej vojny, získavaním nových poznatkov o tomto vojnovom konflikte na území severovýchodného Slovenska a organizovaním rôznych podujatí pre verejnosť sa v uplynulých mesiacoch tohto roka zaoberali členovia Kubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.

Ich dobrovoľnícka činnosť v sezóne 2012 mala už tradične aj medzinárodný charakter. Pri obnove pietnych miest či štúdiu archívnych dokumentov spolupracovali, podobne ako v uplynulých rokoch, s priaznivcami vojenskej histórie z krajín V4, ale i Rakúska.

Prvé vojnové cintoríny zrekonštruovali v tomto roku členovia KVH Beskydy už v apríli, a to nad obcou Výrava v okrese Medzilaborce. Dobrovoľníci ich prepojili spolu s územím obce zároveň novým náučným chodníkom.

"Turistom ponúka zaujímavú trasu – krásy karpatskej prírody, no predovšetkým prechádzku po miestach, kde prebiehali pred takmer 100 rokmi ťažké boje," povedal pre TASR predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Reklama

Ako dodal, členovia klubu sa následne podieľali na oprave najväčšieho cintorína z čias prvej svetovej vojny, ktorý je situovaný v obci Veľkrop v Stropkovskom okrese.

"Počas júna sa tam uskutočnila veľká brigáda dobrovoľníkov z krajín V4. Na obnove tohto pietneho miesta pracovalo vyše 30 ľudí z Čiech, zo Slovenska, z Poľska a Maďarska. Práce prebiehali od leta až do jesene," doplnil Drobňák.

Reklama

Klub stihol podľa jeho slov dokončiť v tomto roku i výstavbu pamätníka na vojnovom cintoríne v Becherove v okrese Bardejov. Jeho vybudovanie je súčasťou komplexnej obnovy cintorína, ktorá bude zavŕšená v roku 2013. Aj pri revitalizácii tohto pietneho miesta, financovanej rakúskym Čiernym krížom, asistovali dobrovoľníci z celej V4.

Drobňák ďalej uviedol, že KVH obnovila v uplynulých mesiacoch s pomocou externých zdrojov zároveň vojnové cintoríny pri Snine, obci Kružlová v okrese Svidník a Zbudskej Belej v Medzilaboreckom okrese.

Okrem štúdia archívnych dokumentov a praktickej obnovy pietnych miest zorganizoval klub v tomto roku zároveň exkurziu pre novinárov po zrekonštruovaných cintorínoch a unikátnu ukážku bojov z čias prvej svetovej vojny pri obci Nižná Polianka.

"Snažili sme sa pútavou formou priblížiť udalosti tohto konfliktu a adekvátne sa pripraviť na program nadchádzajúceho 100. výročia bojov prvej svetovej vojny v Karpatoch," podotkol Drobňák.

Jednou z ambícií dobrovoľníkov z KVH Beskydy pre budúce obdobie je okrem pokračujúcej obnovy pietnych miest zriadenie muzeálneho komplexu v prírode, a to v blízkosti bojiska a obnovených cintorínov nad obcou Výrava. Stála expozícia má nadväzovať na nedávno vybudovaný náučný chodník, ale predovšetkým na udalosti Veľkonočnej bitky v Karpatoch.

Reklama

"Muzeálna expozícia takéhoto zamerania na Slovensku chýba. S jej vybudovaním bude súvisieť aj zrekonštruovanie miestnych zákopových línii," uzavrel predseda KVH Beskydy.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali