Dobre strážené poľovnícke tajomstvo

Dobre strážené poľovnícke tajomstvo

Bratislava 3. marca 2020 (PR článok/Foto:Pixabay,AB-Centrum Safari)

 

Slovenskí turisti bývajú prekvapení, keď sa dozvedia, že Namíbia je krajinou prvého sveta, že sa tu aj s tými najmenšími dohovoríte po anglicky či po nemecky, a že sa tu nemusíte obávať malárie. Ešte prekvapivejší býva fakt, že Namíbia je jedným z dobre strážených tajomstiev poľovníctva.

Ilustračné foto

Pred letom minulého roka som túto krajinu s otcom a bratom – poľovníkmi – navštívila prostredníctvom agentúry AB-Centrum Safari. Do krajiny sme leteli z Budapešti, s medzipristátím v Dohe, do hlavného mesta Namíbie, Windhoeku. Na letisku nás čakali príbuzní nášho sprievodcu Helmuta, ktorí nás v minivane odviezli 450 km severozápadne od Windhoeku, na farmu Outjo. Táto takmer 30 000-hektárová farma sa stane naším dočasným domovom. Ubytovaní sme v komfortných chatkách s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Úžasnú domácu stravu nám zabezpečuje Helmutova žena Cindy. Po náročnej ceste zaspíme skoro, zajtra nás čaká lov.

Reklama

 

Najhoršie sucho za posledných 30 rokov

Reklama

Už po príchode do krajiny sme si začali všímať nezvykle suchú krajinu. Aj keď je Namíbia považovaná za suchú, púštnu krajinu, sám Helmut nám rozprával o tom, aké devastujúce účinky má tohtoročné sucho. Kvôli nedostatku dažďov v januári sa podzemné rezervoáre nestihli zaplniť, krajina preto teraz, počas namíbijskej zimy, prahne. Aj napriek neustálej snahe o dokrmovanie a dopĺňanie vodných plôch veľa zvierat zahynie. Lov zvierat je teda v tomto období viac než žiadaný. Preto Helmut neváha, keď pri rannej pochôdzke spozoroval antilopu losiu, ktorú môjmu bratovi dovolil odloviť.

Použil Helmutovu zbraň Blaser R93, kaliber 300 Winchester Magnum s tlmičom. Tlmiče na loveckých zbraniach v Namíbii nie sú zakázané, sú vnímané ako pomôcka, vďaka ktorej sa nebudú zbytočne stresovať okolité zvieratá. Mne sa v prvý deň dostalo odloviť svine bradavičnaté, ktoré sa postavili do zákrytu tak, že som strelila dve jednou ranou. Dá sa preto hovoriť o nadpriemernom prvom streleckom zážitku. Na streľbu som použila otcovu zbraň, Blaser R93, kaliber 7×64.

Po úspešnom love za prvých pár dní našej návštevy sme mali čas na oddych. Navštívili sme národný park Etosha. Krajina v parku pôsobila ešte vyprahnutejšie než v okolí, bolo jasne vidieť, že majitelia súkromných fariem sa o svoje zvieratá starajú o čosi úspešnejšie než štátny národný park. V parku Etosha sú vyhradené oplotené „kempoviská“, mimo nich je zakázané konzumovať jedlo, nakoľko by mohlo prilákať divú zver. V kempingoch sa aspoň môžete cítiť trochu bezpečnejšie.

Reklama

Rybolov v Swakopmunde

Uprostred dovolenky sme mali naplánovaný výlet do pobrežného mesta Swakopmund. Po viac než päťhodinovej ceste autom na východné pobrežie, cestou cez púšť Namib, sme dorazili do hotela blízko pláže. Mesto Swakopmund je vďaka svojmu stálemu počasiu dovolenkovou destináciou pre všetkých Namíbijčanov. V zime, keď môže teplota v kontinentálnej Namíbii klesnúť pod bod mrazu, aj v lete, keď sa teplota šplhá ku štyridsiatke, sa v Swakopmunde drží stála svieža teplota pätnásť stupňov Celzia, čo láka návštevníkov či už sa ohriať, alebo ochladiť.

Ráno v Swakopmunde sme sa vydali priamo na oceán, vyskúšať si rybolov. Kapitán našej lode už na prvý pohľad pôsobil ako ostrieľaný moreplavec. Vôbec mu nerobilo problém fungovať na lodi bosý, len v tenkej bunde a „kraťasoch“, aj keď my ostatní sme mali tri vrstvy oblečenia. Ryby, ktoré sme ulovili, sme si mohli so sebou odniesť. Bratovi sa podarilo uloviť žraloka, toho sme pustili späť do vody.

S trochou času nazvyš sme pred odchodom zo Swakopmundu navštívili lokálne múzeum hadov. Po dlhej ceste autom späť do Outjo sa lúčime s Helmutom a jeho rodinou, nechávame im naše ulovené ryby, ktoré sme, bohužiaľ, nestihli ochutnať, a pokračujeme smerom k farme Otjiwarongo.

Reklama

 

Luxus v Otjiwarongu

Prichádzame v poobedných hodinách a nevieme sa vynadívať na scenérie, ktoré nám západ slnka ponúka. Na farme Otjiwarongo máme lahodnú trojchodovú večeru, ktorá ako chuťou, tak aj vzhľadom pripomína pokrmy z luxusných reštaurácií. Ubytovaní sme v krásnych chatkách, ich umiestnenie na kopci nám ponúka úžasný výhľad na okolie. Presvedčíme sa aj, aké je dôležité nezabudnúť zavrieť sieťku proti hmyzu – s bratom zažijeme adrenalínové vyháňanie jašterice z chaty.

Skoro ráno sme sa vydali na pochôdzku na novom území. Cestou džípom po okolí stretáme matku s mláďaťom nosorožca bieleho. Sprievodca prízvukuje radosť, akú im prírastok na farmu priniesol, aj napriek hroznému suchu, ktoré v tomto období sužuje krajinu.

Návšteva krokodílej farmy a reštaurácie v rovnomennom meste Otjiwarongo bola zaujímavým spestrením programu. Pri vchode nás lákal obchod so suvenírmi, ponúkajúci najrôznejšie výrobky z krokodílej kože. Na farme žije viac než štyridsať krokodílov rôznych vekových kategórií. Tých najmenších vám sprievodca ochotne nechá podržať v rukách – ale pozor – musíte presne dodržiavať jeho inštrukcie, aj krokodílie mláďa vám môže spôsobiť nepekné poranenia. Po prehliadke farmy sme sa pohostili v reštaurácii. Vedeli ste, že krokodíl chutí, odhliadnuc od jemnej rybacej arómy, celkom ako kura?

 

Čo pred cestou zvážiť

Namíbia je úžasným zážitkom ako pre poľovníkov, tak aj pre rodiny s deťmi. Treba sa pripraviť na to, že v Namíbii sú veľké teplotné rozdiely medzi nocou a dňom (niekedy aj viac ako 20 stupňov). Teplota hneď po západe slnka prudko klesá, preto stále treba mať so sebou oblečenie navyše. Poľovačka v Namíbii nie je fyzicky náročná, k dispozícii sú džípy vybavené konštrukciou na strieľanie, farmy majú posedy okolo napájadiel.

 

Reklama

Aká zbraň a strelivo sú pre Namíbiu najvhodnejšie?

Pre lov v Namíbii je dôležité, aby bola zbraň vybavená kvalitným puškohľadom. Najideálnejšie sú variabilné puškohľady s veľkým zväčšením, napr. 3-9×42, alebo 3-12×50, (svetelnosť nie je taká dôležitá, lebo lovíte cez deň). Vzhľadom na to, že africká zver je na ranu veľmi „tvrdá“, odporúčame náboje s ťažšími strelami – od 11 g vyššie. Na lov antilop sú potrebné minimálne tieto kalibre: 7×64, 8×57JS, 30-06 Springfield, 308 W, 300 W Magnum, 7 mm Remington Magnum, 8×68 atď. Na lov antilopy losej je zakázané použiť kaliber menší ako 7,62 mm (.300), na lov byvola, veľkých šeliem, nosorožca a slona sa vyžaduje kaliber 9,3 mm a väčší. Kalibre ako 7×64, či 308 W treba považovať za minimálne možné kalibre, vhodné pre naozaj vyzretých a dobrých strelcov pri love na antilopy. Zver sa strieľa oveľa viac dopredu ako naša – „na lopatku“, pretože pľúca a srdce africkej zveri sú umiestnené viac vpredu ako pri našej zveri. Rana na komoru považovaná za výbornú u nás znamená dlhú dohľadávku, zvyčajne po poranení „na mäkko“, v lepšom prípade po okrajovom priestrele pľúc alebo pečene. Pokiaľ chcete mať istotu pri dohľadaní zveri (väčšinou sa aj nedohľadaná poranená zver účtuje ako ulovená), odporúčam vám 30.06 Springfield, 8×57JS, 300 Win Mag, alebo v súčasnosti moderný 300 WSM (Winchester Short Magnum).

OLINKA J.

Zájazd do Namíbie na mieru  pre Vás pripraví: AB-Centrum Safari, www.abcentrum.sk, abcentrum@abcentrum.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali