Do konca roka je potrebné vyčerpať ešte 3,4 miliardy eur z eurofondov, tvrdí Vážny

Do konca roka je potrebné vyčerpať ešte 3,4 miliardy eur z eurofondov, tvrdí Vážny

Bratislava 19. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Podpredseda vlády pre investície Vážny v správe konštatuje, že za prvé štyri mesiace tohto roka došlo k výraznému zrýchleniu čerpania v porovnaní s rokmi 2013 a 2014

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny
Na snímke podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny

Slovensko by mohlo tento rok vyčerpať 2,85 miliardy eur z eurofondov. Do konca programového obdobia, ktoré uplynie v decembri, má k dispozícii ešte 3,4 miliardy z európskych zdrojov. Riziko nedočerpania odhaduje vláda na 273 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o stave implementácie fondov v rokoch 2007 až 2013, ktorú v pondelok (18.5.) schválil kabinet Roberta Fica (Smer-SD). V stredu (20.5.) sa ňou bude zaoberať parlament.

Reklama

V materiáli, ktorý predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, sa uvádza, že ku koncu apríla vyčerpal štát vrátane predfinancovania a zálohových platieb vyše 8 miliárd z 11,5 miliardy eur. “Uvedená suma znamená, že 70 % disponibilných prostriedkov bolo alokovaných na realizáciu projektov zameraných na infraštruktúru primárne v oblasti dopravy, životného prostredia, regionálnu dostupnosť, vedomostnú ekonomiku a ľudské zdroje,” opísal vicepremiér.

Vážny v správe konštatuje, že za prvé štyri mesiace tohto roka došlo k výraznému zrýchleniu čerpania v porovnaní s rokmi 2013 a 2014. Medziročne tak vzrástlo približne o polovicu. Pri zachovaní takéhoto tempa by bolo podľa neho za celý rok vyčerpaných 2,27 miliardy eur. Počíta však s tým, že ku koncu roka i celého programového obdobia sa čerpanie výrazne zrýchli. “Pri zohľadnení vyššie uvedených skutočností je reálny predpoklad, že čerpanie v roku 2015 dosiahne 2,85 miliardy eur,” predpovedá.

Reklama

Podpredseda vlády zodpovedný za eurofondy upozornil, že riziko nedočerpania hrozí v prípade troch operačných programov – v Životnom prostredí, Konkurencieschopnosti a hospodárskom raste a vo Vzdelávaní, a to v celkovej výške 273 miliónov eur.

“Ďalšie znižovanie rozdielu medzi mierou kontrahovania a čerpania je v súčasnosti takmer výlučnou zodpovednosťou prijímateľov, teda súkromného sektora a samosprávy. Je predovšetkým v ich záujme využiť možnosti, ktoré im nenávratná forma pomoci z fondov EÚ ponúka, a korektne zrealizovať a riadne ukončiť svoje projekty,” zdôraznil Vážny s tým, že práve od ich zodpovednosti a spoľahlivosti závisí konečná výška nevyčerpaných eurofondov.

Ako sa v materiáli ďalej píše, vláda bude aj napriek obmedzeným kompetenciám voči prijímateľom pokračovať vo výkone striktného monitorovania všetkých operačných programov s cieľom úplne eliminovať riziko nedočerpania. “Vláda nadobudla presvedčenie, že uvedený napätý, ale reálny harmonogram čerpania na zostávajúce mesiace roku 2015 riadiace orgány a najmä prijímatelia splnia, a to s pomocou plnohodnotného využitia všetkých dostupných a novouplatňovaných nástrojov,” uzatvoril Vážny.

jf

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali