Učitelia dnes majú Deň zdravia, na december avizujú ďalší protest

Učitelia dnes majú Deň zdravia, na december avizujú ďalší protest

Levoča 19. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová,Martin Baumann)

 

Pedagógovia chcú podujatím poukázať na zlý zdravotný stav školstva

Bratislavskí učitelia už od rána plnili čakáreň Národnej transfúznej služby v Ružinove, kam dnes v rámci Dňa zdravia prišli darovať krv. O ôsmej sa ich tu zišlo okolo 40 a ďalší postupne prichádzali. Pedagógovia chcú týmto podujatím poukázať na zlý zdravotný stav školstva. Do akcie sa na celom Slovensku zapojilo vyše 200 škôl. Niektoré zostali dnes zatvorené, na iných pedagógovia pracujú v obmedzenom režime.

Reklama
Na snímke oznam na dverách zatvorenej ZŠ Martinskej v Žiline
Na snímke oznam na dverách zatvorenej ZŠ Martinskej v Žiline

“Práve týmto aktom chceme poukázať nielen, že nás trápi zdravotný stav školstva, ale aj na to, že iba ten, kto má naozaj to srdce pri školstve a kto to berie ako srdcovú záležitosť, tak sa prestane vyhovárať, prestane sľubovať, prestane hľadať protiargumenty, ale začne konať. My konáme a chceme, aby aj vláda začala konať,” uviedol dnes Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov, ktorí iniciujú dnešné podujatie. Školstvo potrebuje podľa jeho slov systémové opatrenia a investície.

“Potrebovali sme nejakým spôsobom osloviť verejnosť a toto sa nám zdá, že by ten pozitívny ohlas mohol byť veľmi silný,” uviedol jeden z učiteľov zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave s tým, že pedagógovia týmto podujatím zároveň vyjadrujú podporu výzve Slovenskej komore učiteľov smerom k vláde, v ktorej žiadajú zvýšenie platov či viac peňazí do školstva.

Reklama

Učitelia už avizujú, že v podobných podujatiach budú pokračovať. “Iniciujeme ďalšiu protestnú akciu, ktorú sme nazvali ‘Babysitting day’ s podtitulom – Aká pláca, taká práca. Chceme poukázať na to, že naša mzda sa nevyvíja od trhových pravidiel, ale vlastne je na úrovni babysitterky,” priblížil Crmoman s tým, že podujatie sa uskutoční 10. decembra. Učitelia chcú taktiež v tento deň rodičom ukázať, ako vláda investuje do vzdelávania ich detí.

 

Do dnešného protestu učiteľov sa zapojilo aj niekoľko škôl zo Spiša

Do dnešného protestu učiteľov sa zapojilo aj niekoľko škôl na Spiši. Zatvorená ostala napríklad Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v obci Švábovce, okres Poprad. „U nás dnes neprišlo do práce 18 učiteľov, z toho 12 šlo darovať krv, zvyšní šli na lekárske vyšetrenie,“ priblížil pre TASR riaditeľ školy Vladimír Dravecký.

Niektoré školy na Slovensku zostanú vo štvrtok 19. novembra 2015 zatvorené. Dôvodom je akcia Deň zdravia, kedy učitelia pôjdu darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky
Niektoré školy na Slovensku zostanú vo štvrtok 19. novembra 2015 zatvorené. Dôvodom je akcia Deň zdravia, kedy učitelia pôjdu darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky

V škole dnes pracuje len on, jeho zástupkyňa a jedna vychovávateľka, ktorá zabezpečuje činnosť v školskom klube. K dispozícii je ešte jedna učiteľka v prípade, že by do školského klubu prišlo viac detí. „Zatiaľ prišli štyri, ostatní rodičia nechali deti doma, vedeli o tom, že škola dnes bude zatvorená. Materská škôlka funguje bez obmedzenia, do školského klubu môžu rodičia deti umiestniť počas celého dňa,“ dodal Dravecký.

Reklama

V Levoči sa do protestu zapojili dve školy, ZŠ Francisciho a ZŠ G. Haina. V prvej z menovaných dnes neprišlo do práce 40 zamestnancov. „Máme rodičovské voľno v škole, do protestu sa zapojili učitelia aj vychovávatelia. Avizovali sme to už skôr, takže rodičia o tom vedeli a dnes ráno nikto z nich neprišiel pred brány školy,“ uviedla riaditeľka ZŠ Francisciho Martina Lorková, ktorá svojich kolegov v proteste podporuje. Do práce dnes prišli piati učitelia, ktorí budú podľa nej opravovať písomky a pripravovať materiály na ďalšie hodiny.

Zatvorená dnes ostala aj ZŠ s MŠ Štefana Náhalku v Liptovskej Tepličke, okres Poprad. „Do dnešného protestu sa zapojili všetci naši pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, je ich dohromady 39, v škole som dnes len ja,“ priblížila situáciu riaditeľka školy Valéria Černohorská. Informáciu o zatvorení školy uverejnili jednak na internetovej stránke školy a tiež vyhlásili v obecnom a školskom rozhlase. Niektorí učitelia si podľa riaditeľky vzali voľno na lekárske vyšetrenie, iní šli darovať krv.

Okrem týchto škôl sa do protestu zapojila aj ZŠ v Spišskom Štvrtku, okres Levoča, do školy dnes neprišlo 25 učiteľov a ôsmi nepedagogickí zamestnanci. „V škole ostala len pani ekonómka, ja som šla ráno darovať krv a vrátila som sa späť do školy, aby som mohla využiť čas na veci, ktoré potrebujem dotiahnuť. Kolegov však plne podporujem v ich úsilí,“ uviedla riaditeľka školy v Spišskom Štvrtku Ľudmila Barlová.

Protest sa dnes koná v rámci celoslovenského podujatia Iniciatívy bratislavských učiteľov – Deň zdravia alebo Učiteľská kvapka krvi. Počas dňa pôjdu učitelia darovať krv alebo absolvujú odborné lekárske vyšetrenie. Cieľom akcie je poukázať na zlý zdravotný stav školstva a skutočnosť, že vlády za posledných 25 rokov tomuto faktu nevenovali dostatočnú pozornosť. Zúčastnení učitelia touto formou protestu podporujú Výzvu Slovenskej komory učiteľov z 21. októbra adresovanú vláde SR.

 

Reklama

Do protestu učiteľov sa zapojili základné, stredné i materské školy z Trnavy

Jedna škola v Trnave a ďalších najmenej 14 základných, stredných a materských škôl na území Trnavského kraja sa pripojilo k dnešnému protestu učiteľov. Najviac, päť škôl, je zo Senice, dve zo Skalice. Zapojili sa aj učitelia z Veľkých Kostolian, Šamorína, Šaštína-Stráží, Hviezdoslavova, Borského Mikuláša a Bojničiek.

Školy sú zväčša zatvorené, podporujú tak požiadavky Slovenskej komory učiteľov, ktorá žiada zvýšenie platov o 140 eur od budúceho roka a o ďalších 90 eur od januára 2017 a o 400 miliónov eur viac na vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Na Gymnázium Angely Merici v Trnave dostali študenti na dnes riaditeľské voľno. Učitelia podľa slov zástupkyne riaditeľa Kataríny Tomašovičovej oznámili, že idú darovať krv alebo na lekárske vyšetrenie. Niekoľkí, ktorí sa z 38-členného kolektívu k protestu nepridali, sú v škole spolu s vedením gymnázia.

Riaditeľské voľno udelil žiakom aj riaditeľ Gymnázia Ladislava Novomeského v Senici Pavel Otépka. Z 36 pedagógov sa do protestu nezapojili iba dvaja. Ostatní išli k lekárovi a darovať krv, o čom by mali priniesť podľa jeho slov potvrdenie. “Pri takomto počte oznámení o neprítomnosti som nebol schopný zabezpečiť riadne vyučovanie, tak sú žiaci doma,” povedal Otépka pre TASR.

Zapojenie zamestnancov Materskej školy (MŠ) na Hviezdoslavovej ulici v Skalici je skôr symbolické. Povedala to pre TASR pracovníčka predškolského zariadenia a predsedníčka odborov pre MŠ v Skalici Petronela Bradáčová. Deti dnes prišli do škôlky ako zvyčajne, tri učiteľky, čo je polovica pedagogického zboru, absolvujú v priebehu dňa lekárske vyšetrenie.

 

Do učiteľskej akcie Deň zdravia sa zapojili aj košické školy

Do celoslovenskej akcie Deň zdravia alebo Učiteľská kvapka krvi sa zapojili aj niektoré školy v Košiciach. Gymnázium Trebišovská a Základná škola Nám. L. Novomeského nahlásili zatvorenie. Spolu deväť škôl, základných aj stredných, brány nezatvorili, ale nahlásili zapojených učiteľov. Cieľom dnešnej akcie je poukázať na zlý zdravotný stav školstva.

Na ZŠ Jenisejská sa rozhodlo zapojiť do akcie spolu 45 pedagogických zamestnancov. Jedna tretina z nich daruje krv, ostatní využijú deň na lekárske prehliadky. TASR to potvrdil riaditeľ školy Róbert Schwarcz. “Chceli tým vyjadriť svoj postoj a poukázať na nedostatky, ktoré v školstve tlačíme pred sebou už 20 rokov, a čakáme na hrdinu, ktorý sa ich pokúsi vyriešiť určitým radikálnym opatrením, ktoré v školstve potrebujeme,” vysvetlil riaditeľ s tým, že s akciou sa stotožňuje, podľa neho treba poukázať, že v školstve sú veci, ktoré treba riešiť. “Ak nie je počuť požiadavky, tak sú vnímané ako neopodstatnené.”

Reklama

V rámci Slovenska sa do dnešnej akcie zapojilo vyše 200 škôl. V okrese Košice nahlásili zatvorenie ZŠ a MŠ v Budimíri, zapojených pedagogických zamestnancov majú ZŠ Kecerovce, ZŠ v Boliarove a ZŠ v Slanci.

 

V Nitrianskom kraji sa do protestu zapojili celé školy i jednotlivci

Viac ako 20 stredných, základných a materských škôl v Nitrianskom kraji sa dnes zapojilo do protestnej akcie učiteľov, ktorí požadujú zvýšenie platov, financie na lepšiu vybavenosť škôl a prehodnotenie systému kontinuálneho vzdelávania. Do protestu sa zapojili učitelia zo škôl z okresov Nitra, Levice, Šaľa, Komárno i Topoľčany. Počas dnešného dňa darujú krv alebo pôjdu na preventívnu lekársku prehliadku.

Mnohé zo školských zariadení, ktoré sa v Nitrianskom kraji k dnešnej akcii pripojili, zostali celkom zatvorené, na niektorých základných školách zasa dostali riaditeľské voľno iba žiaci šiesteho až deviateho ročníka. Na ďalších školách sa do protestu nezapájali celé kolektívy, ale iba jednotlivci.

Reklama

Takáto situácia bola napríklad na Základnej škole (ZŠ) Benkova v Nitre. Podľa slov riaditeľky Anety Galovej sa z 90 učiteľov zapojilo do protestu 20 pedagógov. „Takže dnes škola funguje úplne normálne. Bola snaha o zorganizovanie dnešnej akcie. Učitelia k tomu mali aj sedenie, ale zhodli sa na tom, že je neskorý termín a je príliš málo času pred schválením štátneho rozpočtu na to, aby sa doň reálne dali zapracovať nejaké požiadavky,“ skonštatovala Galová.

Na ZŠ Fatranská sa dnes neučia žiaci druhého stupňa. V ročníkoch jedna až štyri však vyučovanie normálne prebieha. „Do dnešnej akcie sa zapojilo okolo 68 percent pedagogických pracovníkov, ktorí ju však nevnímajú nejako politicky alebo ako protest. Skôr využili možnosť ísť na lekársku preventívnu prehliadku alebo darovať krv. Učitelia počas školského roka chodia k lekárovi iba vtedy, ak sú už na tom naozaj veľmi zle a nevládzu. Takže keď dnes mali príležitosť spraviť niečo pre svoje zdravie a ísť k lekárovi na prehliadku, tak ju využili,“ povedal riaditeľ ZŠ Fatranská Pavol Halák.

Úplne zatvorená dnes zostala napríklad Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu v Nitre. Do protestu sa zapojili všetci učitelia i nepedagogickí pracovníci. „Žiaci dostali riaditeľské voľno a zamestnanci školy šli darovať krv alebo na preventívnu prehliadku,“ uviedla asistentka riaditeľky školy Helena Stanová.

Aj napriek avizovanému záujmu učiteľov darovať krv, Národná transfúzna služba (NTS) v Nitre dnes nezaznamenala výrazný nárast darcov. Podľa slov vedúcej lekárky nitrianskej NTS Márii Broďániovej dnes dopoludnia niekoľko učiteľov prišlo darovať krv, nebolo ich však veľa. „Možno by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky. O nejakom nápore sa nedá hovoriť, v podstate máme na pracovisku celkom bežný deň. Je to spôsobené možno aj tým, že v týchto dňoch sa končí študentská kvapka krvi, počas ktorej sme chodili aj po školách, a tí učitelia, ktorí chceli krv darovať, ju už podarovali,“ myslí si Broďániová.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali