Majstrovstvá sveta v hokeji sa začali. Réwaya vyradila choroba, na súpiske nové mená

Majstrovstvá sveta v hokeji sa začali. Réwaya vyradila choroba, na súpiske nové mená

Ostrava 1. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo,František Iván, Michal Svítok)

 

Na slovenskej súpiske sú aktuálne dvaja brankári, siedmi obrancovia a tucet útočníkov

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie dopísalo po piatkovom tréningu v Ostrave na šampionátovú súpisku duo útočníkov Vladimír Dravecký a Marek Viedenský. Naopak, v mužstve skončil mladík Martin Réway, ktorého vyradila choroba.

Reklama
Maskoti majstrovstiev sveta Bob a Bobek

Podľa slov lekára tímu Jána Grauzela nebol zdravotný stav 20-ročného krídelníka pražskej Sparty pripravený na zápasovú zaťaženosť. “Ide o zápal v oblasti horných dýchacích ciest vyžadujúci antibiotickú liečbu a pokojový režim. Keďže na turnaji odohráme od soboty do stredy štyri zápasy, jeho stav by neumožňoval podávať plnohodnotné výkony a prípadné zápasové nasadenie by mohlo jeho zdravotný stav zhoršiť,” povedal Grauzel pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Na slovenskej súpiske sú aktuálne dvaja brankári, siedmi obrancovia a tucet útočníkov. Zostávajú tak na nej štyri voľné miesta (jeden brankár a traja korčuliari). V prípade pozitívneho výsledku výstupných testov dvojice útočníkov Detroitu Tomáša Jurča a Tomáša Tatara očakáva slovenská výprava ich príchod do Ostravy v sobotu večer.

Reklama

 

 

Slováci sa vlani rozlúčili s bieloruským Minskom tesným víťazstvom nad Dánskom 4:3

Vlani bol pre slovenských hokejistov súboj s Dánskom labuťou piesňou, na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave by mohol byť dobrým odrazovým mostíkom. Aspoň v to verí družina trénera Vladimíra Vůjteka, ktorá si so severanmi zmeria sily v úvodnom vystúpení v základnej B-skupine v sobotu o 12.15 h.

Na snímke hráči Slovenska sprava Dominik Graňák

Slováci sa vlani rozlúčili s bieloruským Minskom tesným víťazstvom nad Dánskom 4:3, no to už nič nezmenilo na tom, že zostali pred bránami štvrťfinále. Prípadný sobotňajší triumf by z reprezentantov odbúral stres a mohol by ich naladiť k dobrým výkonom v ďalších skupinových dueloch na šampionáte. “Dúfam, že do toho naskočíme dobre a bude sa nám dariť. Aj našej lajne, verím, že ostaneme pokope,” povedal líder ofenzívy Marián Gáborík, ktorý by mal naskočiť do prvého útoku s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom.

Reklama

Úvodné duely bývajú vždy náročné. Tentoraz o to viac, že šampionát sa uskutoční v susednom Česku, kam sa chystá obrovské množstvo slovenských fanúšikov. Tí v Ostrave zrejme vytvoria pre hráčov takmer domáce prostredie, no s ním príde aj väčší tlak na dobré výkony. “Musíme tú nabitú atmosféru zobrať pozitívnym spôsobom. Nech nás fanúšikovia ženú dopredu a nech nás to nejako nepribrzdí. Musíme sa sústrediť na svoju hru a využiť atmosféru v náš prospech. Tlak tam určite bude a každý ho bude cítiť, ale väčšina sme skúsení hráči a verím, že to zvládneme,” pokračoval Gáborík.

Medzi žŕdky by sa mal od začiatku postaviť Ján Laco. “V úvode majstrovstiev má každý tím ešte plno síl, takže očakávam náročný zápas,” vyhlásila slovenská brankárska jednotka. Skorý začiatok duelu – úvodné buly vhodí rozhodca štvrťhodinu po poludní – by nemal byť problém. “Je pravda, že ligové stretnutia sa nezvyknú hrať tak skoro, na šampionáte si však musí niekto zobrať skorší čas. Predpokladám, že sa na zápas pôjde bez rozkorčuľovania. Verím, že to nebude mať na našu hru vplyv.”

Dánsky tréner Janne Karlsson poskladal takmer celý káder na MS z európskych líg. Päťdesiatšesťročný Švéd nominoval do tímu dvoch obrancov zo zámorskej AHL – bratov Olivera Lauridsena (Leigh Valley Phantoms) a Markusa Lauridsena (Lake Erie Monsters). Exotickým prvkom je skúsený tridsaťsedemročný krídelník Kim Staal, ktorý pôsobí v japonskom klube Tohoku Free Blades. Dáni sú zatiaľ bez posíl z NHL, no na lane už majú Fransa Nielsena z NY Islanders, ktorý vypadol v prvom kole play off. Tridsaťjedenročný center však bol prednedávnom zranený a tak nie je isté, či prejde výstupnou lekárskou prehliadkou. Zdravotné problémy už vyradili Mikkela Bödkera (Arizona) a Jannika Hansena (Vancouver).

Najviac hráčov v súčasnom dánskom kádri je z dvoch najvyšších švédskych súťaží (9), domáca liga dodala sedem reprezentantov, traja prišli z Nemecka, Patrick Bjorkstrand z fínskeho SaiPa Lappeenranta, Kirill Starkov zo švajčiarskeho Red Ice a brankár Simon Nielsen z nórskeho Lörenskogu.

“Poznám veľa dánskych hráčov, viacerí z nich hrajú vo Švédsku a majú podobný herný štýl ako Švédi. Hrajú typický severský hokej, sú to poctiví hráči, väčšina z nich je na tom dobre fyzicky. Mali by sme sa však viac sústrediť na našu hru ako na súpera a už od začiatku zápasu určiť štýl hry,” myslí si obranca Dominik Graňák.

Reklama

Slováci sa v doterajšej histórii stretli s Dánmi 12-krát, pričom osem duelov vyhrali a v štyroch ťahali za kratší koniec. Celkové skóre hovorí v slovenských prospech – 55:26. Preč sú už časy, keď hráči s dvojkrížom na prsiach nadelili súperovi deväť či jedenásť kúskov. V posledných rokoch zaznamenali Dáni výrazný výkonnostný progres a prejavilo sa to aj na výsledkoch vo vzájomných zápasoch. Prvýkrát zdolali Slovákov v Odense v apríli 2005 v príprave na MS 2:1 a boli pritom aj Meszároš a Gáborík. Do pamäte slovenských fanúšikov sa nepríjemne vryl najmä duel na MS 2010 v Nemecku. V Kolíne vtedy vybuchol “Hanlonovcom” v rukách dánsky dynamit, v prvej tretine inkasovali šesť gólov a utrpeli zahanbujúci debakel 0:6. Slováci im prehru vrátili o rok na majstrovstvách sveta v Bratislave, kde zvíťazili pri rozlúčke Pavla Demitru s národným tímom 4:1. Posledný vzájomný súboj sa datuje práve na máj 2014, keď sa lúčili so šampionátom v Minsku. Zo Slovákov sa vtedy gólovo presadili dvakrát Tomáš Tatar, raz Michel Miklík a Marek Viedenský.

 

Predpokladané zostavy:

SR: Laco (J. Hudáček) – Baranka, Graňák, Meszároš, Jánošík, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen – Miklík, Kopecký, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič – Daňo, Surový, L. Hudáček – Lušňák

Dánsko: Galbraith (Nielsen) – O. Lauridsen, Kristensen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, Bruggisser, Bödker, N. B. Jensen, D. Nieslen, Uldall – Jakobsen, Madsen, Hansen – Starkov, Green, Hardt – Storm, J. Jensen, Bjorkstrand – M. Poulsen, Staal, A. Poulsen – Spelling

 

Slováci vstúpia do šampionátu v Ostrave sobotňajším duelom B-skupiny proti Dánsku 

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zaradilo na súpisku pre 79. majstrovstvá sveta v Česku zatiaľ 19 hráčov – dvoch brankárov, siedmich obrancov a desiatich útočníkov. Z aktuálneho kádra sa na súpisku zatiaľ nezmestili brankár Branislav Konrád, bek Ivan Baranka a trio útočníkov Martin Réway, Marek Viedenský a Vladimír Dravecký.

Na snímke žraločí tipér pláva v akváriu pred kŕmením. V popredí tanier so slovenskou treskou a dánskou krevetou aj s vlajkami krajín

Réway vynechal štvrtkový tréning, keďže javil príznaky chrípky. Štefan Ružička síce vo štvrtok predpoludním s tímom odcestoval z Bratislavy do Ostravy, no po prvom tréningu ho vyradili z kádra.

Slováci majú k dispozícii ešte jeden brankársky post a ďalšie štyri pre korčuliarov. V prípade pozitívnych výsledkov lekárskych testov by sa počas víkendu mohla k tímu pripojiť dvojica útočníkov Detroitu Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo.

Reklama

Slováci vstúpia do šampionátu v Ostrave sobotňajším duelom B-skupiny proti Dánsku o 12.15 h.

 

 

Aktuálna súpiska slovenskej hokejovej reprezentácie na MS 2015 v Česku (1.-17. mája):

brankári: Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Július Hudáček (Örebro/Švéd.)

Reklama

obrancovia: Andrej Meszároš (Buffalo Sabres/NHL), Michal Sersen (Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švajč.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Adam Jánošík (HC Košice)

útočníci: Marián Gáborík (Los Angeles Kings/NHL), Richard Pánik (Toronto Maple Leafs/NHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Marko Daňo (Columbus Blue Jackets/NHL, Springfield Falcons/AHL), Milan Bartovič, Libor Hudáček (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC’05 Banská Bystrica), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.)

ru

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali