USA 25. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay-StockSnap)
Ako starnete, vaše telo zažíva veľa zmien v bunkách, svaloch a kostiach. A aj keď neexistuje zázračný liek na zastavenie týchto zmien, môžete zmeniť svoje stravovanie, čo vám môže pomôcť so spomalením procesu. Navyše získate vitamíny a živiny, ktoré potrebujete
Najlepšie je so zmenami začať hneď pri raňajkách. Portál Eat This Not That prináša rozhovor s dietologičkou Amy Goodsonovou, autorkou Príručky športovej výživy, o raňajkách, ktoré by ľudia nad 50 rokov mali jesť, aby zostali zdraví.
Podľa Goodsonovej je “najlepšie raňajkové jedlo po päťdesiatke čokoľvek, čo je vyrobené z vysoko kvalitných bielkovín“.
Prečo je proteín po 50 rokoch tak dôležitý
Bielkoviny sú dôležité v každom veku, ale po päťdesiatke sa stávajú ešte dôležitejšími pre vaše telo. “Ako starneme, strácame približne 2 až 3 % svalovej hmoty za desať rokov, ak s tým aktívne nič neurobíme,” hovorí Goodsonová. “A jedným z najlepších spôsobov, ako bojovať proti strate tejto svalovej hmoty, je jesť vysoko kvalitné bielkoviny pri každom jedle, najmä na raňajky,” dodala.
Podľa časopisu The American College of Nutrition môže táto strata svalovej hmoty viesť k veciam, ako je strata pružnosti kože a ťažkosti s hojením rán a infekcií.
Ak vás zaujíma, koľko bielkovín by ste mali ráno zjesť, Goodsonová navrhuje asi 25 až 30 g.
“Toto množstvo bielkovín ráno môže vášmu telu pomôcť poskytnúť aminokyseliny, ktoré potrebuje na vybudovanie a opravu svalovej hmoty, tiež zlepší sýtosť na hodiny po raňajkách,” hovorí Goodsonová.
Ako môžeme získať dostatok bielkovín na raňajky?
Ak si nie ste istí, aké najlepšie druhy raňajkových jedál s vysokým obsahom bielkovín si môžete v obchode vziať, dietologička Goodsonová vám poskytne niekoľko odporúčaní.
Raňajkové potraviny s vysokým obsahom bielkovín sa skladajú z: vajíčok, chudého bravčového alebo kuracích klobások, morčacej slaniny, čiernych fazúľ, gréckeho jogurtu, tvarohu, orechového masla alebo proteínového prášku.
“Ak chcete získať 25 až 30 gramov bielkovín, môžete vyskúšať niečo ako dve vajcia s 30 g vášho obľúbeného proteínu a pol šálky ovsených vločiek s orechmi,” hovorí expertka. “Alebo zabaliť jeden plátok syra, 30 g bielkovín, 2 vajcia a zeleninu do celozrnnej tortilly, alebo pridajte dve lyžice prášku z arašidového masla do 170 g gréckeho jogurtu a müsli s vysokým obsahom bielkovín a polku banánu,” dodáva.