Kyslá kapusta je lacný a dostupný produkt, ktorý možno nájsť v každom obchode. Je bohatá na vitamíny a probiotiká. Takáto kapusta môže posilniť imunitu a môže pomôcť zvyšovať odolnosť proti vírusovým infekciám, povedala profesorka Federálnej biomedicínskej agentúry, vedúca Kliniky Margarity Korolevovej a dietologička Margarita Korolevová.
“Ľudia od staroveku pripravovali kapustu, aby maximálne chránili svoju imunitu, podporovali ju a mali v strave zdravý produkt, ktorý doplní každé jedlo. Ide o produkt fermentácie (kvasenie) kyseliny mliečnej, ktorý človeku umožňuje, nielen uchovať vitamín C, ale tiež ho zvýšiť. Vďaka fermentácii je kapusta prebiotikom a probiotikom pre gastrointestinálny trakt,” povedala dietologička.
Kyslá kapusta je obzvlášť užitočná na jar, keď sa znižuje imunita a človek je menej chránený pred agresívnymi faktormi prostredia.
“Je potrebné konzumovať kapustu s mierou a v kombinácii so zdrojom vysoko kvalitných bielkovín – s hydinovým mäsom, rybami. Počas veľkonočného týždňa môžu byť zdrojom bielkovín strukoviny, orechy, zrná, zelenina a vňate. Tieto zložky pomáhajú lepšie vstrebávať potraviny a predchádzať problémom pri porušení tráviaceho systému,” povedala odborníčka na výživu.
Ľudia, ktorí majú tendenciu priberať, by nemali jesť kapustu po 16. hodine, spresnila dietologička. “Zadržiavanie tekutín vo večerných hodinách povedie k priberaniu na váhe. Kapustu možno však kvasiť aj bez soli a octu s použitím vody, pridaním kľukvy, brusníc či mrkvy,” povedala.
Čo jesť počas karantény
V súvislosti s koronavírusom zaviedli štáty rôzne opatrenia. Dietológ Ivan Alimenko skôr poradil, ako sa v karanténe stravovať, aby človek nepribral.
“Ak nie ste v karanténe, radšej častejšie nakupujte obmedzené množstvo, žiadne zásoby, zvlášť pokiaľ ide o obľúbené potraviny. Tých si kúpte trochu, aby ste toho nemuseli príliš ľutovať, keď ich naraz skonzumujete,” povedal Alimenko.
Nepribrať pomôže tiež potravinový denník a sčítanie dennej spotreby kalórií, dodal. Čo sa týka produktov, ktoré spôsobujú priberanie, potom podľa dietológa ide o orechy, jablká, ovocie, pretože obsahujú veľký počet kalórií, ale neposkytujú trvalý pocit nasýtenia. Ako desiatu odporúča kávu s odtučneným mliekom a modernú náhradu cukru, ak má človek rád sladké. “Tento nápoj doplní zásoby tekutiny a nie je moc kalorický. Okrem toho máte cvičiť, tancovať, aby ste mali dobrú náladu,” odporučil.