Cambridge 11. apríla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth)
Karanténa predpokladá určité problémy v tak všedných záležitostiach, ako sú nákupy a varenie jedla. O tom, ako by ste mali lepšie nakupovať a variť, aby ste prežili karanténu bez ujmy na zdraví, prehovoril profesor prevenčného lekárstva univerzity Navarry, docent dietológie Harvardovej školy verejného zdravotníctva Miguel Martínez–González
Podľa jeho názoru je lepšie nakupovať potraviny online, ak je to možné. Ideálnym spôsobom doručenia objednaného tovaru je, keď vám ho odovzdá poslíček pri dverách domu alebo bytu, bez toho, aby vstúpil dovnútra, povedal v rozhovore pre Sputnik Martínez–González.
Ak nemáte možnosť potraviny objednávať online a ak musíte ísť na nákupy, mali by ste mať rúško a rukavice. Keď rúško nemáte, môžete si prikryť nos a ústa šálom alebo šatkou. Skôr ako použijete rukavice, musíte si ruky ošetriť antiseptikom a po nákupe rukavice opatrne zložiť, bez toho, aby ste sa dotýkali ich vonkajšej strany, a vyhodiť.
Zakaždým, keď sa vrátite z obchodu alebo z ulice, musíte si dôkladne umyť ruky mydlom a dvakrát si pritom zaspievať Happy Birthday to You.
“Chlieb je lepšie kupovať celozrnný, ten sa dá zmraziť, a nebudete pre neho musieť často chodiť,“ odporúča dietológ.
Počas karantény bude, ako nikdy inokedy, prospešná stredomorská diéta. Martínez–González odporúča, napríklad jesť pravidelne ovocie a zeleninu. Odporúča tiež chlieb poliaty olivovým olejom prvého lisovania.
Ryba je zdrojom proteínov, je treba ju jesť najmenej trikrát týždenne, a vajcia tri až štyrikrát týždenne. Prospešné je tiež sušené ovocie a orechy, najmä lieskové orechy a mandle, ktoré sa navyše ľahko uchovávajú. Odporúča sa raňajkovať týždenne tri hrste orechov alebo sušeného ovocia.
A naopak fastfood nebude práve najlepšou voľbou, pretože obsahuje často veľa soli a nekvalitný olej. Nápoje s veľkým obsahom cukru, mliečne dezerty, párky a hamburgery, údeniny, vyprážané zemiaky a pečivo by ste mali radšej zo svojho jedálnička vylúčiť.
“Podobná strava býva najčastejšou príčinou nadváhy – o to viac, keď sa ľudia málo hýbu,“ upozoruje profesor.
Má sa za to, že čerstvé potraviny sú užitočnejšie ako mrazené alebo konzervované. Niektoré konzervy a mrazené potraviny sú však vhodné v podmienkach karantény, keď je lepšie nechodiť von.
Sú to tekvica, fazuľa, šošovica a rybie konzervy. Je ale treba dávať pozor, koľko obsahujú soli. Okrem toho si môžete kupovať mrazené potraviny, oi. ryby a mäso.
Niektoré ovocie a zelenina vydržia v chladničke dosť dlho, najmä jablká, hrušky, pomaranče, kivi, paradajky a uhorky.
Keď sedí človek doma, pristupuje častejšie k chladničke, a preto je dôležité zachovávať správny režim.
“Keď jete z dlhej chvíle alebo sa pokúšate jedlom upokojiť, privedie to k nadbytočnému množstvo spotrebovaných kalórií. Položte si otázku: naozaj ma to upokojí, keď teraz niečo zjem?“ hovorí Martínez–González.
Keď človek nežije sám, odporúča sa organizovať aspoň raz za deň spoločné jedlo, a pritom nezapínať televíziu a nepozerať sa do telefónov.