Deutschland / Merkelistan / Absurdistan

Deutschland / Merkelistan / Absurdistan

Karlsruhe 15. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Včera sa začal snem nemeckej vládnucej strany CDU v Karlsruhe, ktorej predsedníčkou a súčasne kancelárkou je Merkelová. Očakávania na tento snem a jeho závery boli pred jeho začiatkom veľmi vysoké, najmä na tému utečencov a ako sa k nej postaví kancelárka

Na snímke šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a nemecká kancelárka Angela Merkelová kráča okolo loga strany na spolkovom zjazde CDU v Karlsruhe
Na snímke šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a nemecká kancelárka Angela Merkelová kráča okolo loga strany na spolkovom zjazde CDU v Karlsruhe

Na základe mohutného tlaku na Merkelovú k zmene jej postoja a na zavedenie hornej hranice počtu emigrantov vládlo pred jej dnešným vystúpením veľké napätie v nemeckej spoločnosti. Rôzni politici a médiá sa predbiehali v odhadoch a dohadoch a komentovali možný výsledok snemu a postoja kancelárky z pohľadu ich politickej orientácie. Spektrum názorov siahalo od demontáže Merkelovej až po jej totálnu ignoranciu oponentov vo vlastnej strane a víťazstvo nad jej kritikmi. No včera špekulácie skončili.

Reklama

Nemecká šéfka prehovorila. Výsledok jej prejavu? Celá jej 70-minútová reč bola založená na slovnej akrobacii. Namiesto hornej hranice utečencov, tak ako ju podľa INSA požadujú 2/3 Nemcov a z voličov CDU až 70,5 %, sme si vypočuli už x-tý krát frázy ako „my to zvládneme“, „historická výzva Európy“, „šance do budúcnosti“ atď, atď. Toto stále opakovanie je ako verklík, ktorého princíp spočíva v tom, že pri točení kľukou verklíka vydáva zo seba hudbu. Problém je len v tom, že tá hudba sa stále opakuje dookola. Podobne je to aj s Merkelovou. Pred pozadím výrokov kancelárky by sa dal ten verklík premenovať na Merklík.

Aby Merkelová upokojila svojich kritikov, dala do návrhu výsledkov snemu také vzdušné formulácie ako „cieľom je obmedziť počet emigrantov“, „v prípade potreby sprísniť hraničný režim“ a podobné nič nehovoriace a k ničomu nezaväzujúce formulácie, až na to, že znova vzývala ostatné európske štáty na „solidaritu“ a prebranie emigrantov z Nemecka.

Reklama

No už takéto minimum bolo jej kritikom, ako Únie mladých, združeniu zamestnávateľov, zástupcom komún, krajinským ministrom vnútra a veľa iným, postačujúce na to, aby zmĺkli. A to sa už aj nemecký prezident Joachim Gauck vyjadril za hornú hranicu. Namiesto kritickej debaty a výmeny názorov delegátov sa snem zmenil na oslavné podujatie kancelárky, ktorá bola vítaná a odmenená búrlivými ováciami.

Len dvaja zo sto delegátov našli odvahu a vystúpili proti návrhom prezídia. Za takýto priebeh zjazdu by sa nemusel hanbiť ani Kim Yong.  Celé podujatie prebiehalo v duchu bývalých zjazdov Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. Zodpovedajúc tomuto duchu je hodnotené vystúpenie kancelárky v rokovacej sále a v diskusných fórach popredných médii, ako napr. Der Spiegel, FAZ, Handelsblatt a iné. Drvivá väčšina prispievateľov vyjadruje veľmi jasne svoj negatívny postoj a vyjadruje ho výrazmi ako „dych Severnej Kórei“, „samovládkyňa“ alebo „kto zastaví túto političku“.

No aj samotné médiá zaujali kritický postoj. Včerajší Handelsblatt uviedol svoj hlavný článok pod titulkom: „Hustá zeleninová polievka, namiesto debaty“, čím vyjadril, že väčšina delegátov dala prednosť ceste do kantíny na uvedenú polievku s párkom, namiesto diskusie k problému utečencov. Aj večerný televízny komentár vo verejnoprávnej TV atestoval delegátom zjazdu stratu reality.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová reční počas zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Karlsruhe
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová reční počas zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Karlsruhe

Merkelová sa nevyjadrila ku konkrétnemu riešeniu jestvujúcej situácii v krajine a problémom, ktoré sú spojené s neobmedzeným prílivom emigrantov, ako radikalizácia obyvateľstva a jej korene, a ignoruje, že podľa mediálnych zdrojov je len 30% emigrantov zo Sýrie. Pre ňu nie je relevantné, že emigranti zahadzujú ich dokumenty, aby boli neidentifikovateľní. Podľa predsedu Únie mladých CDU Ziemiaka je do jeho kraja pridelených 147 emigrantov a 144 sú bez papierov.

Na jednej strane nemecké komúny kolabujú logisticky a aj finančne, no na druhej strane prichádza k absurditám, ktoré spôsobujú oprávnené rozhorčenie nemeckých občanov. Minulý týždeň spôsobila taxíková aféra značný rozruch. Sýrsky emigrant, ktorý bol účastníkom násilností v tábore v Neustadte, bol vzatý do väzby do väznice v Kasseli. Po prepustení nebol vrátený späť do pôvodného tábora, ale mal ísť do mesta Darmstadt. Za týmto účelom mu bol nemeckým daňovníkom uhradený taxík v hodnote 400 eur. No ani jeho kriminálne správanie neovplyvní podľa nemeckého azylového zákona jeho azylový proces.

Reklama

Merkelová zrejme ešte nepostrehla, že občania už prestali veriť médiám a ich informáciám o emigrantskej kríze. Podľa časopisu Focus považuje len 20 % opýtaných informácie v  tejto oblasti za objektívne a 34 % sa vyjadrilo v zmysle, že im idú média na nervy. Focus označil Merkelovú za vodiča v protismere, ktorý s pribúdajúcou dopravou, ktorá mu ide oproti, je viac a viac presvedčený o jeho pravde.

Ani búrlivé ovácie v rokovacej sále nezmenia nič na fakte, že odpor medzi obyvateľmi voči emigrantskej politike nemeckej vlády neustále rastie a odporcovia sa zjednocujú. Svedčí to len o míľovej vzdialenosti strany CDU a jej šéfky od reality a vnímania národa.

Podľa časopisu Der Spiegel sa zotierajú hranice medzi nacistami, pacifistami, ľavičiarmi a pravičiarmi, nenávistníkmi židov a iných skupín. Zjednocuje ich odmietanie merkelovskej emigrantskej politiky. No je určitý predpoklad, že nemecká „Mutti“aspoň v podvedomí mohla parciálne realizovať, že v jej vlastnej krajine takýto odpor rastie. Zrejme aj z toho dôvodu sa zúfalo snaží tieto vnútrozemské nemecké problémy pretransformovať na ostatné európske štáty, najmä na našu V 4.

To sa dokumentuje aj v jej vyjadreniach ako „historická skúška Európy“, „ja chcem, aby bola Európa v tomto úspešná“, „potrebná je európska solidarita“. Takáto transformácia nemeckých, samo vyrobených problémov, je pre nás neprijateľná a musíme sa ku nej postaviť odmietavo. Nemôžeme my vyťahovať gaštany z ohňa, ktoré do neho hádžu neobmedzene a nezodpovedne iní. Nielen nositeľ Nobelovej ceny za hospodárstvo je toho názoru, že utečenci v takýchto dimenziách destabilizujú Európu.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová s darčekom v podobe veľkého plyšového vlka počas zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Karlsruhe
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová s darčekom v podobe veľkého plyšového vlka počas zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Karlsruhe

Samozrejme nemôžeme ani my ignorovať problém emigrácie, nakoľko sa určite dotkne aj nás. No podstatný je rozdiel, či sa s týmto problémom necháme dotlačiť do chaosu podľa vzoru Nemecka, alebo sa budeme ním  zaoberať ako suverén, seriózne a zodpovedne tak, ako to momentálne realizuje naša vláda.

Reklama

Tým, že si emigrantov vyberieme priamo v ich krajine, na základe s nami kompatibilných vlastností, v primeranom počte a po dôkladnej príprave na život v našom domove, svedčí o serióznom prístupe a predpoklade na bezkonfliktnú integráciu ľudí, ktorí sú na našu pomoc odkázaní. A že sa Česká republika chystá nasledovať príklad Slovenska, je chvályhodné a potvrdzuje skutočnosť, že štáty V 4 konajú príkladne a je to tá správna odpoveď na krivé obvinenia zo strany EÚ na nedostatočnú solidaritu.

Vilibald Kičin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali