Der Spiegel: Ukrajina sa potápa v chudobe, ale jej prezident pod cudzím menom strávi dovolenku na Maldivách za pol milióna dolárov

Der Spiegel: Ukrajina sa potápa v chudobe, ale jej prezident pod cudzím menom strávi dovolenku na Maldivách za pol milióna dolárov

Berlín, Kyjev 19. februára 2018 (HSP/Foto:Screenshot Der Spiegel)

 

Nemecký novinár Christian Esch v populárnom časopise Der Spiegel poukázal na pozoruhodnú situáciu: Ukrajina sa dusí v chudobe, ale jej prezident Petro Porošenko pod falošným menom Petro Incognito s celou svojou rodinkou strávi dovolenku na Maldivách, za ktorú vyhodí vyše pol milióna dolárov – je to normálne?..

Reklama

„Prečo by ste počítali s jedným životom, ak môžete mať hneď dva? Pravdepodobne práve tak premýšľal Petro Porošenko, keď sa chystal na dovolenku začiatkom tohto roka. Kým v  ukrajinskej televízii opakovali záznam, ako prezident s rodinou slávi pravoslávne Vianoce, Petro Porošenko prezident so ženou a deťmi v tom čase si už dávno oddychovali na Maldivách.  Súkromným letom sa dostali na ostrov, ktorý si prenajali. Nik by sa o tejto ceste nemal dozvedieť, pretože Porošenko vystupoval pod pseudonymom Petro Incognito,“ pripomína nemecký novinár.

„Priebeh cesty pána Incognita vyvolal v Kyjeve vlnu nespokojnosti. Ale skutočne, o čom prezident premýšľal na týždennej dovolenke za pol milióna dolárov, v tom čase, keď jeho krajina sa topí v chudobe? Štyri roky po tom, čo sa dostal k moci, ani občania Ukrajiny, ani jeho partneri v zahraničí nevedia, s kým majú tu česť: s prezidentom chystajúcim vážne reformy, ktoré sľúbil pred voľbami, alebo s podnikateľom, ktorý využíva svoju pozíciu pre vlastné zbohatnutie?“ kladie novinár fakticky rétorickú otázku.

Reklama

„Keď bývalý prezident Janukovič utiekol do Ruska, krajina hľadala nový začiatok. Porošenko mienil viesť Ukrajinu na Západ, predať svoje čokoládové impérium, sľúbil transparentnosť, reformy a rýchly koniec vojny na Donbase. Po 4 rokoch vojna pokračuje, reformy sa naťahujú, príjmy ľudí dramaticky poklesli a Porošenko nikdy nepredal svoj čokoládový koncern,“ prízvukuje Christian Esch.

Poukazuje na to, že Západ, ktorý privítal protesty na Majdane, je tiež sklamaný Petrom Porošenkom, pretože nebojuje proti korupcii. Američania a Európania, ktorí chceli pomôcť  Kyjevu v boji proti korupcii, musia pochopiť, že to v Kyjeve vôbec nechcú. Autor článku pripomína, že ani po 4 rokov po odstavení Janukoviča na Ukrajine nebol žiaden vysoký úradník odsúdený za korupciu.

Nemecký novinár píše, že Porošenko vybudoval svoju čokoládovú ríšu a paralelne sa zaoberal politikou. Na Ukrajine je to bežný jav a mladý štát sa stále viac mení na spoločný podnik vedený miliardármi. Prozápadná „oranžová revolúcia“ v r. 2004 nič nezmenila. Pripomína slova Saakašviliho o Porošenkovi: „Jeho jediná idea sú peniaze. Reformy sú preňho iba PR..“

„Nebolo príliš naivné očakávať od miliardára, že bude bojovať proti korupcii na Ukrajine?  Zvlášť po tom, ako nejaké obdobie bol ministrom hospodárstva pri „skorumpovanom prezidentovi Janukovičovi“? pýta sa novinár. Uviedol niekoľko príkladov, keď sa prezident Ukrajiny choval, ako bežný obchodník, a nie hlava štátu, a veľakrát sa postavil za svojich skorumpovaných priateľov a kumpánov. Prízvukuje, že Porošenko bol a zostal obchodníkom – a nie prezidentom svojej krajiny, svojho ľudu. Poukazuje na to, že Porošenko je v porovnaní so všetkými predošlými ukrajinskými prezidentmi najslabší.

„Čím menej sa uskutočňujú reformy, tým väčšia je patriotická rétorika boja proti Rusku a separatistom a tým častejšie Ukrajinci vidia Porošenka v maskáčoch ako vrchného veliteľa.  Ale kto vie, možno pred voľbami v r. 2019 dôjde Porošenkovi konečne na rozum, čo by mal robiť vo svojej krajine, ako prezident,“ sarkasticky uzatvára svoj komentár v časopise Der Spiegel nemecký novinár Christian Esch.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali