Demagógia obhajcov nariadenia Rady EÚ o zavedení nového biopaliva E10 pokračuje

Demagógia obhajcov nariadenia Rady EÚ o zavedení nového biopaliva E10 pokračuje

Bratislava 23. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) vyrukovalo s vyhlásením, v ktorom ubezpečuje všetkých vodičov, že benzín 95 E10 je štandardný benzín a nejde o žiadny pofidérny experiment. Máme sa vraj zmieriť s tým, že terajší benzín Natural 95 už nevyhovuje nárokom a požiadavkám Bruselu, odkiaľ nám poslali nové direktívy ohľadne ochrany životného prostredia. Takmer dvojnásobné zvýšenie podielu biozložky v novom benzíne E10 by podľa predstáv bruselských eurobyrokratov malo prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy

Ilustračné foto

Bohužiaľ, opak je pravdou a problémom nie je iba zvýšenie spotreby pohonných látok, zníženie výkonu motorových vozidiel a riziko poškodenia motorových jednotiek starších modelov áut, na čo upozornila Európska asociácia výrobcov vozidiel ACEA. Oveľa horšie dôsledky bude mať direktíva EÚ na slovenské poľnohospodárstvo, ktoré je už aj tak zdevastované predimenzovanými pestovaním repky olejnej. Dramatické odčerpávanie živín z pôdy bez tradičnej obnovy organickej hmoty s využitím maštaľného hnoja mení poľnohospodársku pôdu na jalovú masu bez prirodzeného života, ktorá oveľa rýchlejšie stráca vlhkosť a ľahšie podlieha veternej aj vodnej erózii. Jesenné prívaly dažďov opakovane vyplavujú obce pod svahmi, na ktorých bola zasiata repka olejná.

Reklama

Táto plodina predstavuje obrovskú záťaž pre pôdny fond Slovenskej republiky. Megalomanské rozširovanie osevnej plochy repky olejnej mení charakter a narúša biodiverzitu krajiny, ktorá začína pripomínať žltú šachovnicu. Pritom je všeobecne známe, že táto plodina nadmerne vyčerpáva pôdu a znižuje jej úrodnosť, nehovoriac o tom, že na výrobu litra bionafty z repky sa spotrebuje viac než liter klasickej nafty do traktora, ktorý tú repku obhospodáruje.

Ďalší problém, ktorý bruselskí eurobyrokrati a ich nadšení pritakávači zo slovenských proeurópskych štruktúr nevidia, alebo úmyselne ignorujú, je katastrofálny dôsledok extenzívneho pestovania repky olejnej na faunu a osobitne populáciu včiel, ktorá rapídne ubúda. Včelári už roky bijú na poplach, že dramatický úbytok včiel a čmeliakov v celej Európe má na svedomí práve postrek lánov repky olejnej. Hovorí sa dokonca o zombie apokalypse týchto kritických opeľovačov, na ktorých je životne závislá pôvodná vegetácia.

Reklama

Masaker európskej populácie včiel v mene mantry eurobyrokratov o znižovaní uhlíkovej stopy sparevádzajú tragikomické nápady, podľa ktorých by vraj včelári mali preventívne svoje včely zatvárať v úľoch v čase, kedy sa aplikuje postrek repky olejnej. Technokrati z eurokomisie zrejme netušia, že včely nie sú sliepky, ktoré by bolo možné podľa potreby zavrieť v kuríne a zber nektáru je kontinuálna aktivita, ktorá sa nedá naplánovať direktívou z Bruselu.

Prízrak žltej smrti pritom ohrozuje nielen opeľovačov, ale aj ďalšie voľne žijúce zvieratá a živočíchy. Semeno repky olejnej obsahuje okrem iného aj kyselinu erukovú, čiže nenasýtenú mastnú kyselinu s preukázaným negatívnym účinkom na živočíšny organizmus. U pokusných zvierat, ktoré boli kŕmené stravou bohatou na kyselinu erukovú bolo dokázané riziko poškodenia myokardu, pečene, narušenie oxidatívnej fosforylácie a negatívne pôsobenie na rast mláďat. Toxické účinky repky olejnej na divokú zver umocňujú látky v jej listoch, ktoré na zvieratá pôsobia ako droga. Zmätené zvieratá strácajú zábrany, prestávajú sa báť ľudí a v stave omámenia často končia pod kolesami áut.

Doslova zločinecká politika EÚ, ktorá členským štátom direktívne vnucuje monokultúrne pestovanie repky olejnej, má teda za následok nielen prievan v peňaženkách slovenských šoférov, ale aj totálnu degradáciu slovenského poľnohospodárstva a devastáciu našej flóry a fauny. Obeťou ignorantskej politiky EÚ a jej slovenských prisluhovačov sa tak stáva celý ekosystém, ktorý sa nedokáže brániť pred vyčíňaním bruselských šialencov.

Gabriel Gačko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali