Dcéry B.B. Kinga tvrdia, že ho otrávili – právnik to označil za “absurdné”

Dcéry B.B. Kinga tvrdia, že ho otrávili – právnik to označil za “absurdné”

Las Vegas 26. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kristen Mullen)

 

Tohtotýždňové obvinenia sa objavili niekoľko dní po tom, čo mala verejnosť cez víkend možnosť vidieť Kingove vystavené pozostatky v Las Vegas

Na archívnej snímke americký bluesman B.B. King
Na archívnej snímke americký bluesman B.B. King

Dve dedičky amerického bluesového hudobníka B.B. Kinga, ktoré otvorene kritizovali starostlivosť o legendárneho gitaristu v posledných dňoch jeho života, obvinili dvoch Kingových asistentov, že ho otrávili. Právny zástupca Kingovej pozostalosti Brent Bryson však tieto tvrdenia označil za absurdné a polícia vyhlásila, že vyšetrovanie vraždy nevedie.

Reklama

Traja lekári určili, že o Kinga bolo náležite postarané, dostával 24-hodinovú starostlivosť a profesionálni lekári ho pozorovali “až do chvíle, keď v spánku pokojne skonal”. Právny zástupca Bryson to v pondelok vyhlásil pre tlačovú agentúru AP.

Hudobníkove dcéry Karen Williamsová a Patty Kingová tvrdia, že rodinným príslušníkom zabránili navštevovať Kinga a že Kingova obchodná manažérka LaVerne Toneyová a jeho osobný asistent Myron Johnson urýchlili otcovu smrť.

Reklama

Toneyová je vymenovaná za správkyňu pozostalosti, ktorá môže dosahovať desiatky miliónov dolárov, ako sa uvádza v súdnych dokumentoch odovzdaných advokátmi niektorých Kingových dedičov.

Johnson bol pri posteli B.B. Kinga, keď 14. mája ako 89-ročný zomrel doma v Las Vegas v starostlivosti hospicu. Nijakí príbuzní neboli vtedy prítomní.

“Som presvedčená, že môj otec bol otrávený a že mu podali cudzie látky,” napísala Patty Kingová a rovnako aj Williamsová vo svojom prísažnom vyhlásení, ktoré poskytla agentúre AP ich právnička Larissa Drohobyczerová.

“Som presvedčená, že môj otec bol zavraždený,” dodali obe dcéry.

Pitva bola vykonaná v nedeľu 24. mája. Výsledky testov budú o osem týždňov a nemala by ich ovplyvniť ani skutočnosť, že Kingovo telo bolo zabalzamované, uviedol koroner okresu Clark John Fudenberg.

Reklama

Fudenberg vydal v pondelok vyhlásenie, že momentálne neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali tvrdenia o vražde. Navyše, policajný predstaviteľ v Las Vegas Ray Steiber pre AP povedal, že vyšetrovanie zabitia sa nevedie.

Toneyová aj Johnson sa k obvineniam Kingových príbuzných odmietli vyjadriť.

“Oni nás obviňujú neustále. To nie je nič nové,” povedala Toneyová, ktorá pracovala pre B.B. Kinga 39 rokov a v jeho záležitostiach mala právomoci právneho zástupcu.

Týždeň pred Kingovou smrťou sudca v Las Vegas odmietol žiadosť jeho dcéry Williamsovej prevziať opatrovníctvo a zastupovanie Kinga.

V sťažnosti z 29. apríla sa nachádza obvinenie, že Toneyová zabránila Kingovým priateľom navštíviť bluesmana a zaradila členov svojej rodiny na Kingovu “výplatnú listinu”. V dokumente sa tiež nachádza obvinenie, že z Kingových bankových účtov zmizli veľké sumy peňazí.

Reklama

Okresný súd v Clarku však 7. mája uviedol, že vyšetrovania polície a sociálnych úradov v októbri aj v apríli nenašli dôvod odobrať Toneyovej právomoci právnej zástupkyne.

Williamsová, Patty Kingová a ďalšia dcéra – Rita Washingtonová – sa zaviazali, že v boji budú pokračovať. “Prehrali sme bitku, ale nie vojnu,” dodala Williamsová.

V prísažnom vyhlásení Patty Kingovej, ktorá predtým žila v Kingovom dome, sa uvádza, že videla, ako Johnson dával Kingovi každý večer počas niekoľkých mesiacov pred smrťou na jazyk dve kvapky neznámej látky, a že Toneyová jej nikdy nepovedala, aká je to látka.

Tohtotýždňové obvinenia sa objavili niekoľko dní po tom, čo mala verejnosť cez víkend možnosť vidieť Kingove vystavené pozostatky v Las Vegas. Prišlo vyše 1000 fanúšikov a smútiacich hostí. Na stredu je v Memphise v štáte Tennessee naplávaný smútočný sprievod a pocta hudobnému velikánovi.

Potom jeho telo prevezú do mesta Indianola v štáte Mississippi, ktoré hudobník pokladal za svoj domov.

Jeho pozostatkom sa bude môcť verejnosť pokloniť v piatok 29. mája v Múzeu B.B. Kinga v Indianole a pohreb sa uskutoční 30. mája v neďalekom Misionárskom baptistickom kostole Bell Grove. Pätnásťnásobný držiteľ prestížnych hudobných cien Grammy bude pochovaný v uvedenom múzeu.

B.B. King je považovaný za jedného z najlepších a najuznávanejších bluesových umelcov všetkých čias. Ovplyvnil generáciu rockových gitaristov, počínajúc Ericom Claptonom a Steviem Rayom Vaughanom končiac.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali