Danko vyhlásil parlamentné voľby na 29. februára

Danko vyhlásil parlamentné voľby na 29. februára

Bratislava 4. novembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Screenshot)

 

Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020. Dnes ich termín oficiálne vyhlásil predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko vo videu zverejnenom na facebookovom profile NR SR

Na snímke Andrej Danko

Danko zároveň vyzval všetkých politických lídrov na férovú politickú súťaž.

Reklama

Politická kampaň sa oficiálne začína v utorok. Predseda parlamentu vo videu vyzval občanov, aby sa zaujímali o budúcnosť Slovenska a volili zodpovedne. „Váš hlas rozhodne o tom, akú pozíciu bude mať Slovensko v nadchádzajúcich štyroch rokoch. Prosím, nedovoľte, aby váš hlas vo voľbách 29. februára 2020 prepadol,“ dodal šéf parlamentu. Budúcoročné parlamentné voľby budú v poradí ôsme po vzniku samostatného Slovenska. Voliči budú môcť odovzdať svoj hlas vybranej politickej strane alebo koalícii od 7:00 do 22:00.

Danko zároveň určil lehotu pre starostov obcí a primátorov miest na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností. Dátum stanovil na 29. november. Šéf parlamentu vyslovil želanie, aby starostovia a primátori pri určovaní volebných miestností prihliadali v prvom rade na záujem voličov a dostupnosť volebných miestností aj pre občanov so zdravotným znevýhodnením. Politickým stranám a koalíciám, ktorých kandidačné listiny budú zaregistrované, určil lehotu na delegovanie člena a náhradníka do okresnej a do okrskovej komisie do 8. januára 2020.

Reklama

Voľby do národnej rady sa po druhý raz riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Do pravidiel platných v ostatných voľbách v marci 2016 však zasiahli najmä dve nedávne novelizácie. Tie upravujú financovanie kampane a predlžujú moratórium na volebné prieskumy. Volebnú kampaň môžu politické subjekty podľa zákona začať dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnia v Zbierke zákonov SR, čo má byť v utorok 5. novembra. Kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb. Vysielanie politickej reklamy je povolené len 21 dní predo dňom konania volieb, pričom sa musí skončiť 48 hodín predo dňom konania volieb. Volebné prieskumy sa môžu zverejňovať kratšie, ako je to v prípade politickej reklamy a diskusií. Podľa stále platnej legislatívy sa nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami. Parlament však 28. októbra schválil pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD, ktorým sa moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky predĺži zo 14 na 50 dní. Novelu ešte môže parlamentu vrátiť prezidentka Zuzana Čaputová. Viaceré strany avizovali, že novelu napadnú na Ústavnom súde SR.

Popri vysielaní venovanom voľbám sa verejnosť najčastejšie s kampaňou stretáva na plagátových a bilbordových plochách. Volebné plagáty sa môžu vyvesovať tam, kde to určia obce. Na kampaň môžu strany a koalície vynaložiť maximálne tri milióny eur s DPH, a to cez transparentný účet. Na kampani sa môžu zúčastniť aj tretie strany, tie sa musia registrovať na ministerstve vnútra. Podľa novely volebnej legislatívy, ktorú parlament schválil v júni v skrátenom legislatívnom konaní, však strana môže počas jedného volebného obdobia prijať najviac 3,5 milióna eur z darov, pôžičiek a úverov. Limit nezasahuje do príspevkov od štátu. Porušenie jednotlivých pravidiel vedenie kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje.

Politické strany, hnutia alebo koalície strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidačné listiny s najviac 150 kandidátmi podať najneskôr 1. decembra. Lehota na podanie kandidátnej listiny sa končí uplynutím posledného dňa, teda v nedeľu 1. decembra o 24:00, vyplýva to z informácií zverejnených na webstránke ministerstva vnútra. Stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry, alebo odvolať kandidáta je možné 48 hodín pred začiatkom volieb, teda 27. februára 2020 do 7:00. S kandidačnou listinou musia politické strany, hnutia alebo koalície predložiť aj potvrdenie o zaplatení volebnej kaucie 17-tisíc eur. Kauciu vráti ministerstvo vnútra strane alebo koalícii, ktorú nezaregistruje, a zo zaregistrovaných tým, čo získajú vo voľbách aspoň dve percentá platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.

Voliť môžu slovenskí občania, ktorí v deň volieb dovŕšia 18 rokov. Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to na hlasovací preukaz. Platí, že pri parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj zo zahraničia, a to poštou. Týka sa to občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra a voliči, čo majú trvalý pobyt v SR obci, kde majú trvalý pobyt. Žiadosti by mali poslať poštou alebo elektronicky tak, aby ich úrady dostali najneskôr 10. januára. Na vybavenie hlasovacích preukazov je lehota dlhšia, končí sa až 10. februára. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

O hlasy voličov sa môžu uchádzať občania SR, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšia 21 rokov veku a majú trvalý pobyt na Slovensku. Prekážkou práva byť volený za poslanca NR SR je výkon trestu odňatia slobody; právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali