Danko: Keďže idú voľby, v stranách je veľmi veľa vlastencov

Danko: Keďže idú voľby, v stranách je veľmi veľa vlastencov

Bratislava 1. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Danko s niektorými krokmi vlády súhlasí s inými zase nie

Slovenská národná strana (SNS) vyzývala na sprísnenie bezpečnostnej legislatívy už po prvom teroristickom útoku na jar v Paríži. „Dnes už hovorí o ochrane vlasti takmer každá politická strana, lebo cítia, že vlastenectvo je nutná DPH pre každú politickú stranu. A keďže idú voľby, je strašne veľa vlastencov. Otázkou je, či to tak bude aj po voľbách,“ povedal v diskusii na TABLET.TV predseda SNS Andrej Danko.

Reklama
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Hoci súhlasí napríklad s rozhodnutím vlády SR neakceptovať kvóty na migrantov, má k jej politike aj výhrady. „Mám vážnu obavu čo sa týka principiálnosti vlády. Hovoria, že väzňov z Guantánama nie, potom ich dovezieme najviac. Základni NATO nie, a zrazu je vo Vrakuni. Utečenci nie, a zrazu už sa vyberajú utečenci, ktorí sa sem dovezú,“ dodal Danko. Ocenil však, že vládna strana Smer-SD, pokiaľ ide o otázku migrantov, „urobila poriadok so svojimi europoslancami“.

Kľúčovou úlohou budúceho roka bude podľa neho vyriešenie hlavnej príčiny migračnej vlny, konfliktu v Sýrii. To zároveň znamená odstránenie Islamského štátu, ktoré podľa Danka nie je možné bez dohody veľmocí, najmä USA a Ruska.

Reklama

Budúci rok by mal podľa jeho slov prebehnúť aj v znamení návratu migrantov späť do domovských štátov. Dodal, že osobne nie je proti tomu, aby sme pomáhali obetiam vojny, motivácia väčšiny migrantov je však podľa neho iná.

„Treba vyriešiť tých, ktorí tu môžu zotrvať, a tých, ktorých musíme vracať. Veď sem spolu s migrantmi prichádzajú dokonca Albánci,” povedal Danko. “Nemôže to dopadnúť tak, že sa sem vyberie celá Ázia,“ dodal líder národniarov. „Situácia prinavrátenia utečencov bude na budúci rok veľmi aktuálna, určite veľmi bolestivá, ale treba ju riešiť,“ vyhlásil.

Predseda SNS spochybnil aj princíp, na základe ktorého bude Európska únia (EÚ) platiť Turecku za to, aby nepustilo na jej územie ďalších sýrskych migrantov. A už vôbec nesúhlasí s prípadným vstupom Turecka do EÚ. „Dochádza k urýchľovaniu prístupových procesov Turecka do Európskej únie. Pre mňa je Európska únia európska a Turecko má svoju podstatnú časť v Ázii,“ tvrdí Danko. Turecko podľa neho dosiahlo veľký pokrok v ekonomike, stále však má značné problémy v oblasti ľudských práv.

Problémom podľa neho môžu byť aj vyznávači radikálneho islamu, ktorí v Turecku žijú. „V prípade islamu treba rozlišovať medzi náboženským vyznaním a politickým a právnym systémom. Islam má mnohé tváre. Nemám problém s tým, keď má niekto iné vierovyznanie, ale s tým, keď sem vnáša prvky, ktoré sem nepatria. To sú minarety, nosenie buriek, to sú tresty, ktoré nie sú pre naše zemepisné šírky akceptovateľné,“ tvrdí Danko.

Reagoval aj na otázku o maďarskej karte, ktorá bola v minulosti dominantnou témou SNS. „Vo vzťahu k maďarskej téme som povedal jednu vec a to platí aj vo vzťahu k islamu: Neexistuje polarizovanie ľudí na základe farby pleti alebo národnosti, sú len dobrí a zlí ľudia,“ tvrdí Danko. „Pokiaľ však budú maďarské elity hovoriť o rozširovaní územia, narušovaní našich hraníc, dávaní občianstva a volebných práv (slovenským Maďarom, pozn. red.), vždy budú mať problém so Slovenskou národnou stranou,“ konštatoval. „Ale keď sa naši etnickí Maďari tešili spolu s nami z úspechov našej reprezentácie, tak bolo predsa jedno, či dal gól Miro Šatan, alebo Laco Nagy. A po ceste zo Šamorína do Bratislavy rovnako trpí v kolóne áut Maďar, ako aj Slovák,“ poznamenal predseda SNS.

Reklama

Strana v sobotu (28.11.) absolvovala volebný snem, ktorý schválil volebný program aj kandidátnu listinu, na ktorej sú len členovia SNS. „Boli sme prvá politická strana, ktorá už kandidátnu listinu podala. Tak ako sme prví zriadili transparentný účet,“ podčiarkol Danko.

Na čele kandidátky figuruje on a za ním podpredsedovia, vrátane novozvolenej Evy Smolíkovej. „Prečo sme prísne stranícki? Som presvedčený o tom, že politická strana nemá byť šou individualít. Je dôležité, aby poslanecký klub bol jednotný. Je komické, keď sa do parlamentu na chrbte politických strán dostanú jednotlivci, ktorým ide o exhibicionizmus,“ povedal Danko. „Máme ich tam veľa, čo si dávajú tričká, sypú po poslancoch striekačky a hašteria sa tam. Ale viesť štát je zodpovednosť,“ povedal.

Súčasťou takejto zodpovednosti podľa neho má byť aj snaha štátu odkúpiť naspäť podiely v strategických podnikoch. „To je trend v okolitých štátoch. Jedno z prvých opatrení poľskej vlády bolo nepokračovať v predajoch. Štát musí mať určitú ochranu a súkromný sektor ho nemôže donekonečna rozožierať,“ tvrdí Danko.

„Najväčší problém strategických spoločností je, že boli lacno predané podiely bez ošetrení spoločenských zmlúv a stanov. Západné spoločnosti si za pár rokov vrátili, za čo to kúpili, a dnes odchádzajú, lebo vedia, že tam bude potrebná obnova,“ dodal líder SNS.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali