Danko: EÚ je dobrý projekt, no musí sa vrátiť k svojej podstate – službe ľuďom

Danko: EÚ je dobrý projekt, no musí sa vrátiť k svojej podstate – službe ľuďom

Bratislava 22. februára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

O Európskej únii je potrebné hovoriť viac aj preto, že sa v slovenskej politike ozývajú hlasy, ktoré členstvo SR v Únii priamo alebo nepriamo spochybňujú. Taktiež sa do verejnej diskusie zapája propaganda, ktorá podporuje nacionalistické a extrémistické politické prúdy a pomáha im zosilňovať vplyv na verejnú mienku. Prezident SR Andrej Kiska na to upozornil vo svojom príhovore vo štvrtok na Národnom konvente o EÚ na Bratislavskom hrade.

Na snímke zľava predseda Národnej rady SR Andrej Danko, prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico

“Nemôžeme to podceňovať. Súčasnú podporu občanov nemôžeme brať za samozrejmosť,” uviedol prezident, pričom zároveň poukázal na jeden z posledných prieskumov, podľa ktorého takmer 70 percent Slovákov podporuje členstvo SR v EÚ.

Reklama

Vyzdvihol, že Slovensko patrí medzi najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie časti sveta. “Dobrovoľne sme sa rozhodli byť súčasťou úžasného projektu európskej spolupráce, ktorý priniesol na európsky kontinent mier a prosperitu. To je miesto, kam patríme. To je budúcnosť, ktorú chceme zaistiť pre našich občanov. Preto musíme byť schopní a ochotní trvať na našich hodnotách, verejne ich obhajovať a posilňovať význam a zmysel politických deklarácií aj reálnymi skutkami,” zdôraznil.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Prezident Kiska poukázal i na to, že napriek zlepšeniu kvality života Slovákov vďaka členstvu v EÚ zaznieva o tejto organizácii málo dobrého. “Namiesto toho počúvame o zlom Bruseli, aj o tom, ako nám berie našu suverenitu. Že strácame to naše, slovenské. Presne opak je pravdou,” spresnil.

Reklama

Vo svojom prejave zároveň pripomenul, k čomu sa najvyšší ústavní činitelia zaviazali podpisom spoločnej deklarácie v októbri minulého roka. “Jednoznačne sme v nej potvrdili, že strategickým záujmom SR je pokračovať v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Zhodli sme sa, že členstvo v Európskej únii, ako aj členstvo v NATO je základom našej bezpečnosti, stability a prosperity. Je v súlade s našimi základnými hodnotami. Zaviazali sme sa, že budeme o prioritách našej krajiny hovoriť zodpovedne a jedným jazykom doma aj v zahraničí. Potvrdili sme, že Slovensko má prispievať k stabilite a jednote Európskej únie a chce byť súčasťou ďalšej integrácie,” konštatoval.

 

Andrej Danko: EÚ je dobrý projekt, no musí sa vrátiť k svojej podstate – službe ľuďom

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko

Európska únia (EÚ) je dobrý projekt, musí sa však vrátiť k svojej podstate. Tou je služba obyvateľom, nie služba ľudí európskym inštitúciám. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v príhovore na Národnom konvente o EÚ, ktorý sa konal na Bratislavskom hrade.

Zamyslieť sa podľa Danka treba nad tým, či by Európsky parlament nemali tvoriť priamo zástupcovia národných parlamentov. Tiež nad odovzdávaním kompetencií Bruselu. “Po brexite sa musíme zhovárať o tom, či Európsky parlament by nemali tvoriť priamo zástupcovia národných parlamentov. Musíme sa rozprávať o tom, ako prehlbovať dialóg Európskeho parlamentu s národnými parlamentmi, alebo ako kooperovať lepšie s Európskou komisiou. Európska únia nemôže byť odtrhnutá od reality,” povedal Danko. Niektorí europoslanci podľa neho zabúdajú, odkiaľ prišli.

Reklama

V súvislosti s odovzdávaním kompetencií do Bruselu uviedol, že sa musíme zamyslieť, aké kompetencie by mali byť zverené do rúk bruselskej administratívy, a ktoré majú ostať vo výhradnej kompetencii národných štátov. “Táto problematika trápi aj našich občanov, preto sa v súčasnosti mnohí stavajú k projektu spoločného európskeho domu opatrne, ba až skepticky,” uviedol.

Otvorene treba podľa Danka pomenovať neférové praktiky, ktoré v Únii panujú. Pripomenul dvojitú kvalitu. „Vďaka našej iniciatíve sa stala vážnou politickou témou Európskej únie,“ poukázal Danko. Zdôrazňuje potrebu úprimného a otvoreného dialógu. Problematické témy treba podľa neho riešiť vecne, ale nezabúdať pri tom na oprávnené záujmy slovenských občanov. Poznamenal, že si treba plniť medzinárodné záväzky, ale nesmieme sa vždy spoliehať na iných.

Na podujatí sa zúčastnili poslanci NR SR, členovia diplomatického zboru, zástupcovia politických strán, miest a regiónov, akademickej obce, podnikateľskej sféry, mimovládneho sektora a širokej verejnosti

 

Robert Fico o EÚ: Priorita musí byť dobudovanie eurozóny a užšia spolupráca v obrane

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Prvá priorita, pokiaľ ide o budúcnosť Európskej únie, musí byť nájsť riešenie na dobudovanie eurozóny, dostať pod kontrolu migráciu a tesnejšie spolupracovať v oblasti obrany a vnútornej bezpečnosti. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) v príhovore na Národnom konvente o EÚ na Bratislavskom hrade. Práve spolupráca v oblasti obrany a vnútornej bezpečnosti je podľa neho top priorita.

V súvislosti so spomínanými prioritami prichádza na rad otázka peňazí. “Ak existujú nové priority, ktoré neboli tak výrazne financované, ako je migrácia a bezpečnosť, pravdepodobne nemôžeme rátať v budúcnosti s tým, že balík na kohéziu, odstraňovanie rozdielov bude taký istý veľký,” povedal Fico. Tu chce Slovensko podľa jeho slov zohrať aktívnu úlohu a ponúknuť koncept inteligentnej kohézie.

“Poďme teda pýtať od našich partnerov v EÚ nie viac peňazí, ale hovorme, dajte nám viac voľnosti a pružnosti pri využívaní týchto zdrojov. Možno pri menšom balíku peňazí budeme schopní dosiahnuť viac,” vysvetlil Fico. Ľudia sa podľa neho chcú mať dobre a cítiť sa bezpečne, a to by mala Únia riešiť.

Fico zdôraznil, že miesto Slovenska je v EÚ a jej jadre. S Úniou podľa neho nesmieme hazardovať. “Je to náš životný priestor,” povedal s tým, že prichádzame do fázy, keď budeme musieť povedať, čo chceme. “Mojím záujmom, ako predsedu vlády SR, je Slovensko. Viem, že znamená, ak hovoríme o boji za Slovensko, rovnako aj boj za Európu. To sa nedá dnes rozdeliť. My sme EÚ, EÚ to sme my,” vyhlásil premiér.

Treba sa podľa neho postaviť voči demagógom a extrémistom. “Nie je nič lepšie ako EÚ. Naša bezpečnosť, prosperita a sociálny štandard nemajú alternatívu mimo Únie,” doplnil. Zopakoval, že chce Slovensko v jadre, Nemecko a Francúzsko nepovažuje za druhú ligu. Svoje slová nepovažuje za “bianko šek”, vopred hovorí, že ak príde v prípade migrácie na kvóty, nebudeme ich rešpektovať.

 

Maroš Šefčovič: Máme pred sebou niekoľko zlomových diskusií o budúcnosti EÚ

Európska komisia sa usiluje o to, aby členské štáty v rôznych otázkach postupovali spoločne vo formáte 27 krajín. Majú pred sebou niekoľko zlomových diskusií, okrem iného je potrebné dokončiť a prehĺbiť diskusiu ohľadom eurozóny, chýba nám banková únia, diskusia o tom, ako transformovať Európsky stabilizačný mechanizmus či diskusia o obrane. Upozornil na to podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na Národnom konvente o EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok na Bratislavskom hrade.

Zároveň ocenil, že Slovensko sa pridalo k iniciatíve stálej štruktúrovanej spolupráci PESCO. Taktiež varoval, že štáty budú musieť hľadať i riešenia, ako posilniť vonkajšiu hranicu. Je podľa neho potrebné venovať sa návratovej politike, aby sa EÚ zamerala na tie najzraniteľnejšie skupiny.

Zdôraznil, že je dôležitý strategický zámer Slovenska byť v jadre EÚ. Priznal, že EÚ prešla síce veľmi krízovým obdobím, postupne sa však z neho dostáva. “Väčšina občanov EÚ cíti, že prínosy prevažujú nad negatívami,” konštatoval, pričom upozornil aj na to, že mnohokrát je dôvera voči európskym inštitúciám väčšia ako voči národným. “Myslím si, že je potrebné sústrediť informačný tok, kde nám aj masmédiá môžu pomôcť, aby informovali o pozitívnych veciach a zároveň my musíme pracovať na tom, aby sme európske otázky vysvetľovali ľudsky a konkrétne,” uzavrel.

Reklama

Budúcnosť Európskej únie (EÚ), výhody členstva Slovenska v nej či európska budúcnosť našej krajiny. To sú témy, o ktorých sa hovorí na Národnom konvente o EÚ v Bratislave. Podujatie s názvom #MYSMEEÚ organizuje ministerstvo zahraničných vecí. Cieľom je zlepšiť informovanosť verejnosti o členstve SR v EÚ, jeho výhodách, ale aj o zodpovednosti členských štátov za ďalšie dianie v Únii. Rezort diplomacie verí, že môže pomôcť zvýšiť účasť na budúcich eurovoľbách.

 

Ivan Korčok: Doterajšie krízy EÚ nás donútili konať

Krízy, ktoré doteraz Európska únia prekonala, či už v oblasti eurozóny alebo migrácie nás donútili konať. Počas Národného konventu o EÚ to vo štvrtok na Bratislavskom hrade povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

“Pravdou je, že o mnohých veciach vieme, ktoré treba urobiť, ale až takpovediac, keď sme pritlačení chrbtom k múru, až vtedy konáme. Želám si, aby sme v niektorých veciach prestali stáť na jednom mieste donekonečna a opakovali pravdy, napríklad aj to, že treba dobudovať eurozónu alebo treba zreformovať Dublin, lebo v týchto veciach sa potrebujeme pohnúť dopredu,” konštatoval.

Reklama

Zároveň uviedol, že prostredníctvom konventu si chce vypočuť ľudí aj v iných mestách ako v Bratislave. “Chcem sa posadiť pred ľudí tak, ako sme to urobili doteraz v Bystrici, Nitre, Košiciach, v ďalších mestách a chcem od nich počuť, čo im vadí a chcem, aby boli konkrétni,” spresnil.

Zdôraznil, že aj napriek chybám, ktoré Únia má, je podľa neho organizácia pre Slovensko dobrým riešením. “Sme malá krajina a mám pocit, že niekedy nad EÚ lamentujeme viac ako niektoré veľké krajiny, ktoré odovzdávajú tej suverenity viac,” vyhlásil Korčok.

Z Bratislavy sa diskusia o budúcnosti EÚ bude najbližšie konať 8. marca v Žiline, pričom diskusie budú pokračovať aj v ďalších slovenských mestách. “Každý je pozvaný, naopak vyzývam kritikov, aby tam prišli, pre mňa je veľmi komfortné diskutovať s ľuďmi, ktorí povedzme majú otvorený alebo pozitívny postoj k Únii. Všetci tí, ktorí na to máte iný názor, poďte diskutovať, nemáme s tým absolútne žiadny problém. Nebojím sa kritiky,” dodal.

Štátny tajomník počas konventu uviedol, že národným záujmom Slovenska je bezpečnosť a prosperita. Dôraz ďalej kládol na dobudovanie eurozóny, zvládnutie migrácie a bezpečnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali