Danko: Česko preberie niektoré inštitúty slovenského rokovacieho poriadku

Danko: Česko preberie niektoré inštitúty slovenského rokovacieho poriadku

Bratislava 14. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

V niektorých inštitútoch bude česká Poslanecká snemovňa preberať slovenský rokovací poriadok. Obe krajiny sa budú zároveň snažiť zblížiť svoje rokovacie poriadky s Európskym parlamentom. Povedal to šéf Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po štvrtkovom rokovaní s predsedom českej Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom na pôde Bratislavského hradu.

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vpravo), predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček (vľavo)

“Dohodli sme sa na tom, že v rámci zmeny rokovacích poriadkov, pretože aj ČR čaká zmena rokovacieho poriadku, sa budeme snažiť zaviesť určité inštitúty, ktoré budú zbližovať legislatívu Európskeho parlamentu ako takú s národnými parlamentmi,” spresnil Danko.

Reklama

Vyzdvihol taktiež model zmien svojho českého kolegu Vondráčka, ktorý podľa neho prinesie to, čo chýba v komunikácii národných parlamentov s EP, teda “lepšiu výmenu informácií a pripravenosť na novú legislatívu”.

Pripomenul, že Slovensko má za sebou zmenu rokovacieho poriadku, ktorá bola kritizovaná, avšak dodal, že túto zmenu už mohol použiť pri ochrane prezidenta Andreja Kisku, a preto je presvedčený, že na ňu “môžeme byť hrdí”.

Reklama

Zdôraznil tiež, že “niektoré inštitúty” zmeneného slovenského rokovacieho poriadku bude preberať i ČR.

V tejto súvislosti Vondráček vyzdvihol dôležitosť toho, že Slovensko a Česko sa môžu navzájom inšpirovať. “Tak, ako sú politici vnímaní v spoločnosti, to začína u nás v parlamente,” upozornil. Zdôraznil, že v tejto oblasti je veľmi potrebný rešpekt.

V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom SR vo Vyšehradskej štvorke (V4) sa obaja partneri zhodli, že budú pracovať na tom, aby V4 bola “viac počutá” v Európe. Danko tiež pripomenul stretnutia V4+pobaltské krajiny, V4+Benelux, V4+Francúzsko a Nemecko, ktoré sa obom krajinám spoločne podarilo dohodnúť.

 

Danko: Vzťahy medzi ČR a SR môžu byť základom pre fungovanie EÚ

Reklama

Slovensko a Česko sú národy, ktoré nielenže niečo spolu prežili, ale majú si aj čo odovzdať. Práve takýto vzťah môže byť základom pre fungovanie Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po stretnutí s predsedom Poslaneckej snemovne parlamentu ČR Radkom Vondráčkom, po ktorom sa obaja partneri zúčastnili slávnostnej prezentácie originálu Pittsburskej dohody na pôde Slovenského národného múzea.

Danko i Vondráček pri príležitosti tohtoročných osláv 100. výročia podpisu tejto dohody vyzdvihli výnimočné vzťahy medzi Českom a Slovenskom a zdôraznili, že je potrebné ich ďalej rozvíjať.
“Je to jedinečná listina, ktorá predchádzala jedinečnému zväzku Čechov a Slovákov. Pred oboma bratskými národmi stoja mnohé výzvy… máme spoločný cieľ posilniť význam stredoeurópskeho regiónu, zlepšiť postavenie našich občanov v EÚ, a to je možné len za predpokladu dobrých vzťahov so svojimi susedmi i s USA,” zdôraznil Danko.

Vondráček rovnako vyzdvihol dôležitosť podpisu Pittsburskej dohody a upozornil, že je potrebné vážiť si “našu štátnosť a veľmi dobré vzťahy”.

Americký veľvyslanec v SR Adam Sterling pri tejto príležitosti uviedol, že Pittsburská dohoda je “symbolom spoločnej histórie a hodnôt” Slovenska, Česka a USA. Zdôraznil, že tento dokument bol jasným dôkazom sily obyčajných ľudí, ktorí mali odvahu prebrať zodpovednosť za politický osud svojej krajiny.

Pittsburská dohoda patrí k základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa. Bola to politická dohoda, ktorú 30. mája 1918 v americkom Pittsburghu v štáte Pensylvánia podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s budúcim československým prezidentom Tomášom G. Masarykom. Je to dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem.

Reklama

Originál Pittsburskej dohody si návštevníci Slovenského národného múzea môžu prezrieť v rámci výstavy k stému výročiu vzniku Česko-Slovenska. Tento dokument bude na pôde Bratislavského hradu vystavený do septembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali