Ďalšie kolo rokovaní o obchode medzi Britániou a EÚ sa skončilo bez pokroku

Ďalšie kolo rokovaní o obchode medzi Britániou a EÚ sa skončilo bez pokroku

Brusel 5. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Yves Herman)

 

Ďalšie kolo rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou (EÚ) o obchode po brexite sa v piatok skončilo bez dosiahnutia pokroku. Obe strany zotrvali na svojich pozíciách a vyzvali na zintenzívnenie rozhovorov

Na snímke Michel Barnier

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier tak môže aj tento týždeň oznámiť, že nedošlo k „žiadnemu významnému pokroku“. A podobne ako po predchádzajúcich kolách môže obviniť Londýn, že ustupuje od podmienok tzv. rozvodu, na ktorých sa s Bruselom dohodol minulý rok. „Táto situácia nemôže trvať večne,“ povedal Barnier novinárom po tom, ako stovky úradníkov ukončili štyri dni virtuálnych rozhovorov o budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Reklama

Bývalý francúzsky minister dodal tiež, že akákoľvek dohoda musí byť dosiahnutá do 31. októbra, aby mohla byť ratifikovaná do konca roka. Vtedy by totiž mala Británia opustiť jednotný trh EÚ a colnú úniu, či už s dohodou o obchode alebo bez nej.

Barnierov britský náprotivok David Frost tiež poznamenal, že došlo len k „limitovanému“ pokroku a vyzval vyjednávačov na oboch stranách, aby „zintenzívnili a urýchlili prácu“ s cieľom uzavrieť dohodu.

Reklama

Ale „jasne frustrovaný“ Barnier uviedol, že britskí vyjednávači sa snažia ustúpiť od záväzkov, ktoré britský premiér Boris Johnson podpísal minulý rok s členskými štátmi EÚ v politickom vyhlásení. Barnier podotkol, že toto vyhlásenie, ktoré bolo pripojené k zmluve o vystúpení Británie z bloku a podpísali ho obe strany, by malo byť základom rozhovorov.

Pokiaľ ide o kľúčové otázky, ako sú pravidlá rovnakých podmienok pre firmy, práva rybolovu a celkový rámec dohody, „Briti už ani nepredstierajú, že o nich rokujú“, uviedol zdroj z EÚ blízky rozhovorom, ktorý nechcel byť menovaný.

„Z ich strany nebolo vynaložené žiadne úsilie,“ skonštatoval zdroj, podľa ktorého sa dokonca sa zdalo, že dostali pokyny, aby „urobili krok späť, doslova vytiahli nohu z otvorených dverí, ako keby nemali od politikov zelenú na vyjednávanie“.

Teraz sa sústredí pozornosť na rozhovory medzi britským premiérom Borisom Johnson, šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktoré sa majú konať v zatiaľ v nešpecifikovanom termíne neskôr tento mesiac.
Toto stretnutie bolo naplánované v rámci dohody o odstúpení Británie od európskej zmluvy a má byť bez kľúčových lídrov EÚ, ako je nemecká kancelárka Angela Merkelová alebo francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorí sú pritom pre akýkoľvek prielom v rokovaniach dôležití.

Ani pozorovatelia však neočakávali prielom na ostatnom kole rozhovorov. Väčšina diplomatov v Bruseli sa domnieva, že k nemu nedôjde skôr ako na jeseň.

Reklama

Júnové stretnutie „na vysokej úrovni“ bude tiež poslednou príležitosťou pre Johnsona požiadať o predĺženie rokovaní na ďalší rok, keďže prechodné obdobie sa v decembri 2020 končí.

Johnson opakovane kategoricky vylúčil predĺženie prechodného obdobia a Európania pracujú s predpokladom, že nezmení svoj názor.
Niektorí v EÚ sa obávajú, že Johnson, ktorý sa stal premiérom vďaka sľubom, že uskutoční aj tzv. tvrdý brexit, bez dohody, možno nemyslí vážne plány na uzavretie obchodnej dohody, a to aj napriek dôsledkom pre ostrovné hospodárstvo.

„V určitej fáze sa budeme musieť zaoberať otázkou, či veríme, že dohoda je pravdepodobná,“ uviedol vo štvrtok (4. 6.) nemecký vyslanec pri EÚ Michael Clauss.

Od začiatku rozhovorov v marci zostali sporné body rovnaké.

„Vraciame sa späť k mnohým veciam,“ vyjadril ľútosť jeden z európskych zdrojov a poukázal tiež na chabú vôľu Británie.
Londýn a Brusel sa rozchádzajú v názoroch pokiaľ ide o spôsoby, ako zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž v rámci podmienok dohody o obchode, a tiež na to, do akej miery budú mať európske rybárske plavidlá prístup do britských vôd.

Reklama

Barnierov mandát na vyjednávanie jasne stanovuje, že zabezpečenie rovnakých podmienok pre hospodársku súťaž sa musí riadiť európskymi normami, pričom najvyšší súd EÚ bude konečným arbitrom. V Británii sa pritom len zmienka o práve EÚ považuje za priestupok voči novo suverénnemu národu a podľa Londýna je to ďaleko za hranicami toho, čo Európa žiada od iných obchodných partnerov.

Pokiaľ ide o rybolov, Francúzsko a ďalšie prímorské štáty sa usilujú zachovať čo najväčší prístup k britskému pobrežiu. Čas na rozhovory sa kráti, čo znamená, že európske nádeje na rozsiahlu dohodu, ktorá by zahŕňala aj bezpečnosť, letectvo a ďalšie odvetvia, sú pravdepodobne márne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali