ČR: Zemana i Schwarzenberga podporuje množstvo osobností

ČR: Zemana i Schwarzenberga podporuje množstvo osobností

Praha 14. januára (TASR) – Obaja finalisti prezidentských volieb v ČR, dlhodobo favorizovaný expremiér Miloš Zeman i jeho prekvapujúci vyzývateľ a aktuálny favorit stávkových kancelárií Karel Schwarzenberg vsadia zrejme aj pred rozhodujúcim druhým kolom volieb na podporu významných osobností českého spoločenského a kultúrneho života.

Naznačujú to dnešné informácie internetových serverov Lidovky.cz a iDNES.cz.

Populárna speváčka Lucie Bílá, renomovaný režisér Filip Renč, herecká legenda Jiřina Bohdalová, kozmonaut, europoslanec KSČM Vladimír Remek, hudobník, textár, maliar František Ringo Čech, herci Martin Dejdar a Marek Vašut, niekdajší vicepremiér Valtr Komárek, či multiinštrumentalista Felix Slováček stoja pevne za Milošom Zemanom.

Lucie Bílá vo zdôvodnení svojho výberu tvrdí: Potrebujeme prezidenta, ktorý si je istý sám sebou, ktorý má názory a vie si ich obhájiť. Marekovi Vašutovi imponuje Zemanova schopnosť irónie a sebairónie, ako aj cit pre vynikajúcu pointu, Filipovi Renčovi zasa skutočnosť, že si na nič nehrá, nič nepredstiera a nesľubuje, čo nemôže splniť. "Zeman je len jeden! Zasluhuje podporu nielen moju, ale všetkých súdnych ľudí, ktorí chcú obnoviť budúcnosť tohto národa," vyhlásil Valtr Komárek, ktorý od roku 1984 šéfoval v Prognostickom ústave ČSAV, od januára 1990 i pracovisku Miloša Zemana.

Reklama

Oscarový režisér Miloš Forman, speváčka Marie Rottrová, pilier Divadla Járy Cimrmana, autor, herec a režisér Zdeněk Svěrák, spisovateľ Ivan Klíma, chirurg, bratislavský rodák Pavel Pafko, ďalší oscarový režisér Jiří Menzel, výtvarník David Černý, herec Petr Čtvrtníček alebo spevák Dan Bárta podporujú zasa Karla Schwarzenberga.

Miloš Forman verí, že sa práve jeho favoritovi podarí vrátiť krajine dôstojné a rešpektované miesto v politickej kultúre západnej Európy a celého sveta, Marie Rottrová vyzdvihuje Schwarzenbergov charakter a lásku ku krajine. Ivan Klíma vidí v ňom záruku slušnosti, poctivosti a veľkorysosti, Dan Bárta skúseného a dôveryhodného človeka, kým Jiří Menzel zdôrazňuje noblesu, ktorú má mať štátnik a ktorá ostatným českým politikom chýba.

Reklama

Po zúžení okruhu uchádzačov o Pražský hrad z 11, neskôr deviatich na dvoch dostanú oba tábory výrazné posily.

Pre podporu Miloša Zemana sa tak rozhodla napríklad speváčka Helena Vondráčková, ktorá v prvom kole volieb dala svoj hlas Jane Bobošíkovej, Karla Schwarzenberga podporia kardiochirurg Jan Pirk, ktorý patril medzi stúpencov Jana Fischera, líder Strany zelených Ondřej Liška, ktorého favoritkou bola Táňa Fischerová i fotograf Jindřich Štreit, ktorý pôvodne podporoval Jiřího Dienstbiera.

Tvorca najúspešnejších českých filmov ostatných rokov Jan Hřebejk, ktorého meno sa spájalo aj s podporou Vladimíra Franza a Vladimíra Dlouhého, zdôvodnil výber svojho, ako povedal, skutočného favorita Karla Schwarzenberga stručne slovami: Budem radšej, keď bude prezidentom knieža než zeman. Súčasne však uviedol, že Karel Schwarzenberg nebude pokračovať v politike súčasného prezidenta ČR a nebude používať lož ako prostriedok politického boja. Je podľa Hřebejka rozumnejšou voľbou i pre nekomunistickú ľavicu, nie je pomstychtivý, ani vierolomný. Lepšie sa v čele krajiny historicky osvedčil kráľ Karel, ako generálny tajomník Miloš, dodal.

Strelec zlatého gólu československej futbalovej reprezentácie z európskeho šampionátu v Belehrade 1976 Antonín Panenka, ktorý už počas uplynulých dní volil Miloša Zemana, má pre svoj výber toto zdôvodnenie: Vo futbale hrá veľmi dôležitú úlohu kapitán. Spravidla to býva najlepší hráč, mal by mať prirodzenú autoritu, vedieť povzbudiť tím, keď sa mu nedarí. Mal by vedieť pochváliť a byť ťahúňom. Šport a politika majú mnoho spoločného. Môj favorit, ktorý tieto vlastnosti má a má predpoklady byť dobrým kapitánom, je Miloš Zeman.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali