Praha 2. januára (TASR) – Nízka kvalita pečiva predávaného v obchodoch v ČR podnietila vznik akejsi sociálnej siete, v ktorej sa ľudia delia o informácie, ako si vyrobiť vhodný kvások. Napísal to dnes portál iDNES.cz.
Nápad "vybudovať" sieť domácich pekárov vznikol náhodou. Blogerka s nickom Maškrtnica zverejnila postup, ako zjednodušiť prácu s žitným kváskom tak, aby sa obišla jeho namáhavá výroba. Autor kulinárskeho blogu cuketka.cz jej návod doplnil o recept na klasický český chlieb šumava a pridal diagramy naznačujúce, ako v praxi vyzerá "kolobeh" kvásku od skladovania až po konečný produkt.
Pod článkom sa rozpútala diskusia, kde si ľudia začali vymieňať kontakty, aby sa dostali k pravému kvásku. Nie každý je totiž schopný vyrobiť si kvások od úplného začiatku a nie v každom pekárstve sú ochotní trochu kvásku venovať alebo predať, aby sa pripravili o potenciálnych zákazníkov.
Vznikla tak doména pecempecen.cz, kde sa dajú podľa bydliska nájsť najbližší nadšenci, ktorí sú ochotní sa o svoj kvások podeliť.