Prievidza 16. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)
Colníci upozornili študentov na všetky povinnosti, ak sa rozhodnú prevádzkovať kaviareň, či reštauráciu
Prevencia proti colným a daňovým podvodom bola hlavným cieľom stretnutia pracovníkov colnej správy so študentmi Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi. V rámci hospodárskeho týždňa colníci oboznámili žiakov s ich základnými povinnosťami vo vzťahu k colnému úradu v prípade, ak by si chceli otvoriť vlastnú kaviareň či reštauráciu.

Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Renáta Peťovská, učitelia sa aj týmto spôsobom snažia svojim žiakom spojiť teóriu s praxou. V rámci projektu zástupcovia viacerých štátnych inštitúcií oboznámili študentov so základnými informáciami o podnikaní a prevádzkovaní podnikov v oblasti spoločného stravovania či reštaurácií a o ich povinnostiach. Práve tento typ školy vzdeláva mladých ľudí, u ktorých je vysoký predpoklad, že sa v ich budúcom pracovnom živote dostanú do priameho kontaktu s colným úradom.
Zástupca vedúceho prievidzskej pobočky Colného úradu Ján Borko sa podľa nej zameral na oblasť spotrebnej dane z alkoholických nápojov, zdôraznil povinnosti pri evidencii daňových subjektov ako držiteľov povolenia na predaj spotrebiteľského balenia liehu a držiteľov oprávnenia na distribúciu spotrebiteľského balenia liehu. Dotkol sa i témy organizačnej štruktúry finančnej správy a ďalších činností colníkov pri výkone colného dohľadu a daňového dozoru.
„Takáto činnosť colníkov je súčasťou prevencie proti colným a daňovým podvodom a inej protispoločenskej činnosti. Zároveň je aj nástrojom na zvyšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí a má stimulovať spoluprácu občanov s colnými a inými štátnymi orgánmi,“ dodala Peťovská.