Čo znamená zatknutie Makóa, čo sa deje v pozadí a kto pôjde do basy ďalší

Čo znamená zatknutie Makóa, čo sa deje v pozadí a kto pôjde do basy ďalší

Bratislava 27. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

V slovenskej politike keď sa do parlamentu nedostali strany ako PS-Spolu, KDH, SNS, Vlasť, maďarské strany, došlo k situácií, že vznikla vláda s ktorou nikto nerátal. Prvýkrát tak oligarchia nemá politické krytie. Matovič ako neriadená strela, Kollár ktorý sa do politiky dostal za vlastné peniaze a Kiska, ktorý stranu opustil, to vytvorilo situáciu, že ak Matovič bude chcieť oligarchiu zavrieť, zdá sa, že mu nič nestojí v ceste. Vyzerá to, že Matovič sa už rozhodol, že to urobí

Ľudovít M
Na snímke eskorta privádza bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v sobotu 19. septembra 2020

Minulý týždeň došlo k zatknutiu Ľudovíta Makóa z Kriminálneho úradu finančnej správy. Bežným ľudom to veľa nehovorí, ale kto trochu vidí do zákulisia vie, že ide o bývalého veľmi vysokého predstaviteľa štátnej správy a veľmi dôležitého človeka v systéme, ktorý sa tu vytvoril počas veľmi dlhej vlády Smeru.

Reklama

Kriminálny úrad finančnej správy je dôležitým subjektom finančnej správy, ktorý disponuje značnými kompetenciami v oblasti odhaľovania a vyšetrovania ekonomickej trestnej činnosti, s orientáciou na porušovanie daňových a colných predpisov, drogovej trestnej činnosti a ochrany práv duševného vlastníctva. Tento úrad vznikol 1. 1. 2012. Jeho vznik pripravil minister financií Ivan Mikloš, ale už 4. 4. 2012 preberal oťaže na ministerstve financií Peter Kažimír zo Smeru, za ktorého bol v roku 2014 inštalovaný do funkcie aj Ľudovít Makóa. V tom čase bol šéfom Finančnej správy František Imrecze.

Ľudovít Makó bol zadržaný vo štvrtok ráno (17. 9.). Makó bol zadržaný vo veľkom štýle v jeho rodnej obci Jelenec v Nitrianskom kraji. Akciu jeho zadržania si policajti pomenovali krycím menom Boží mlyn, čím možno tiež chceli niečo povedať.

Reklama

Prešiel teda iba týždeň, čo bol Makó vo väzbe, a na verejnosť prenikla informácia z prostredia polície, že je ochotný s políciou spolupracovať a dokonca už sa aj rozhovoril, pričom padať mali mena najvyšších predstaviteľov polície, prokuratúry a pravdepodobne dôjde aj na politikov.

Makó je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania. K trestnej činnosti malo dochádzať dlhodobo a to v rokoch 2011 až 2017. „Dve osoby trestne stíhame za podporovanie zločineckej skupiny takzvaných takáčovcov a činnosť v jej prospech. V tejto súvislosti sú štyria z obvinených, vrátane zadržaného Ľ. M., stíhaní za obmedzovanie osobnej slobody a Ľ. M. aj za vydieranie. V tejto časti vyšetrovania ide o trestnú činnosť z roku 2011,“ ozrejmil vtedy hovorca polície Slivka.

Z policajných kuloárov prenikli informácie, že Makó bol vzatý do väzby za starú trestnú vec a nie kvôli tomu, kvôli čomu ho reálne chce polícia dostať pred súd. Podľa týchto informácii polícia čaká na nového generálneho prokurátora. Má to súvisieť s obavami, aby prokurátor stíhanie vo veci nezastavil, pretože potom by sa v danej veci nedalo pokračovať.

Podľa týchto zákulisných informácii má byť Makó stíhaný hlavne za niečo úplne iné. Mal byť totiž členom organizovanej skupiny páchateľov, ktorá sa mala zaoberať krytím trestnej činnosti finančného charakteru, najmä malo ísť o vratky DPH.

Zjednodušene povedané skupina vysokopostavených policajtov, prokurátorov a politikov, mala miesto toho aby páchateľov stíhala, teda v tomto prípade hlavne depeháčkarov, kryť ich trestnú činnosť a za to od nich inkasovať podstatnú časť takto získaných finančných prostriedkov. Malo ísť až o 80 % takto protiprávne vybranej DPH. Tieto zinkasované peniaze si mali následne niektorí vysokopostavení členovia policajného zboru a prokuratúry deliť a časť odvádzať politikom.

Reklama

Ešte jednoduchšie povedané, odbor ktorému Makó velil mal odhaliť depehačkárov a následne ich donútiť za ich nestíhanie platiť výpalné, ktoré si úzka skupina vysokopostavených príslušníkov polície mala rozdeliť.

Pritom nemalo ísť o malú sumu. Na Slovensku sa na vratkach DPH vyberie vraj až okolo 700 miliónov eur na úkor štátneho rozpočtu.

Schému, podľa ktorej mali takéto zločinecké skupiny konať svojho času načrtol prokurátor Špirko. V roku 2018 po vražde Kuciaka vyšiel na verejnosť s tým, ako chcel vyšetrovať rozsiahlu korupciu, ktorá mala viesť až ku vtedy vrcholovým politikom a ministrom Kaliňákovi a Počiatkovi.

Podľa Špirka malo ísť o provízie za tendre a odvody od skupín depehačkárov, ktorých trestnú činnosť mala táto skupina zakryť. Špirko hovoril o objeme 200 miliónov eur.

Špirko čerpal z výpovede daňového podvodníka Vargu, ktorý sa v roku 2016 rozhodol svedčiť a mal mu objasniť schémy, podľa ktorých zločinci postupovali.

Reklama

Po nástupe novej vlády má polícia rozviazané ruky. Kolotoč zatýkaní sa roztočil. Súdy sú ochotné brať do väzby. V tej tak už okrem Makóa skončil aj zlatotehličkový Kajetán Kičura, je v nej Norbert Bödör, v akcii dobytkár zadržaný finančník Martin Kvietik aj riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Okrem nich plno z korupcie podozrivých úradníkov a sudcov.

Vec sa teda vyvíja až nečakane dobre. Ak sa skutočne rozhovoril Makó do väzby budú putovať pravdepodobne ďalší vysokopostavení predstavitelia polície, prokuratúry a možno aj politici.

Že sa Makó rozhovoril nie je vylúčené. Pri týchto korupčný zločineckých skupinách obzvlášť platí, že ak do basy tak všetci.

Myslieť však treba na jednu vec. Polícia musí riadne zabezpečiť dôkazy. Súd nemôže rozhodovať len podľa výpovede človeka, ktorému bolo sľúbené zníženie trestu. Takýto človek je nedôveryhodný a ak jeho tvrdenia nie sú podložené dôkazmi, nič z celého tohto policajného úsilia nebude. Tí čo sú dnes vo väzbe sa z nej postupne budú dostávať.

Jediné čo by potom určite zafungovalo by bola pomsta. A tá, by bola, bez debaty, krutá.

Polícia preto v súčinnosti s prokuratúrou musí dotiahnuť svoj rozbeh pri zatýkaní aj dostatočnými dôkazmi, inak sa hlavné ryby vyšmyknú zo siete a zle dopadnú nie zločinci, ale tí, čo sa ich snažili dostať za mreže.

Karol Kalapik

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali