Moskva 30. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vajce je prírodné sedatívum, ktoré znižuje chuť do jedla, tvrdí dietologička Olga Korablevová. V rozhovore pre Sputnik uviedla, komu táto potravina škodí, a pre koho je užitočná
Čím sú vajcia užitočné
Vajce sa skladá z 13% bielkoviny a 12% tuku, kalcia, fosforu a celého komplexu vitamínov. Úžitok vajec nezávisí na farbe škrupiny, tá závisí len od druhu sliepky, preto majú hnedé a biele vajíčka rovnakú hodnotu.
Farba žĺtku svedčí o tom, čím sa sliepka kŕmila. Čím je jasnejšia, tým viac má karotenoidov, ktoré sa v organizme menia na vitamín A.
Žĺtok obsahuje leticín, ktorý živí mozgové tkanivo, dodáva fosfor a bráni vzniku cholesterolu. 100 gramov žĺtka obsahuje 7,7 miligramov kalciferolu (súčasť vitamínu D) a je to viac než má tuniak. Vitamín D má osobitný význam v zime, pretože sa vyrába pri styku kože s ultrafialovým žiarením. Nedostatok slnka je potrebné kompenzovať stravou, preto je potrebné zaradiť do jedálnička vajíčka.
Postava a kalórie
Jedno alebo dve vajíčka na raňajky umožnia zvýšiť svalovinu, pretože sa vaječný bielok strávi lepšie ako mäso. Posilníte nervovú sústavu a najskôr zhodíte váhu, pretože vajcia nie sú príliš kalorické (priemerne 150-160 kalórií na 100 gramov), ale veľmi výživné a znižujú chuť k jedlu. Takže zjete menej ako obvykle.
Koľko vajíčok sa dá zjesť
Zdravý človek si môže dať dve alebo tri vajíčka. Teoreticky sa dá konzumovať desať a viac vajec týždenne. Lepšie ale je, aby ich bolo najviac 5-6, pretože okrem vajec potrebujete tiež iné potraviny.
“Organizmus strávi žĺtok v akejkoľvek podobe, surové, varené, namäkko, apod. Surové vajcia ale sú nebezpečné kvôli salmonelóze (akútna črevná infekcia, ktorá môže spôsobiť obličkovú nedostatočnosť). Bielok treba určite variť, pretože vysoké teploty majú vplyv na proces trávenia,” povedala Olga Korablevová.
Reklama
Potravina pre optimistov
Ten, kto konzumuje vajcia každý deň, zlepší si náladu, pretože sú bohaté na cholín (320 miligramov na 100 gramov), čo je prírodné sedatívum, ktoré posilňuje nervovú sústavu. 100 gramov varených vajec obsahuje navyše asi 20% dennej normy tryptofánu, ktorý vyrába hormón šťastia, serotonín.
Ako kupovať vajcia
Čerstvé vajce má matný povrch. Vajce, ktoré dlho ležalo, má povrch lesklý.
Vajcia však môžu byť alergénne, rovnako ako jahody alebo orechy. Neodporúčajú sa tým, ktorí majú zvýšený cholesterol, tí si majú dávať pozor na žĺtok. Ku kontraindikáciám patrí zápal pankreasu, problémy s pečeňou, žlčníkom, a občas tiež zápal žalúdka.
“V niektorých prípadoch môžu spôsobiť vajcia reflux, keď vzniká horkosť v ústach a pálenie záhy. Obsah žalúdka sa premiestni do pažeráka, zvlášť, keď si po jedle ľahnete. Je to jediná príčina, prečo nie je dobre jesť vajcia na večeru,” povedala Olga Korablevová.