Čo sa skrýva za Pompeovou návštevou ostrova Taiwan?

Čo sa skrýva za Pompeovou návštevou ostrova Taiwan?

Bratislava 26. septembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Mike Segar)

 

Pompeo vzal peniaze od taiwanských úradov, “povzbudil” DPP (Demokratická pokroková strana), aby investovala do dôchodkového, pracovného fondu spriaznenej spoločnosti

Mike Pompeo, usa
Na snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo

Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, na ktorého Čína po odchode z funkcie na konci Trumpovho prezidentovania uvalila sankcie, plánuje podľa taiwanských médií druhýkrát navštíviť ostrov Taiwan. Denník Global Times zistil, že podobne ako pri svojej predchádzajúcej návšteve ostrova sa Pompeo chystá na tejto návšteve zarobiť bez ohľadu na to, akú nestabilitu môže jeho provokatívna návšteva priniesť obyvateľom ostrova.

Reklama

Pompeo má pricestovať 26. septembra a na druhý deň sa má zúčastniť na Globálnom taiwanskom obchodnom fóre, ktoré sa bude konať v Kaohsiungu, uviedli taiwanské médiá.

Denník Global Times sa dozvedel, že údajne prijme “provízie” od spoločností vrátane Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), China Steel Corporation, I-MEI Foods Co Ltd a CHIMEI Corporation. Pokiaľ ide o marcovú návštevu ostrova Taiwan, Pompeo dostal za prejav 150 000 USD na základe dohody podpísanej Tchajpejským hospodárskym a kultúrnym zastupiteľstvom v USA a americkou spoločnosťou Premiere Speakers Bureau, ktorá organizuje hosťujúcich rečníkov na podujatia.

Reklama

Analytici poukazujú na to, že Pompeo a niektorí politici v USA si z “návštevy” ostrova Taiwan urobili biznis a obyvateľom ostrova nevenujú žiadnu pozornosť. Zaujíma ich len to, koľko môžu získať z hľadiska politických ziskov aj peňazí, ktoré môžu zarobiť.

 

V snahe dosiahnuť väčší zisk

V marci Pompeo navštívil ostrov Taiwan v sprievode svojho bývalého politického poradcu Yu Maochuna, v USA známeho ako Miles Yu, ktorý je mimoriadne protičínsky zameraný. Analytici túto návštevu označili za “politickú frašku”.

Preskúmaním súvisiacich informácií denník Global Times zistil, že Tchajpejský hospodársky a kultúrny zastupiteľský úrad v USA zaplatil letenky a ubytovanie Pompea a jeho štyroch spoločníkov na návšteve vrátane jeho manželky a Milesa Yu. Podujatie riadila nadácia Prospect Foundation a poplatky nakoniec zaplatil ostrovný úrad pre vonkajšie záležitosti.

Čínsky písané noviny United Daily News v marci informovali, že Pompeo využil svoju štvordňovú návštevu Taiwanu na lobovanie za vládne investície do spoločnosti Anarock Global Investment z dôchodkových, pracovných a národných rozvojových fondov.

Reklama

Pompeo nabádal orgány DPP na ostrove, aby spolupracovali so spoločnosťami, ktoré sú s ním spojené, s cieľom nepriamo dosiahnuť zisk. Americká spoločnosť Anarock, pre ktorú Pompeo pracoval, kontaktovala DPP počas Pompeovej návštevy ostrova. V júli 2021 sa Pompeo spolu s investičným riaditeľom spoločnosti Anarock Ginom Ramadim stretol s Hsiao Bi-kchimom, zástupcom ostrova Taiwan v USA, aby podporili budovanie “investičného partnerstva” medzi spoločnosťou Anarock a DPP.

Dňa 19. júla Ramadi a ekonomický tím z Tchajpejského hospodárskeho a kultúrneho zastúpenia v USA usporiadali videokonferenciu a vyhlásili, že Pompeo má v úmysle navštíviť ostrov o niekoľko mesiacov neskôr a dúfa, že pred návštevou by sa mohol dosiahnuť pokrok v “spolupráci a investíciách”. Pompeo požiadal orgány DPP, aby investovali dôchodkové, pracovné a národné rozvojové fondy do projektov v Anarocku, ktorých súvisiace príjmy by sa mohli použiť ako fond Pompeovej kampane.

Keď Pompeo v apríli 2019 vystúpil s prejavom na Texaskej univerzite A&M, verejne povedal, že keď bol riaditeľom CIA, “klamali sme, podvádzali sme, kradli sme”. Takéto výroky odrážajú jeho opovrhnutiahodné správanie, uviedli analytici.

Mike Pompeo, USA, Bielorusko
Na snímke Mike Pompeo

Napríklad počas marcovej návštevy ostrova Taiwan Pompeo ignoroval protiepidemické opatrenia a dovolil svojmu asistentovi Milesovi Yuovi, aby sa súkromne stretol s Vincentom Chaom, bývalým riaditeľom politického oddelenia Tchajpejského hospodárskeho a kultúrneho zastupiteľstva v USA, čím spôsobil medzeru v protiepidemickej práci.

 

Reklama
Diplomacia peňazí

Zatiaľ čo americkí politici hľadajú každú príležitosť, ako profitovať z ostrova Taiwan, orgány DPP na ostrove s nimi spolupracujú, aby minuli obrovské sumy peňazí na získanie politických ziskov, hrajú taktiku “peniaze za priateľstvo” a usilujú sa o “nezávislosť Taiwanu” na svetovej scéne, uviedli analytici.

Poznamenali, že pod zámienkou tvorby rozpočtov na technickú spoluprácu, vzdelávanie, odbornú prípravu alebo investície a financovanie orgány DPP lobujú u politikov, zákonodarcov a vedcov z určitých krajín a regiónov, pričom sa pokúšajú o “diplomatický prielom”.

Preskúmaním mediálnych správ Global Times zistil, že v roku 2022 dosiahol celkový “diplomatický rozpočet” ostrova 936 miliónov dolárov, čo zahŕňa 41 miliónov dolárov “utajeného rozpočtu” na úplatky a podporu protičínskych síl a ich aktivít v zahraničí. Zdá sa, že táto finančná podpora pomohla niektorým politickým predstaviteľom navštíviť ostrov, ale všetci prišli s obchodnými a politickými cieľmi.

Keď ostrov v marci navštívil bývalý predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mike Mullen, požiadal ostrov, aby od USA zakúpil druhý radar diaľkového varovania. A keď v auguste navštívil ostrov americký senátor Ed Markey, ktorý predsedá podvýboru Senátu pre zahraničné vzťahy pre východnú Áziu, Tichomorie a medzinárodnú kybernetickú bezpečnosť, požiadal ostrov, aby od USA kúpil lietadlá Boeing.

Orgány DPP minuli ťažko zarobené peniaze obyvateľov ostrova, čo je typická “diplomacia peňazí” a “diplomacia peňazí za priateľstvo”, ale za takéto kroky sa nedá kúpiť bezpečnosť, ale len poškodia záujmy obyvateľov a urobia ho terčom posmechu, uviedli analytici.

Mnohí vedci a obyvatelia ostrova Taiwan sa oborili na vedúcich predstaviteľov orgánov DPP ako na “nehodných potomkov”, pretože obetovali majetky miestnych obyvateľov, aby nakŕmili nenásytných amerických politikov, ktorí sa snažia o “nezávislosť”, zatiaľ čo obyvatelia nezískali nič, len viac starostí so zhoršujúcou sa situáciou v Taiwanskom prielive.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali