Čo sa to deje na Ukrajine? Zaplo už rabovacie atlanticko-levantínske komando forsáž?

Čo sa to deje na Ukrajine? Zaplo už rabovacie atlanticko-levantínske komando forsáž?

Kyjev 3. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Ukrajinský parlament schválil návrh zákona o trhu s pôdou. Signalizuje tento očividne nepriateľský krok proti vôli drvivej väčšiny obyvateľov, že proamerická junta už cíti blížiaci sa koniec?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s ochranným rúškom sleduje hlasovanie o návrhu zákona o trhu s pôdou počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Kyjeve v utorok 31. marca 2020

Ľudia na Ukrajine, už siedmy rok po Majdane obšťastňovanej mohutným prídelom demokracie, prosperity, humanity, ľudských práv, pravdy a lásky, dostanú teraz ďalší dar. Od Medzinárodného menového fondu (MMF) dostanú ďalšiu dlžobu osem miliárd dolárov. Teda presnejšie, oni najskôr dostanú tých osem miliárd ako pôžičku, ale potom ju budú musieť splatiť. Teda ešte presnejšie, tých osem miliárd nedostanú občania, ale vláda v moci miestnych oligarchov, takže sa dá celkom logicky predpokladať, že tie peniaze skončia podobne ako tie z predoškých pôžičiek. Samozrejme, splácať potom budú obyčajní Ukrajinci.

Reklama

Jednou z kľúčových podmienok pre udelenie pôžičky od MMF však bolo uvoľnenie trhu s pôdou – a to sa práve stalo: ukrajinský parlament v uplynulých dňoch zrušil takmer dvadsaťročný zákaz predaja poľnohospodárskej pôdy.

Nezainteresovaný pozorovateľ by sa mohol spýtať, prečo vlastne prosperujúca (a čoraz prosperujúcejšia) demokratická (a čoraz demokratickejšia) Ukrajina potrebuje od MMF ďalšie peniaze. Vysvetlenie nám priniesol celoeurópsky informačný portál euractiv, ktorý neprajníci nazývajú aj hlásnou trúbou euroatlantickej propagandy. Euractiv k tomu (viac TU) píše: „Ukrajinské hospodárstvo podporujú dohody s MMF aj z dôvodu, že ruská anexia Krymu v roku 2014 uvrhla krajinu do chaosu.“ Pre istotu si to ešte raz zopakujme: „ruská anexia Krymu v roku 2014 uvrhla krajinu do chaosu.“ To naozaj píše renomovaný a objektívny portál euractiv, takže to iste bude pravda.

Reklama

Teda v dôsledku ruskej „anexie“ Krymu je Ukrajina stále v chaose a potrebuje ďalšiu pôžičku od MMF, ale inak, samozrejme, ako sme už spomenuli, prosperuje a je čoraz ekonomicky zdravšia – a preto nastal ten správny čas umožniť voľne predávať poľnohospodársku pôdu.

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského by totiž alternatívou k zrušeniu zákazu predaja pôdy bol krach krajiny v dôsledku ekonomického šoku spôsobeného pandémiou. Pripomeňme si, že k dnešnému dňu je na Ukrajine už 897 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo by, podľa Zelenského, inak úplne zdravú ekonomiku totálne zruinovalo, takmer tak ako ruská „anexia“ Krymu v roku 2014 – nebyť výpredaja pôdy. Ale našťastie, výpredaj poľnohospodárskej pôdy je to pravé, čo situáciu zachráni a nasmeruje Ukrajinu definitívne na ešte jasnejšiu cestu blahobytu a demokracie.

Podľa nového zákona, ktorý má začať platiť od júla 2021, si pôdu budú zatiaľ smieť kupovať len domorodci, teda sa netreba obávať rozpredaja pôdy cudzincom (jedine, že by tak robili cez biele kone, ako to tam beží doteraz, a ako to poznáme aj z našich končín, ale toto je konšpiračná teória už príliš pritiahnutá za vlasy). Nepochybne si pôdu budú kupovať najmä miestni dedinčania, ktorí nevedia čo so svojimi peknými dôchodkami, a tak budú skupovať pôdu a budú na nej hospodáriť.

Či sa má povoliť kupovanie pôdy aj cudzincom a subjektom so zahraničnými vlastníkmi, o tom sa má už čoskoro uskutočniť referendum. Dúfajme, že keď to médiá ľuďom správne vysvetlia, dobrá vec sa podarí: veď otvorený medzinárodný trh s ukrajinskou pôdou bude znamenať zahraničné investície, a teda konečne ten blahobyt, ktorý už čaká predo dvermi.

Opoziční poslanci vidia celú situáciu inak, hovoria o hrubom porušení zákonov a ústavy. Tvrdia, že teraz pôdu poskupujú oligarchovia, od nich sa dostane do rúk cudzincov a v konečnom dôsledku to ľudí na dedinách ešte viac ožobráči. Poukazujú na to, že po páde železnej opony sa stalo zaberanie pôdy zahraničnými dravcami masovým javom vo všetkých východoeurópskych krajinách, pričom Ukrajina je v tomto smere absolútnym lídrom.

Reklama

Hovoria o fenoméne takzvaného „land grabbingu“, teda zaberania pôdy vo veľkom rozsahu, ktorému na Ukrajine doposiaľ čiastočne krížilo plány moratórium na predaj pôdy na dvadsať rokov, vyhlásené ešte v roku 2001. Napriek tomuto moratóriu má Ukrajina uzatvorených toľko medzinárodných zmlúv o nákupe alebo prenájme rozsiahlych plôch poľnohospodárskej pôdy so zahraničnými investormi, ako žiadny iný štát na svete.

V médiách sa objavila informácia, že len čo sa podarilo zdokumentovať, spoločnosti so sídlom najmä na Cypre, v Luxembursku a v USA už obsadili na Ukrajine vyše 2,7 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy – to je plocha väčšia ako polovica Slovenska. Aj preto mnohí hovoria v tejto súvislosti o neokolonializme. A aj preto tvrdia, že po otvorení trhu s pôdou ešte len nastane to pravé eldorádo pre neviditeľnú, ale o to hamižnejšiu ruku trhu.

Lenže my vieme, že tieto obavy vôbec nie sú opodstatnené, pretože ukrajinská vláda má ako poradcu nášho Ivana Mikloša a on by ich iste upozornil, keby niečo robili zle. Navyše otvorenie trhu s pôdou veľmi podporuje aj nezištný MMF a rovnako nezištný Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Proti predaju pôdy je v súčasnosti väčšina občanov Ukrajiny (podľa prieskumov 62 percent) a po schválení zákona u uvoľnení predaja pôdy ich tisíce vyšli protestovať do ulíc, došlo aj k zrážkam s políciou. Občania sú podľa ukrajinského mainstreamu vraj štvaní ruskou propagandou, ale napodiv, to isté, čo ľudia, si myslí aj expremiérka a líderka strany Baťkivščyna Julija Tymošenková. Tá obvinila predchádzajúce aj súčasné vedenie Ukrajiny, že „neslúži ukrajinskému ľudu, ale globálnym finančným skupinám, čo znamená, že je úplne pod vonkajšou kontrolou“.

Tymošenková tiež uviedla, že Ukrajina má teraz stratégiu „čo najviac sa zadlžiť a predať aj to posledné, čo zostalo“ a myslí si, že vedenie krajiny zneužilo na prijatie škandalózneho zákona o predaji poľnohospodárskej pôdy situáciu, keď pobúrení obyvatelia nebudú môcť proti tomu protestovať pre obmedzenia prijaté ako prevencia pred koronavírusom.

Reklama

Prečo si však ukrajinská kompradorská verchuška dovolila urobiť takýto provokatívny krok, ktorý evidentne môže otvoriť stavidlá nespokojnosti občanov a spustiť vlnu, ktorá by proamerickú juntu mohla zmiesť až kamsi na pobrežie pri New Jersey? Nie je to náhodou už signál, že čas sa kráti a treba sa s drancovaním poponáhľať?

Takéto podozrenia konšpiračných teoretikov podporujú aj ďalšie podivné veci. Nielen na Slovensku sa už veľa mesiacov ozývajú občania so správami, že videli (a posielajú aj fotografie) vlaky naložené americkými tankmi a inou podobnou technikou, často v púštnej úprave, ktoré sa pohybujú smerom k ukrajinským hraniciam.

Podobne v uplynulých týždňoch viacero ľudí posielalo k nám do redakcie maily, v ktorých píšu o desiatkach lietadiel letiacich ponad naše územie od západo-juhozápadu smerom na východo-severovýchod. A naopak, veľmi zvláštne vyzerá v týchto dňoch letecké nebo nad Ukrajinou: je takmer prázdne. Áno, letecká doprava sa teraz v dôsledku koronavírusu utlmila všade, ale kým inde ako-tak predsa len čosi lieta, Ukrajina je ostrovom takmer úplného letového pokoja. Cez deň zopár lietadiel preletí, ale v noci nad celým obrovským územím tohto štátu dlhé hodiny nevidno žiadne lietadlo so zapnutým odpovedačom (môžete to sami pozorovať napríklad TU).

Čo tým chceme povedať? Vôbec nič – akýkoľvek záver spájajúci jednotlivé fakty by bol špekulatívny. Jediný opatrný záver, ktorý azda bude namieste, je konštatovanie, že sa tam veci pomaly hýbu určitým smerom, ktorý u mnohých ľudí nevzbudzuje nadšenie. Najbližšie mesiace a roky ukážu, do akej krásy sa projekt „demokratická Ukrajina“ vyvinie.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali