Čo majú spoločné teroristické útoky v Európe za posledné roky? Brusel a jeho štvrť Molenbeek

Čo majú spoločné teroristické útoky v Európe za posledné roky? Brusel a jeho štvrť Molenbeek

Brusel 18. novembra (HSP/tp/Foto:lp)

 

Stopy džihádistických akcií po celej Európe vedú do bruselskej štvrte Molenbeek 

Z 11 miliónovej belgickej populácie tvorí 6% obyvateľov moslimského vierovyznania. V hlavnom meste, Bruseli, toto percento stúpa až na 25% a samotná bruselská štvrť Molenbeek ich má až 40%. Štvrť obýva celkovo 90 tisíc obyvateľov, z ktorých je 30% nezamestnaných a je v nej vybudovaných 20 mešít. Mnohé z nich sú blízke saláfistickej ideológii islamu a zoskupeniu Moslimské bratstvo.

Reklama
Bruselská štvrť Molenbeek počas dňa
Bruselská štvrť Molenbeek počas dňa

Minimálne dvaja z ôsmich teroristov, ktorí v Paríži zabili viac než 130 a zranili 350 osôb, pochádzali práve zo štvrte Molenbeek: Salah Abdeslan, ktorý je momentálne na úteku, jeho brat, ktorý počas útokov zomrel a ich tretí brat, ktorý bol zadržaný belgickou políciou spolu s ďalšími šiestimi osobami. Piati, medzi ktorými bol Abdeslanov brat Mohamed, boli prepustení a zvyšní dvaja ostávajú v predbežnej vyšetrovacej väzbe.

Je to problém obrovských rozmerov

Reklama

Podľa posledných údajov 400 až 600 Belgičanov sa vybralo do Sýrie, aby bojovali za džihád. Keď si toto číslo dáme do pomeru s tak nízkym počtom celkového obyvateľstva, z Belgicka sa stáva západná krajina, z ktorej vzišlo najviac džihádistov za Kalifát. Z nich 77 umrelo, 200 ostalo v Sýrii a 130 z nich sa vrátilo.

V Paríži zabíjalo 7 presvedčených teroristov. Niekde v Belgicku alebo okolitých štátoch ich je ďalších 130 – novovycvičených, presvedčených džihádistov. Toto číslo je nezvratným problémom už teraz…

Ako povedal sám belgický minister vnútra Jan Jambon: “Vieme, že v Molenbeeku existujú mnohopočetné džihádistické zoskupenia a táto štvrť je jedinou štvrťou, v ktorej sa počet odchádzajúcich do Sýrie neumenšuje v porovnaní so zvyškom krajiny. Kvôli tomu sa teraz sústredíme predovšetkým na ňu.” Rovnako premiér Charles Michel prehlásil, “je to enormný problém, potrebujeme už viac pritlačiť.”

Základňa pre džihádistov

Podľa Bilala Benyaicha, ktorý sa venuje radikálnemu islamu na bruselskom inštitúte Itinera, “v Molenbeeku si za 1000 EUR môžete zabezpečiť ťažkú zbraň v priebehu hodiny. Je to miesto, kde môžeš zmiznúť, kde obdržíš logistické auto, aby si mohol uskutočňovať teroristické útoky. Je to akoby vojenská základňa pre džihádistov. Extrémizmus tu prekvitá a aj keď sa tu niečo stane, nikto tu už nevolá políciu.”

Reklama

Minulý rok Belgicko začalo prvý veľký proces s militantmi Islamského štátu, ktorí mali európsky pas. Obžalovaní sú väčšinou chlapci, ktorí žili na ulici, obyvatelia islamského geta Anversa, či regrúti saláfistov zo zoskupenia “Sharia4Belgium”. Toto zoskupenie je extrémistickou skupinou založenou v roku 2010, ktorá sa oficiálne rozpadla v roku 2012, ale funguje dodnes.

Kurzy islamu

Extrémizmu sa mladí učia v mešitách, mnohé z nich sú financované Saudskou Arábiou, a v triedach. 41 percent žiakov štátnych škôl si volí kurzy islamu a kontroverzné prípady sú na dennom poriadku. V roku 2010 jeden profesor, ktorý takýto kurz viedol, učil, že “dospievajúce dievčatá, ktoré sa nezahaľujú, páchajú hriech a že židia a kresťania skončia v pekle, kde budú večne”. Učiteľa napokon prepustili po štyroch mesiacoch.

Rám, do ktorého sa Brusel snažiť vtesnať imigračnú masu (cudzincov celkovo tvorí až 15,2 percent obyvateľov Belgicka), je práve laicizmus a zázračná formulka “aby sme sa nikoho nedotkli”. Napríklad, Vianočné prázdniny pre školákov premenovali na zimné prázdniny, sviatok všetkých svätých sa premenoval na “odchod jesene” a veľkonočné prázdniny sú teraz “jarnými prázdninami”.

Belgičania už sú stratení.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali