Čo bude ďalej s Matovičovým psychedelickým kolotočom? Rozkrúti sa súčasne oboma smermi a napokon vzlietne?

Čo bude ďalej s Matovičovým psychedelickým kolotočom? Rozkrúti sa súčasne oboma smermi a napokon vzlietne?

Bratislava 30. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Je to vôbec možné? Všetci sme sa stali nedobrovoľnými aktérmi bláznivej hry, ktorej zdôvodnenie je viac ako pochybné, ba dokonca absurdné a nesmelé hlasy odborníkov, ktorí na to poukazujú, sú označované ako vlastizrada. Kam sme sa to vlastne dopracovali?

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Predstavte si, že staviate dom. Idete do stavebnín kúpiť si strešnú krytinu.

Reklama

Víta vás predavač: „Máme tu tieto škridly, vrelo vám ich odporúčam, kúpte si ich. Výrobca garantuje, tuto to píšu aj na obale, že zachytia takmer všetok dážď. Ale v skutočnosti my rátame s tým, že reálne zachytia iba okolo 30 percent dažďových kvapiek. No ale aj to je dobré: účel vám to splní, budete mať v byte predsa len suchšie, ako keby ste na dome mali iba krov bez krytiny.“

Vy (krútiac hlavou): „Nie, to sa mi nepáči. Ja chcem mať doma naozaj sucho, tridsať percent je málo“ (odchádzate).

Reklama

Predavač beží za vami a nadšene vraví: „Ale teraz som volal s kamarátom a on hovorí, že tú krytinu skúšali a predstavte si, nezachytí len 30 percent dažďa, ako sme predpokladali, ale až 67 percent! To je viac ako dvakrát toľko! Teda je viac ako dvakrát lepšia, než sme si mysleli! Musíte si ju kúpiť!“

Čo poviete na takúto komunikáciu? Práve toto je totiž spôsob, akým s verejnosťou komunikuje predseda tejto divotvornej vlády: od testov, ktoré majú podľa výrobcu senzitivitu vyše 99 percent, organizátori plošného testovania očakávali, že budú mať senzitivitu 30 percent. „Na Orave a v Bardejove sme očakávali, že to bude niekde medzi 30 a 40 a ukázalo sa, že sme boli veľmi presní, lebo tam bolo 3,96 percenta, čo nám približne takto nejako vychádzalo, že by sme sa mohli trafiť, keby sme predpokladali, že každý desiaty je PCR pozitívny,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda vlády Igor Matovič. Teda vyšlo im to presne – áno, keď si do rovnice dosadili za neznámu číslo, ktoré potrebovali, aby im to vyšlo presne… Bingo.

 

Menej ako polovičný zmysel – nie je to náhodou skôr nezmysel?

Napriek takýmto precíznym vedeckým prepočtom sa z nejakého zvláštneho dôvodu časť verejnosti k premiérovmu plánu, dvakrát plošne pretestovať celé Slovensko antigénovými testmi, stavia rezervovane. Pre týchto neveriacich tomášov si premiér pripravil zvláštny tromf: porovnávaciu štúdiu, ktorú vykonala nemocnica v pražskom Motole. Síce to boli trochu iné testy a aj populačná vzorka bola iná, ale dobre – pán premiér verejnosti víťazoslávne oznámil: „Z tejto štúdie vyplynula senzitivita 67 percent. To znamená, o viac ako sto percent vyššia, alebo viac ako dvojnásobná oproti našim očakávaniam. To znamená, že zmysel robiť antigénové testy je dvakrát väčší ako keď sme do toho išli,“ uviedol Matovič.

Hm, ale čo to pán premiér touto brilantnou, takmer vedecky exaktnou myšlienkou vlastne prezradil? Ak to otočíme, on v podstate povedal, že pôvodný zmysel testovania bol ani nie polovičný oproti tomu, aký je teraz. Ani nie polovičný zmysel – neznie vám to skoro ako nadpolovičný nezmysel?

Reklama

 

Čo chcú tými testmi merať a kto to vlastne vymyslel?

Hlavným argumentom vlády, prečo treba urobiť plošné testovanie antigénovými testmi, je tvrdenie, že antigénový test zisťuje infekčnosť ľudí. Ibaže vedci, ako napríklad Boris Klempa z Virologického ústavu SAV, hovoria, že vláda zavádza a antigénový test nič také nezisťuje. „Kategorické vyhlásenia, že negatívny test je dôkaz neinfekčnosti, alebo že pri testoch vychytávame infekčných, sú nebezpečným zjednodušovaním situácie. Povedať, že negatívny test je dôkaz neinfekčnosti, je rizikové. Lebo proste nie je. Dôkaz infekčnosti tieto testy nedávajú. To vedia iné testy, ktoré s antigénovými testami nemajú nič spoločné. Takí ľudia, ktorí sú negatívni, môžu byť aj infekční,“ uviedol Klempa a podobne sa vyjadrujú aj ďalší odborníci. Mnohí z nich si myslia, že vláda takto zavádza preto, aby obhájila zmysel nákupu týchto testov.

Boris Klempa
Na snímke zľava virológ z Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa

Ktorí konkrétni odborníci vlastne premiérovi tento plán odobrili? Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár na svojej tlačovej konferencii povedal, že to vlastne nevie zistiť, lebo kohokoľvek z kompetentných sa pýtal, všetci sa od toho dištancovali – vyzerá to, že nakoniec tento skvelý plán vymyslel sám šéfvirológ Matovič, ktorý použil odborníkov iba ako alibi.

 

Čo sa testovaním dá dosiahnuť?

Podľa tvrdení premiéra je celoplošné testovanie niečím veľmi dôležitým, takmer ako definitívna spása pred koronavírusom. Ale čo testovanie, aj keby sme predpokladali jeho optimálne zvládnutie a maximálny výsledok, môže pomôcť reálne dosiahnuť?

Reklama

Podľa pôvodného predpokladu 30-percentnej účinnosti testov by sito celoplošného testovania nezachytilo 70 percent pozitívnych, teraz je to údajne už iba 33 percent. Teda ak testy pošlú do karantény napríklad stotisíc ľudí, tak už nie takmer štvrť milióna, ale iba päťdesiattisíc nakazených odíde z testovania s vysvedčením, že sú zdraví a budú ďalej šíriť toto posolstvo.

Teda odchytením časti pozitívnych prípadov sa v najlepšom prípade zmenší počet šíriteľov vírusu, ktorí chodia na slobode, lenže stále to budú obrovské počty. Teda za pomoci testovania sa nanajvýš môžeme posunúť na exponenciálnej krivke o niekoľko dní dozadu – toto je fakt, ktorý ťažko môžu poprieť aj obhajcovia celoplošného testovania. Ľudia, ktorí majú na koronu umrieť, väčšinou umrú o niekoľko dní neskôr, štát príde o desiatky miliónov eur, agónia sa predĺži, minie sa energia a ochota ľudí spolupracovať.

Treba stále mať na pamäti, že testovanie nie je liečenie a skôr alebo neskôr sa s koronavírusom každý z nás musí stretnúť: teda všetky opatrenia slúžia iba a jedine na to, aby sme to stretnutie odďaľovali na chvíľu, keď bude zdravotníctvo schopné vďaka nezahlteným kapacitám, vakcínam a fungujúcim liekom ľuďom efektívne pomôcť. V tomto zmysle mega akcia, na ktorej sa stretne veľa nakazených aj nenakazených ľudí, paradoxne môže situáciu dokonca aj zhoršovať.

Nemálo ľudí, a celkom racionálne, totiž pochybuje o tom, či sú testovacie miesta naozaj také bezpečné, ako nás ubezpečuje premiér. Veď sa zamyslime: príde chorý, dá si dole rúško, strčia mu paličku do nosa, poškodia mu sliznicu, kýchne. Vzduch v testovacom stane je kopcom plný vírusu. Potom príde ďalší. Dá si dole rúško, nadýchne sa…

Keby to urobili tí predošlí, bol by to bomba kšeft. Čo je to, keď to urobili títo super nekorupční?

Všelikto vidí za nákupom testov pre vládnu partičku skvelý kšeft. Napríklad šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico to komentuje takto: „Vláda cez Štátne hmotné rezervy nakúpila 10 miliónov testov a štát za to zaplatil niečo viac ako 43 miliónov eur. Pozerali sme si rôzne stránky a tie nám potvrdili, že cena jedného testu od výrobcu sa pohybuje na úrovni medzi dvoma až troma eurami za jeden test. Z toho vyplýva, že zisk firmy z Trnavy sa pohybuje na úrovni 13 až 20 miliónov.“

A aká to má byť firma? Fico tvrdí: „Igor Matovič ani raz neodmietol informácie o tom, že jeho deti chodia do súkromnej školy, ktorá je spravovaná firmou, ktorej majiteľom je presne ten istý človek, ktorý bol vo firme, ktorá kupovala testy za 43,5 milióna eur. Igor Matovič ani raz nepoprel informáciu, že jeho manželka pôsobila v orgánoch tejto školy, čiže bola úplne napojená na vlastnícke štruktúry firmy, ktorá zabezpečuje chod tohto školského zariadenia. Táto firma bola preukázateľne napojená na pána Sulíka a stranu SaS. No a nechali sa počuť aj Kollárovci, že známy jedného zo štátnych tajomníkov od pána Kollára je presne ten, kto pôsobí v tejto firme.“

Keď nepomôžu sladké reči, použije sa korupčný mechanizmus

Ľudia si tiež všimli spôsob, akým premiér uvažuje, keď potrebuje na testovanie dostať zdravotníkov, aj jeho etiku, ktorá spoza toho presvitá: najskôr ich pozýval a apeloval na ich svedomie. Keď sa ukázalo, že do tých 20 tisíc zdravotníkov, ktorých potrebuje, mu ešte nejakých sedemtisíc chýba a čas sa nebezpečne kráti, tak ponúkol peniaze: zdravotníkom, ktorí odpracujú v odberných tímoch oba dni plošného testovania, sa na poslednú chvíľu rozhodol vyplatiť príspevok za mimoriadne nasadenie vo výške 500 eur. Keby ich bolo prihlásených dostatok, žiadny takýto príspevok by neponúkal. To mu však nebránilo sa pochváliť: „Ešte nikdy štát neplatil takto motivačne. Na druhej strane nikdy zamestnanci toľko neriskovali.“

A je účasť zdravotníkov naozaj dobrovoľná? Minister Naď a premiér Matovič stále všade rozprávajú, že zdravotníkov nenútia sa zúčastniť testovania, ale dostali sme napríklad informáciu, že sestričku od všeobecného lekára ministerstvo povolalo príkazom na testovanie, na oba dni…

Argument, ktorý vždy zaberie: Máš iný názor? Pošpiníme ťa, odvoláme ťa!

Premiér, jeho verný pištoľník, minister obrany Jaroslav Naď a parlamentný buldoček, poslanec Jozef Pročko však vytiahli na Mariána Kollára a ďalších kritikov z oboru biológie a medicíny nepriestrelné argumenty: výsmech a hrozby. „Je to doslova sabotáž a vlastizrada“, povedal na Matovič margo všetkých, ktorí sú proti testovaniu.

Naď si dovolil drzo vyzvať lekársku komoru, aby svojho prezidenta vymenila, Pročko Mariána Kollára zase kritizoval, že dostal na svoje podnikanie od predošlej vlády dotáciu (komu a aké dotácie dáva táto vláda?) a samotný Matovič dokonca vytiahol proti Kollárovi na tlačovke svoju povestnú A4-ku.

Reklama
Marian Kollár
Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár

Že výskumy WHO a svetových univerzít hovoria proti celoplošnému testovaniu antigénovými testmi? O Matovičovej reakcii píše na sociálnej sieti predseda strany Socialisti.sk Eduard Chmelár: „Demagóg Matovič nazval prestížny výskum ,štúdiou jednej paničky‘ a tlačovú konferenciu Slovenskej lekárskej komory za ,kotlebovské hoaxy‘. Neuveriteľná špinavosť.“

 

A ľudia sa pýtajú…

Veľa ľudí, a nielen odborníkov na právo, sa pýta: kto dal tomuto premiérovi právo robiť opatrenia, ktoré sú podľa mnohých v rozpore s Ústavou SR? Kto mu dovolil bez rozumného odborného zdôvodnenia robiť voči obyvateľstvu kroky nie nepodobné tým, ktoré robia fašistické režimy proti svojim odporcom?

Ako je možné, že od občana budú štátne orgány pýtať výsledok Covid testu, keď na nič také nemajú v zmysle zákona právo?

Čo má človek robiť, ak ho bude zamestnávateľ kvôli korone tlačiť do neplateného voľna, či pýtať od neho výsledky testu, hoci na to zo zákona nemá právo?

Reklama

A vlastne, prečo prišli na Slovensko americkí odborníci? Nemajú dosť problémov u seba doma? Prečo potom v USA tak horúčkovito zháňajú lekárov a ponúkajú im okamžité certifikáty aj bez skúšok?

A prečo na Záhorí v obciach okolo vojenského priestoru pri Malackách vyhlasovali v obecnom rozhlase, že je zákaz vstupu do vojenských objektov, myslené tamojších vojenských lesov? Z prvej ruky je informácia, že hubárov z toho lesa vyháňala polícia, že vraj korona. Pritom do lesa sa normálne chodiť môže. Nie je to divné?

A čo na to všetko hovorí napríklad prezidentka, ktorá údajne má tiež nejaké právne vzdelanie?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali