Čislák: Pozývam opozíciu na debatu o novej nemocnici

Čislák: Pozývam opozíciu na debatu o novej nemocnici

Bratislava 13. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Tvrdenia niektorých opozičných poslancov, že s PPP projektom v zdravotníctve nemáme skúsenosť a je preto rizikový, Čislák odmieta

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) pozýva opozičných poslancov, ktorí majú záujem, na debatu o výstavbe novej nemocnice v Bratislave. Povedal to dnes v záverečnom slove po skončení rozpravy k informácii o výstavbe nemocnice, ktorú do parlamentu predložil. Opozícia projekt kritizuje.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

“Je mojou snahou postaviť nemocnicu transparentne, odborne a tak, aby bola prínosom pre Bratislavu a celé Slovensko. Pozývam preto všetkých opozičných poslancov na ministerstvo, ak majú potrebu sa k tomu vyjadriť. Debate sa nebránim, na ministerstve beží dva roky,” deklaroval Čislák s domnienkou, že rezort zvolil najlepšie riešenie (forma PPP projektu) a nikto doteraz neprišiel s alternatívnym návrhom okrem Jozefa Kollára (nezaradený). Ten presadzuje výstavbu cez projekt verejno-občianskeho partnerstva.

Tvrdenia niektorých opozičných poslancov, že s PPP projektom v zdravotníctve nemáme skúsenosť a je preto rizikový, Čislák odmieta. Povedal totiž, že vo svete sú takéto projekty úspešné. “Takéto nemocnice majú v Španielsku, vo Francúzku, v Izraeli či Holandsku,” zdôraznil.

Reklama

Odmietol tiež vyhlásenia, že súkromník bude mať z nemocnice zisk 15,6 percenta. “Je to výnos a nie zisk a bude to ešte predmetom súťažného dialógu. Je na nás, aby sme v rámci dialógu rozhodli, akú dividendu si môže súkromník vyplácať,” vysvetlil Čislák. Minister zároveň poprel, že by išlo zo strany vlády o privatizáciu, lebo stopercentným vlastníkom nemocnice bude štát.

 

Nová nemocnica má fungovať v roku 2018, Viliam Čislák vysvetľoval podrobnosti

Výstavba novej nemocnice v Bratislave by si mala pravdepodobne vyžiadať 120 miliónov eur, na vybavenie prístrojmi a informačno-komunikačnými technológiami bude treba ďalších asi 45 miliónov eur. Jej skolaudovanie a spustenie do prevádzky sa plánuje na rok 2018, čo je neskôr, ako hovorili prvotné plány. Vyplýva to z informácie ministerstva zdravotníctva o zámere realizácie výstavby nemocnice, ktorú v parlamente predstavil minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) a poslanci ju dnes 75 hlasmi zobrali na vedomie.

Projekt sa má realizovať formou PPP. Ministerstvo už spustilo verejné obstarávanie na výber partnera na výstavbu, financovanie, 30-ročnú prevádzku a údržbu novej nemocnice. Projekt obstaráva prostredníctvom súťažného dialógu. Celkovú cenu zákazky rezort odhadol na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky. Štát si ponecháva opciu na spolufinancovanie investičných nákladov a majetkovú účasť v nemocnici.

Reklama

Tržby v prvom roku prevádzky sa odhadujú na 130 miliónov eur. Priemerné investičné náklady predpokladá rezort na asi 14 miliónov eur ročne. Ministerstvo zároveň odmietlo, že by štát išiel dať súkromníkovi 6,3 miliardy eur, ktoré sa spomínajú v oznámení o verejnom obstarávaní. “Táto suma nie je zisk, sú to výnosy. Čiže suma bez zaplatených nákladov na platy zamestnancov, prevádzku nemocnice,” vysvetľuje sa v materiáli.

Rezort v ňom okrem iného obhajuje aj formu výberu koncesionára cez súťažný dialóg, ktorú niektoré médiá označujú ako najhoršiu z pohľadu transparentnosti. “Práve pomocou súťažného dialógu budeme môcť so všetkými relevantnými stranami pripravovať súťažné podklady. Súťažný dialóg je jednou z možností výberu partnera, odmietame stanovisko, že ide o netransparentný postup,” píše sa v správe.

Skončenie súťažného dialógu ministerstvo predpokladá na august tohto roku, súťažné podklady chce finalizovať do konca septembra. Následne vyzve uchádzačov na predloženie konečných ponúk. Ich vyhodnotenie a vyhlásenie víťaza sa plánuje na polovicu decembra. Podpísanie zmluvy a začiatok stavebno-plánovacej fázy koncesionárom sa plánuje na jar 2016.

Ministerstvo v správe vysvetľuje tiež počiatočné utajenie štúdie uskutočniteľnosti projektu, čo mu vyčítali viacerí opoziční poslanci. “Zverejnením štúdie sme nechceli dať potenciálnym záujemcom do rúk informácie o stratégii ministerstva. Hneď, ako sme oznámili verejné obstarávanie, celú štúdiu sme odtajnili,” obhajuje sa rezort. Odmietol tiež tvrdenia, že by malo ísť o súkromnú nemocnicu, keďže ju bude priamo vlastniť štát.

Proti projektu ostro vystupovala v pléne opozícia. Miroslav Kadúc (OĽaNO) napríklad vláde vyčítal, že sa opiera o štúdiu uskutočniteľnosti za 740.000 eur bez DPH, ktorá však obsahuje viacero chýb. Navrhol preto uznesenie pléna, aby bola štúdia vrátená na dopracovanie. V hlasovaní však neuspel. Svoj návrh nepresadil ani Jozef Kollár (nezaradený). Ten žiadal zastavenie prác na projekte, porovnanie všetkých možností výstavby, vrátane použitia verejno-občianskeho partnerstva a výber najvýhodnejšieho modelu.

Reklama

Údaje v štúdii spochybňoval aj Daniel Lipšic (nezaradený). Povedal totiž, že najskôr bol zadefinovaný výsledok a potom sa prispôsobila metodika, ktorá bola v analýze využitá. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik upozorňoval, že SR s PPP projektom v zdravotníctve skúsenosti nemá, a tak je tu možnosť, že zlyhá. Preto volal po dôkladnej odbornej a politickej kontrole.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Projekt počíta s približne 880 lôžkami, ročne má nemocnica zvládnuť 44.000 hospitalizácií, 875.000 návštev v ambulanciách, 610.000 diagnostických výkonov a 47.000 operácií.

Potrebu jej výstavby ministerstvo zdôvodňuje súčasnou zastaranou infraštruktúrou nemocníc na Slovensku. Rezort preto považuje projekt výstavby nových nemocníc za kľúčovú podmienku zvýšenia kvality, efektívnosti a produktivity. Dlhodobo najkritickejšia situácia z hľadiska stavu infraštruktúry je v Bratislave, upozorňuje sa v správe.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali