Čína prekvapila USA

Čína prekvapila USA

Peking 20. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Chop)

 

Tempo, akým Čína buduje svoje zásoby jadrových zbraní, prevyšuje predchádzajúce prognózy USA: podľa odhadov amerického ministerstva obrany Peking za posledný rok vyrobil približne sto jadrových hlavíc

vojna ukrajina
Ilustračné foto

Vyplýva to zo správy Pentagónu o politike voči Číne.

Reklama

Analytici amerického ministerstva obrany sa domnievajú, že v máji tohto roka mala Čína vo svojom arzenáli viac ako 500 jadrových hlavíc, čo je približne o 100 viac ako vlani.

V minuloročnej správe Pentagón uviedol, že Peking rýchlo modernizuje svoje jadrové sily, ale odhadoval, že jadrové sily bude budovať pomalším tempom a do roku 2035 bude mať 1 500 jadrových hlavíc.

Reklama

Teraz Pentagón predpovedá, že Čína má v úmysle do roku 2030 rozmiestniť viac ako 1 000 jadrových hlavíc, čím si upevní postavenie tretej jadrovej mocnosti na svete po Spojených štátoch a Rusku.

Na tento účel bude ČĽR pravdepodobne využívať nové rýchle množivé reaktory a zariadenia na prepracovanie plutónia, ktoré čínske orgány oficiálne nazývajú súčasťou “mierového atómového” výskumu.

Podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru malo Rusko v januári tohto roku 5 889 jadrových hlavíc, zatiaľ čo USA 5 244.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:35

Francúzsko predá Arménsku samohybné húfnice CAESAR. Oznámil to v utorok na platforme X francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, ktorý zmluvu o ich predaji podpísal počas stretnutia so svojim arménskym rezortným kolegom Surenom Papikjanom. Informovala agentúra Reuters.

Arménsko je spojencom Ruska, no v posledných rokoch sa diplomaticky aj vojensky prikláňa k západným krajinám.

13:33

Britská polícia od pondelka večera pátra po troch deťoch, ktoré zmizli po dni strávenom v zábavnom parku neďaleko Londýna. Informovala agentúra Reuters.

Deti vo veku sedem, deväť a 14 rokov vyhlásili za nezvestné v pondelok približne o 19.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) po výlete v zábavnom parku Thorpe v meste Chertsey, približne 30 kilometrov juhozápadne od britskej metropoly.

13:26

Nový výcvikový program poľskej armády zameraný na mládež láka tisícky Poliakov vrátane žien. Na prvom z takýchto letných kurzov, ktorý sa začal minulý týždeň, sa zúčastňuje 3500 Poliakov. Kurzy nazvané Prázdniny v armáde budú tri a účastníkom v podstate ponúknu základný vojenský výcvik. Celkovo sa do nich prihlásilo vyše 11.000 ľudí, informuje v utorok poľský denník Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

13:25

Útok dronov na mesto Azov v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, ktorý viedol k vznieteniu zásobníkov s ropnými látkami, bol špeciálnou operáciou ukrajinskej tajnej služby SBU. S odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej tajnej služby o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

13:25

Vo veku 92 rokov zomrela v utorok v Paríži francúzska filmová a divadelná herečka Anouk Aimée, známa z filmu Muž a žena od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, v ktorom hrala po boku Jeana-Louisa Trintignanta.

O herečkinej smrti informovala jej dcéra Manuela Papatakisová prostredníctvom statusu na platforme Instagram.

13:18

Ratingová agentúra Fitch zlepšila svoju prognózu vývoja poľskej ekonomiky. K revízii smerom nahor prispel silný začiatok roka 2024, oznámila agentúra v utorok.

13:18

Čína spustila antidumpingové prešetrovanie dovozu bravčového mäsa z Európskej únie (EÚ). Peking týmto spôsobom reaguje na clá EÚ na import čínskych elektromobilov.

13:17

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR chce investovať viac do regiónov a vytvoriť národný plán budovania vodovodov a kanalizácií. Ten by mal jasne definovať to, ako sa na Slovensku bude pristupovať k vodovodom a ku kanalizácii. V utorok o tom informoval na konferencii Jarná Itapa štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

13:17

Maximálna výška príspevku na jedno miesto v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny (CDR) sa zvýši od augusta o 40 %, teda mesačne o 800 eur. Tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie špecializovanej a vysoko odbornej starostlivosti pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím. Informoval o tom v utorok tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

13:16

Obavy z toho, ako v budúcnosti vyžijú na dôchodku, má 42 % obyvateľov Slovenska. Súčasní dôchodcovia sú podľa 77 % respondentov často vo finančných problémoch. Vyplýva to z online prieskumu, ktorého výsledky odprezentoval v utorok šéf agentúry Focus Martin Slosiarik na tlačovej konferencii. Zúčastnilo sa na ňom 1006 respondentov vo veku 18 až 64 rokov.

13:16

Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

13:05

Nálada investorov v Nemecku zaznamenala tento mesiac rast, zlepšenie však bolo menej výrazné, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

13:04

Zlepšiť fungovanie systému povinného zmluvného poistenia (PZP) a zvýšiť ochranu osôb poškodených v dôsledku nehody. Aj to je cieľom novely zákona o PZP, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Do slovenského právneho poriadku preberá príslušnú európsku smernicu, zohľadňuje aj podnety z aplikačnej praxe.

13:04

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali