Čína od roku 2014 donútila k návratu 10.000 svojich občanov žijúcich v zahraničí

Čína od roku 2014 donútila k návratu 10.000 svojich občanov žijúcich v zahraničí

Peking 19. januára 2022 (TASR/HSP/Foto:Pixabay, TASR/AP-Andy Wong)

 

Peking od roku 2014 pomocou donucovacích prostriedkov prinútil k návratu do vlasti takmer 10.000 čínskych občanov žijúcich v zahraničí. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovala v Španielsku registrovaná mimovládna organizácia Safeguard Defenders, ktorá pôsobí najmä v Číne a Vietname

cina
Ilustračné foto

Autori správy pripúšťajú, že uvedené číslo je zrejme len “špičkou ľadovca”.

Reklama

Oficiálne sú takéto tajné a nelegálne čínske operácie, prebiehajúce na území iných krajín, zamerané na ľudí, ktorí sú hľadaní čínskymi justičnými orgánmi rámci protikorupčnej kampane prezidenta Si Ťin-pchinga.

Mimovládna organizácia však podrobne opisuje aj prípady, keď príbuzní tých, ktorí kritizovali komunistickú stranu, boli v Číne prenasledovaní a zadržiavaní. Čínske úrady týmto spôsobom vydierali ľudí žijúcich v exile, aby sa vrátili do vlasti. Súčasťou takýchto nezákonných donucovacích metód sú aj únosy, obťažovanie a zastrašovanie.

Reklama

Stáva sa aj to, že Číňania žijúci v cudzine sú “agentmi” vylákaní do tretích krajín, ktoré majú s Čínou dohody o vydávaní podozrivých osôb, upozorňuje španielska organizácia.

Podľa denníka Le Monde, ktorý o kauze tiež písal, je najprekvapujúcejšie to, že Čína tieto svoje praktiky vôbec neskrýva a oficiálne priznala, že niekedy “musí” využívať aj metódy nútiace ľudí k nedobrovoľnému návratu.

Príkazy na začatie takýchto operácií vydávajú čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti, ústredná komisia pre disciplinárnu inšpekciu Čínskej komunistickej strany a generálna prokuratúra v Pekingu. Ich vykonávatelia pracujú pod vedením mimosúdneho orgánu, tzv. národnej dozornej komisie, ktorú dal v roku 2018 založiť prezident Si Ťin-pching.

V Španielsku sídliaca organizácia vo svojej správe konštatuje, že vzhľadom na rýchlo rastúce čínske diaspóry a fakt, že z Číny sa snaží odísť stále viac jej obyvateľov, “Peking nikdy nebol viac motivovaný rozširovať právomoci svojich bezpečnostných síl v zámorí”.

Organizácia poukazuje aj na to, že počet čínskych žiadateľov o azyl vo svete prudko vzrástol po nástupe Si Ťin-pchinga k moci v roku 2012.

Reklama
Si Ťin-pching
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching

Organizácia Safeguard Defenders vo svojom odhade cituje vládne údaje, z ktorých vyplýva, že od roku 2014 bolo do Číny násilne vrátených takmer 10.000 čínskych občanov, pričom len za posledné dva roky ich bolo 2500.

Tieto údaje však nezahŕňajú podozrivých zadržaných za iné než ekonomické delikty, alebo tých, ktorí nie sú členmi vládnucej čínskej komunistickej strany.

Čína bola v minulosti obviňovaná z únosov svojich občanov v zahraničí: v roku 2015 bol z Thajska údajne unesený kníhkupec a švédsky občan Gui Minhai, ktorý sa neskôr objavil v čínskej väzbe. V roku 2017 zasa z hongkonského hotela zmizol miliardár a podnikateľ Siao Ťien-chua – predpokladá sa, že je stále vo väzbe v Číne.

Safeguard Defenders je mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv založená koncom roku 2016, ktorá podniká a priamo “v teréne” podporuje aktivity prispievajúce k ochrane základných práv, podporujúce právny štát, ako aj občiansku spoločnosť a obhajcov ľudských práv v niektorých regiónoch v Ázii.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali