Chovan: SNS chce riešiť problémy vidieka, bez južného Slovenska sa to nedá

Chovan: SNS chce riešiť problémy vidieka, bez južného Slovenska sa to nedá

Bratislava 14. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vladimír Chovan kritizuje rozhodnutie vlády znížiť DPH len na úzky okruh základných potravín

Na septembrovej programovej konferencii SNS venovanej rozvoju vidieka vystúpil aj zástupca SMK. V diskusii na TABLET.TV to potvrdil podpredseda SNS Vladimír Chovan.

Reklama
Na snímke Vladimír Chovan
Na snímke Vladimír Chovan

“Ak chceme riešiť problémy vidieka a poľnohospodársku produkciu, bez južného Slovenska a našich spoluobčanov maďarskej národnosti to nejde. Riešime problémy v rámci celého Slovenska a budeme to riešiť so všetkými, s každým sa dá rokovať,” vyhlásil.

Slovenská národná strana má podľa neho problém len v prípade rozhovorov s “marketingovými stranami”, ktoré majú v skutočnosti len niekoľko členov. “Tam nevieme, s kým by sme mali rokovať. My máme štruktúry po okresoch, po krajoch, máme starostov, poslancov. Neviem, čo by sme riešili so skupinkou dvoch – troch ľudí,” vyhlásil Chovan.

Reklama

Dnešný podpredseda SNS v minulosti pôsobil rok na poste ministra pôdohospodárstva ako nestranícky nominant ĽS-HZDS.

“Ja som sa už neplánoval politicky angažovať, pracoval som v samosprávnych organizáciách. Pán Danko ma oslovil tým, že podľa neho je téma vidieka, potravinárstva, výživy, lesníctva, vodohospodárstva jednou z troch – štyroch prioritných tém SNS,” povedal.

“Je to výzva, lebo keď máte podporu v strane, dá sa veľa vecí realizovať. Ja som si na vlastnej koži skúsil, aké to je, keď som pôsobil na ministerstve ako nestraník,” dodal.

Napokon sa stal členom SNS. “Vstúpil som do veľmi dynamickej, povedal by som, mladej strany. Klesla na 1800 členov, dnes už máme takmer 5500. Ostali nám štruktúry aj odborné časti. Na druhej strane, mnohí ľudia sa vracajú, ale najmä prichádzajú noví,” poznamenal. Cieľom strany je posilniť štát, ktorý je podľa Chovana v zlom stave.

“Vyrovnaný rozpočet ešte nemala ani jedna slovenská vláda. Každá jedna vláda zbavovala Slovensko majetku a ešte ho aj zadlžovala,” vyhlásil.

Reklama

Negatívnym príkladom podľa neho môže byť agrosektor, ktorý je podľa neho v Českej republike ziskový, na Slovensku stratový. “Ten rozdiel by tu nemusel byť, keby sme k pôdohospodárstvu pristupovali rovnako. Česi idú svojou cestou a tá ich doviedla k tomu, že v roku 2014 mali v agrosektore historicky najväčší zisk, ktorý presiahol 23 miliárd českých korún,” povedal. “V čase, keď Česi zvýšili zisk o 30 percent, my sme našu stratu ešte zvýšili. Ukázali sme, že v priemernom roku nie sme schopní v agrosektore produkovať zisk,” tvrdí Chovan.

“Pred siedmimi – ôsmimi rokmi sme pritom boli na približne rovnakej východiskovej základni. Keď prišla kríza, utrpeli obidva agrosektory. Česi si nastavili pravidlá, povedali, ako chcú použiť európske zdroje zo spoločnej pôdohospodárskej politiky, k tomu pridali národné zdroje a postupne, krok po kroku zlepšovali podmienky,” vysvetľuje. “Slovensko išlo inou cestou. Zobrali sme európske zdroje, všetky národné sme odstrihli, pokiaľ sa len dalo. Zrušili sme poľnohospodárom daňovo zvýhodnenú naftu, ponechali sme im dane za pôdu, teda zdanili sme základný výrobný prostriedok. Táto vláda už dostala štátnu pomoc takmer na nulu. Ale európske peniaze sú nastavené tak, že si vyžadujú kofinancovanie,” dodal.

Sektor podľa neho v takýchto podmienkach stráca vieru v budúcnosť a je veľmi opatrný. To však spôsobuje, že sa málo investuje do rozvojových projektov. “V Čechách dlhodobo funguje podporný mechanizmus, ktorý sme tu niekedy mali aj my. Dokázali sme ho úplne zdevastovať. Je to podporný mechanizmus na bonifikáciu úrokov z úverov na investície,” povedal podpredseda SNS.

“Je jednoduchý a z ekonomickej stránky geniálny. Nerobí to, že by dával priamo podporu na investíciu 30 – 40 percent, ktorá môže byť neekonomická. Česi povedali, že budú bonifikovať úroky z úverov, aby to mal poľnohospodár čo najlacnejšie. Ale aby bol nútený investične to zamerať tak, aby bol schopný úver splácať,” pokračoval.

“Tým, že dali podporu len na bonifikáciu úrokov, boli schopní obslúžiť podstatne väčší objem peňazí. Zapojili sa do toho aktívne aj banky, ktoré si hľadali zdravé podnikateľské zámery. Tak to tam beží desať – dvanásť rokov, vznikajú tam nové farmy, ktoré sú vysoko produktívne. My stále ešte rekonštruujeme staré štyridsať- – päťdesiatročné maštale,” tvrdí Chovan.

Reklama

Slovenská národná strana podľa neho plánuje, v prípade, že sa dostane do parlamentu, presadzovať zrušenie dane z pôdy ako dane z výrobného prostriedku. “Budeme presadzovať, aby sa sprístupnila pracovná sila. Aby sme mohli rozvíjať segmenty ovocie a zelenina. Zrušili sme systém práce na dohodu, jednoducho sme to odpísali, hoci tam sa dali hľadať cesty pre sezónnosť,” uviedol podpredseda SNS.
“Určite zmeníme celý systém dotačnej politiky,” tvrdí Chovan. Pri dotáciách podľa neho nejde len o celkový objem prostriedkov, ale aj o to, koľko z neho ostane poľnohospodárovi. Väčšina poľnohospodárov totiž podľa neho podniká na prenajatej pôde. “Dnes si každý druhý nájomca pôdy myslí, že dotácia sa rovná zisku a ten by mal ísť na nájom. Preto poľnohospodári prestávajú pestovať a znižujú živočíšnu výrobu,” dodal.

SNS chce podľa neho zlepšiť propagáciu slovenských potravín. “Dvadsaťpäť rokov vypadávali slovenskí producenti a slovenskí potravinári z obchodných systémov. Dnes sa treba pozrieť na to, aby sa do obchodných systémov dostávali a to za rovnakých podmienok ako zahraniční producenti,” konštatoval.

Chovan kritizuje aj rozhodnutie vlády znížiť DPH len na úzky okruh základných potravín. “Ak by sa zníženie DPH na základné potraviny urobilo ako celok, bol by to jeden rozumný krok. Ale nie toto, čo sa deje. Toto nie je systémový krok,” tvrdí. “Aký zmysel má znížiť DPH len na jeden druh chleba? A keď už sa robil výber, mali sa vyberať potraviny, ktoré sú zdravé, ovocie, zelenina, strukoviny, mliečne výrobky,” vyhlásil Chovan.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali