Chmelár pri príležitosti 30. výročia odsunu sovietskych vojsk: Buďme ostražití voči snahám priateľov o umiestnenie cudzích vojsk na našom území

Chmelár pri príležitosti 30. výročia odsunu sovietskych vojsk: Buďme ostražití voči snahám priateľov o umiestnenie cudzích vojsk na našom území

Bratislava 21. júna 2021 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Deň 21. jún je dátum, kedy si už po tridsiatykrát pripomíname výročie odsunu sovietskych vojsk z nášho územia. K tomu, aby sa naše územie už nikdy nestalo domovom vojsk cudzích štátov na sociálnej sieti vyzýva historik, politický analytik a mierový aktivista Eduard Chmelár. A nemá pri tom na mysli len vojská východnej armády

Eduard Chmelár, Socialisti.sk, snem
Na snímke Eduard Chmelár

„Tridsiate výročie odsunu sovietskych vojsk z nášho územia a dnešný pamätný deň nie je možné vnímať ako oficiálnu príležitosť na vystupňovanie šovinistických prejavov voči Rusku. Je to memento, že niečo také, ani nič podobné sa už nikdy nesmie opakovať, že nesmieme dopustiť, aby na územie Slovenska vpadli cudzie vojská pod akoukoľvek zámienkou,” uvádza vo svojom príspevku Chmelár.

Reklama

Vysvetľuje pritom, že v moderných dejinách to boli vždy naši spojenci, kto nás obsadil a okupoval. V roku 1944 to boli nacistické vojská a v roku 1968 vojská Varšavskej zmluvy. Na základe týchto historických skúseností by sme už mali byť už dostatočne poučení a voči snahám priateľov o umiestnenie cudzích vojsk na našom území byť maximálne ostražití. Podľa historika by to mala byť naša „legitímna požiadavka a naše právo vykúpené krvavými dejinami.“

 

Reklama
Bude sa história opakovať?

Poukazuje však na minulotýždňové vyhlásenie lídrov NATO, v ktorom sa ohradili voči akýmkoľvek snahám o reguláciu pohybu vojsk.

„Spupné vyhlásenie lídrov NATO zo záverečného komuniké minulotýždňového summitu Severoatlantickej aliancie, že nikto nám nebude diktovať, cez aké krajiny a akým spôsobom majú prechádzať naše armády, je pokračovaním tých najhorších tradícií militarizmu. Nesmieme dopustiť, aby sme zabudli na to, čo sme prežili a ako sa vždy začínala zrada,“ upozorňuje Chmelár.

Podľa neho je už naozaj potrebné naučiť sa „identifikovať kolaborantov“, pripravených kedykoľvek za úplatok zradiť svoju vlasť. Pod úplatkom pritom nerozumie len finančnú odmenu, ale aj získanie určitého postavenia či pozornosti od tých, ktorí dnes vládnu svetu.

Preto pripomína svoj postoj, podľa ktorého malé štáty, akým je aj Slovensko, nemajú a nesmú sa opierať o veľkých a silných spojencov, ale oporu je potrebné hľadať v medzinárodnom práve. Z toho dôvodu je našou povinnosťou usilovať sa o zdokonaľovanie medzinárodného práva a nie posilňovanie postavenia veľmocí s výrazným vplyvom na našom území.

„To je jediná zrelá a zodpovedná odpoveď suverénneho štátu na udalosti spojené s dnešným výročím,“ uzavrel tému výročia odsunu sovietskych vojsk z nášho územia Eduard Chmelár.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali