Cesta do Bieleho domu – kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami

Cesta do Bieleho domu – kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami

Bratislava 17. októbra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

V utorok 3. novembra voliči v Spojených štátoch amerických rozhodnú, kto sa stane ich ďalším prezidentom. Vo voľbách proti sebe stoja súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump a niekdajší viceprezident USA Joe Biden

Donald Trump Joe Biden
Na kombosnímke zľava Donald Trump a Joe Biden

Trump oznámil svoju kandidatúru už v roku 2017. Zástupca Republikánskej strany v primárkach získal viac ako 18 miliónov hlasov, čo je doterajší rekord. Oficiálnym kandidátom sa stal počas republikánskeho zjazdu, ktorý sa konal od 24. do 27. augusta, kde potvrdili aj opätovnú kandidatúru doterajšieho viceprezidenta Mikea Pencea. Za oboch hlasovalo všetkých 2 550 delegátov, pričom na víťazstvo im stačilo po 1 276 hlasov.

Reklama

Biden potvrdil kandidatúru v apríli 2019. Favorizovaným menom Demokratickej strany sa stal po tom, ako v apríli 2020 odstúpil z boja Bernie Sanders. Sedemdesiatsedemročný rodák z Pennsylvánie sa stal oficiálnym súperom Trumpa po demokratickom zjazde, ktorý sa konal od 17. do 20. augusta. Zo 4 749 delegátov získal 3 558 hlasov. Oficiálnou kandidátkou na viceprezidentku sa stala kalifornská senátorka Kamala Harrisová. Je zároveň prvá černošská kandidátka jednej z dvoch veľkých politických strán na tento post, je tiež prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá takto kandiduje, a len treťou nominantkou veľkej strany na viceprezidentku vôbec.

Sedemdesiatštyriročný Trump voličom sľubuje obnovenie ekonomiky, ktorú postihla pandémia. Chce ponúknuť viac pracovných miest, chrániť obchodné záujmy USA a pokračovať v nekompromisnom postoji voči prisťahovalectvu. Politik v júli vyzval na odloženie volieb. Dôvodom bolo hlasovanie prostredníctvom pošty, ktoré podľa neho povedie k podvodu a nepresným výsledkom. Pre toto tvrdenie však dosiaľ neposkytol žiadne dôkazy.

Reklama

Biden chce takisto vytvárať nové ekonomické príležitosti pre pracujúcich ľudí, obnoviť ochranu životného prostredia, napraviť medzinárodné spojenectvá a bojovať proti rasizmu.

Obaja sa mali možnosť stretnúť v prvej prezidentskej debate, ktorá sa konala 29. septembra v Ohiu. Poznamenali ju však chaos, hlučné prekrikovanie sa i osočovanie. Komisia dozerajúca na voľby následne ohlásila, že po tejto skúsenosti pripraví pre druhú debatu zmeny. Stretnutie sa malo konať 15. októbra v Miami, no napokon ho zrušili po tom, ako sa prezident nakazil koronavírusom a odmietol účasť vo virtuálnej debate.

Miesto toho v čase pôvodne plánovanej debaty každý sám vystúpil v televízii a odpovedal na otázky voličov. Večerné podujatia, ktoré sa uskutočnili dva a pol týždňa pred hlavným volebným dňom, ukázali kontrastné rozdiely medzi oboma kandidátmi, ako v názoroch, tak napríklad aj v prístupe k pandémii nového koronavírusu. Obaja sa však miestami priklonili k neurčitým odpovediam, keď prišli na rad náročné otázky.

Trump začiatkom októbra potvrdil, že on i jeho manželka Melania sa nakazili koronavírusom. Politik, ktorý pandémiu zľahčuje a naďalej sa napriek odporúčaniam zúčastňuje na predvolebných stretnutiach, strávil v nemocnici tri dni.

Tretia prezidentská debata je naplánovaná na 22. októbra v Nashville. Biden sa vyjadril, že sa plánuje na nej zúčastniť, ale požiada Trumpa, aby pred príchodom absolvoval test na koronavírus. Ako poznamenal, je to preukázanie slušnosti voči všetkým naokolo, vrátane ľudí, čo nekandidujú.

Reklama

V doterajších predvolebných prieskumoch vedie Biden. Inaugurácia zvoleného prezidenta by sa mala konať 20. januára 2021.

Siedmeho októbra sa v debate za prísnych bezpečnostných opatrení stretli kandidáti na viceprezidenta. Rozhovory v Salt Lake City boli slušnejšie a menej chaotické ako v prípade prezidentských súperov, no ani tieto sa nezaobišli bez ostrejších vyjadrení.

Pandémia koronavírusu pritom medzičasom zasiahla aj kampaň Kamaly Harrisovej, ktorá oznámila, že pozastavuje cestovanie po tom, čo dvaja ľudia zapojení do kampane mali pozitívne testy na nový koronavírus. Politička bude preto počas nasledujúcich dní pokračovať v kampani len virtuálne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali