Matovič tým, ktorí sa nezúčastnia “dobrovoľného testovania”: Zostanete 10 dní doma. Tí, ktorých policajti prichytia vonku, dostanú pokutu do 1650 eur. Za každého pozitívneho má mať odberný tím príplatok 20 eur

Matovič tým, ktorí sa nezúčastnia “dobrovoľného testovania”: Zostanete 10 dní doma. Tí, ktorých policajti prichytia vonku, dostanú pokutu do 1650 eur. Za každého pozitívneho má mať odberný tím príplatok 20 eur

Bratislava 20. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus má byť dobrovoľné. Podľa informácií portálu Aktuality.sk sa na tom zhodli lídri vládnych strán. Dohodnúť sa mali v pondelok večer na koaličnej rade

matovic krajci
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí

Otvorenou témou zostáva prípadné odmeňovanie tých, ktorí si test nechajú urobiť. Politici aj odborníci hľadajú riešenie, ktoré by bolo v súlade s legislatívou.

Reklama

 

Krajčí vyzval zdravotníkov a niektorých študentov na pomoc s testovaním

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri celoplošnom testovaní, ktoré sa plánuje na obdobie najbližších víkendov. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii za prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Na tieto účely by Slovensko potrebovalo asi 20.000 takýchto osôb.

Reklama

Potrební budú už cez najbližší víkend pri pilotnom testovaní v okresoch Dolný Kubín a Bardejov. “Ďalšie dva víkendy po sebe budeme potrebovať zdravotníkov po celom Slovensku,” povedal Krajčí. Rezort už na stránke korona.gov.sk umožnil zdravotníkom zaregistrovať sa. Prihlásiť sa môžu taktiež študenti lekárskych fakúlt, ošetrovateľstva a urgentnej medicíny. Zároveň si môžu zvoliť, či budú pomáhať priamo pri odberoch, alebo vyhodnocovaní týchto výsledkov a taktiež, v ktorých dňoch aj okresoch.

Ako konštatoval premiér, armáda niektoré menšie obvody zo šesťtisíc volebných miestností zlúčila. Odberných miest bude približne päťtisíc. Ideálne podľa Matoviča je, aby sa zdravotníci mohli pri odberoch striedať, do jedného odberového miesta sú teda potrební štyria pracovníci. Na odberových miestach bude preto potrebných 20-tisíc zdravotníkov.

“Na Slovensku máme približne 88-tisícovú armádu zdravotníckych pracovníkov. Verím, že sa nájde 20-tisíc z nich, ktorí môžu pomôcť,” doplnil minister zdravotníctva. Odmena pre zdravotníkov bude sedem eur na hodinu plus rizikový príplatok. Ten bude vypočítaný podľa počtu pozitívne testovaných v danom odberovom mieste.

“Ľudia, ktorí budú robiť výtery z nosohltanu, budú mať príplatok 20 eur za jeden pozitívny prípad,” dodal predseda vlády.

Celoplošné testovanie na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva vízia, ako zastaviť šírenie ochorenia COVID-19 ešte predtým, ako by naše zdravotníctvo čelilo bezprecedentnému kolapsu. Krajčí vyhlásil, že zdravotníci aj občania by mali ukázať, že „Slovensko je národ, ktorý v takýchto krízových situáciách sa vie zomknúť a vie urobiť rozhodnutia, ktoré dokážu zmeniť situáciu“. „Dokázala to naša krajina v Slovenskom národnom povstaní a ja verím, že to dokáže aj teraz.“

Reklama

„Verím, že to testovanie na Slovensku bude úspešné a výrazným spôsobom nám pomôže zastaviť šírenie koronavírusu,“ doplnil v utorok Marek Krajčí, ktorý dodal, že on sám pôjde už najbližší víkend pomáhať s pilotným testovaním na Orave.

Premiér doplnil, že počas tlačovej konferencie sa na celoplošné testovanie prihlásilo už 465 zdravotníkov.

 

10 dní zákaz vychádzať

Predseda vlády komentoval, že testovanie bude s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné. Osoba, ktorá sa podľa jeho slov nepreukáže testom, bude musieť ostať desať dní v karanténe. Matovič však o téme chce ešte komunikovať za prítomnosti velenia Ozbrojených síl SR.

„Chceme, aby to bolo čo najdobrovoľnejšie,“ komentoval s tým, že kto nedôveruje štátnemu testovaniu, môže sa dať testovať v súkromnom laboratóriu, kde si však zrejme bude musieť testovanie zaplatiť.

Reklama

Záujemcovia – dobrovoľníci sa môžu prihlásiť cez formulár na stránke korona.gov.sk. Pracovníci by mali byť ohodnotení sumou sedem eur na hodinu a dostanú rizikový príplatok v sume 20 eur za jeden pozitívny prípad. Krajčí verí, že sa nájde dostatok zdravotníkov, ktorí v tejto situácii pomôžu.

 

Zdravotníci a odmeny

Predseda vlády Matovič informoval, že ku celonárodnému testovanie je potrebných až 20-tisíc zdravotníkov. Matovič spolu s ministrom Krajčím v utorok spustili internetovú stránku, na ktorej sa môžu prihlasovať zdravotníci, ochotní pomáhať pri dvojnásobnom pretestovaní.

Novinár denníka SME Krempaský upozornil, že po tom čo sa informoval v jednej z bratislavských nemocníc u primárky infektológie, jeden osemčlenný odberný tím v súčasnosti spracuje asi 150 odberov v súvislosti s testom na covid-19. Matovič tvrdí, že „sa to dá“. Pozval novinára Krempaského do odberového tímu na Orave.

Čo sa týka finančného ohodnotenia odberných tímov, podľa slov premiéra by podľa predbežného plánu mali zdravotníci dostať 7 eur na hodinu a 20 eur bonus za každý zistení pozitívny prípad pre daný odberový okrsok.

„My si myslíme, že je fér, aby tí ľudia boli odmenení za túto prácu. 7 eur na hodinu je plus-mínus povedzme si taká normálna slovenská priemerná mzda. Ten 20-eurový príplatok je taká priama úmera rizika. Čím viac mám pozitívnych v obvode, čím idem do väčšieho pekla, tým zrejme väčší ten rizikový príplatok dostanem,“ vyslovil Matovič.

 

Represia štátu

Matovič v utorok uviedol, že testovanie bude na jednej strane „s veľmi veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné“, no tí, ktorí odmietnu a otestovať sa neprídu budú musieť ísť do domácej karantény. Ak sa takýto človek v nasledujúcich takmer dvoch týždňoch pri výzve príslušníka polícia alebo ozbrojených síl nepreukáže potvrdením o testovaní bude mu podľa predsedu vlády hroziť pokuta do výšky 1650 eur.

„Každý, kto sa zúčastní, bude mať potvrdenie o tom testovaní… Ľudia, ktorí sa nepreukážu akýmkoľvek testom či z tohto pretestovania alebo súkromne keď podstúpia test niekde, budú nasledujúcich 10 dní v karanténe.“

 

Reklama
Odberné miesta

Matovič dnes pripustil, že odbernými miestami nebudú iba volebné miestnosti. Počíta sa podľa neho aj s veľkokapacitnými odbermi vo veľkých fabrikách ako sú automobilky či US Steel Košice.

Testovania sa podľa neho majú zúčastniť aj väzni. Domovy sociálnych služieb majú svojich klientov testovať vo vlastnej réžii.

Počíta sa aj s mobilnými odbernými jednotkami, ktoré chce premiér nasadiť napríklad v prípade rómskych osád.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii spomenul aj príbeh ukrajinského youtubera, ktorý nedávno podľahol covidu-19. „Včera sme videli ten príklad toho youtubera, 1,4 milióna odberateľov získal na tom, že aký on je frajer keď bude spochybňovať, že covid-19 to je výmysel. Však frajer nie? Však mám svaly, mám tetovanie, mňa nič nezloží a tak aj dopadol. Dnes s krížikom na hrobe nech machruje.“

 

Reklama
Naď: Výsledok testu bude do 30 minút, imobilných testovať nebudeme

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa má realizovať od piatka do nedele. Testy bude vykonávať iba zdravotnícky personál. Otestovať sa môžu všetci vrátane detí od desať rokov. Imobilných testovať nebudú. Výsledok dostanú občania v zalepenej obálke do 30 minút. V prípade pozitívneho testu im dajú presné pokyny a pôjdu do domácej karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ak to podmienky dovolia, testovať sa bude v exteriéri. Ak nie, pôjde podľa ministra o vetrané priestory so zabezpečením adekvátnej dezinfekcie a ochranných pomôcok. “Vojačky a vojaci sú už v jednotlivých regiónoch, prišli na okresné úrady spolu s hygienikom a príslušníkom Policajného zboru. Prezerajú si vhodnosť priestorov a komunikujú o ďalších logistických veciach,” priblížil Naď.

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto, nie je potrebné vracať sa na miesto bydliska. Nemocnice budú testovať svoj personál a pacientov. Samostatne sa uskutoční aj testovanie v domovoch sociálnych služieb. Otestovaní budú aj vojaci a všetci v tímoch.

Prvé testovanie sa má zrealizovať tento víkend v Bardejove, Tvrdošíne, Dolnom Kubíne a Námestove. Podľa ministra tam zriadia 235 odberných miest.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako priblížil minister obrany, pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť. Uviedol, že plánujú nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov a hasičov.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali