Časť učiteľov vstúpila do štrajku. Predstavitelia opozície učiteľov v štrajku podporujú

Časť učiteľov vstúpila do štrajku. Predstavitelia opozície učiteľov v štrajku podporujú

Bratislava 25. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica,Radovan Stoklasa,František Iván)

 

Učitelia chcú svoju nespokojnosť vyjadriť tiež dnešnou demonštráciou na Námestí SNP v Bratislave. Súčasťou demonštrácie bude pochod pred Národnú radu SR

Časť učiteľov dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostanú zatvorené, inde bude vyučovanie prebiehať v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Reklama
Na snímke oznámenie o štrajku učiteľov na Základnej škole Beňovského 1 v Dúbravke. Škola je počas štrajku učiteľov v špeciálnom režime a vyučuje sa len v 1.- 6. ročníku
Na snímke oznámenie o štrajku učiteľov na Základnej škole Beňovského 1 v Dúbravke. Škola je počas štrajku učiteľov v špeciálnom režime a vyučuje sa len v 1.- 6. ročníku

Učitelia chcú svoju nespokojnosť vyjadriť tiež dnešnou demonštráciou na Námestí SNP v Bratislave, ktorá sa začne o 11.00 h. Na podujatí okrem predstaviteľov štrajkového výboru ISU vystúpi aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Súčasťou demonštrácie bude pochod pred Národnú radu SR.

ISU očakáva, že počas štrajku zostane zatvorených približne 350 škôl. O 7.00 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.500 učiteľov zo 728 škôl. O tom, či bude škola zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by mali byť rodičia informovaní od riaditeľov škôl alebo od triednych učiteľov. Informácie nájdu aj na web stránkach škôl.

Reklama

Nespokojní pedagógovia sa vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smer-SD) na splnení svojich požiadaviek. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu (23.1.) vyhlásil, že do 5. marca vláda nemôže pre učiteľov urobiť viac, ako doteraz urobila. Vysvetlil to tým, že počas jeho dvoch vlád zvýšila platy učiteľov o takmer 50 percent, a tým, že v tomto volebnom období je tiež uzatvorený legislatívny proces. Deklaroval, že ak Smer-SD bude vo vláde aj po marcových voľbách, bude pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov. Draxler zas v nedeľu (24.1.) uviedol, že o niektorých požiadavkách učiteľov, ktorí sa chystajú štrajkovať, nie je možné ani len racionálne rokovať.

Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

 

V Pezinku sa pre štrajk učiteľov neučí na troch, v Senci na jednej ZŠ

Reklama

V mestách Pezinok a Senec sa do štrajku, ktorý začal od dnešného dňa, taktiež zapojili niektorí učitelia. V Pezinku sa preto neučí na troch, v Senci na jednej základnej škole. V mestách Svätý Jur a Modra sa do štrajku nezapojila žiadna z tunajších materských či základných škôl a vyučovanie tu prebieha bez obmedzení.

V Pezinku sa do ostrého štrajku zapojili tri zo štyroch základných škôl, ktoré sú momentálne zatvorené. V prevádzke nie je ani školský klub detí či školská jedáleň. Vyučovanie prebieha len na Základnej škole s materskou školou Orešie. “Do štrajku sa prihlásilo celkovo 127 učiteľov,” spresnila pre TASR Viera Tóthová zo školského úradu v Pezinku. Do štrajku sa nezapojili pezinské materské školy, základné umelecké školy či centrá voľného času, ktoré fungujú v bežnom režime.

Mesto Pezinok vyjadrilo na spoločnom stretnutí s riaditeľmi škôl 19. januára podporu učiteľom, ktorí štrajkujú za zlepšenie platových podmienok a zvýšenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu. “Sme presvedčení, že štrajk, do ktorého sa zapojili tri zo štyroch pezinských základných škôl, je oprávnený a že ani jedna doterajšia vláda nerieši zásadným spôsobom problémy nášho školstva. Počujeme len výhovorky kompetentných vládnych a rezortných činiteľov a všetky problémy hádžu na plecia miest a obcí,” skonštatoval primátor Pezinka Oliver Solga.

V Senci sa do štrajku prihlásila jedna z troch základných škôl. V Základnej škole Jozefa Gregora Tajovského je momentálne zrušené vyučovanie a nie je v prevádzke ani školský klub detí či školská jedáleň. “Škola informuje o štrajku prostredníctvom webovej stránky školy, o čom majú žiaci záznam aj v žiackej knižke,” priblížila pre TASR hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková. Senecké materské školy sa podľa jej slov do štrajku nezapojili.

V Modre sa do štrajku nezapojila ani jedna škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Vyučovanie tu prebieha bez obmedzení. “Podľa posledných informácií v meste Svätý Jur sa do štrajku nezapája ani jeden učiteľ či učiteľka. Z uvedeného dôvodu nie je u nás obmedzené vyučovanie,” uviedla pre TASR prednostka Mestského úradu vo Svätom Jure Mariana Fiamová.

Reklama

 

Z 303 učiteľov deviatich ZŠ v Považská Bystrici sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov

Z celkového počtu 303 učiteľov z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov. Z piatich základných škôl sa do štrajku nezapojil ani jeden pedagóg.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, najviac učiteľov sa zapojí do protestu v Základnej škole Rozkvet, kde z 26 učiteľov bude do 29. januára štrajkovať 18 (69,2 percenta). V ZŠ Školská štrajkujú dvaja učitelia (4,4 percenta), v ZŠ Stred piati (15,6 percenta) a v ZŠ Slovenských partizánov desiati (16,1 percenta). „Základná škola Rozkvet vstupuje do štrajku až zajtra (26.1., pozn. TASR), do aktivity sa zapojí 18 pedagógov, prevádzka bude prerušená len čiastočne, prvý, druhý a tretí ročník sa bude učiť,“ doplnila Kováčiková.

Ako dodala, zo 17 materských škôl v meste štrajkujú učiteľky iba v jedinej, v miestnej časti Orlové však štrajkujú všetky štyri učiteľky a škôlka je jediným školským zariadením v meste, ktoré zostane dnes a v utorok (26. 1.) zavreté. Do štrajku sa rovnako nezapojili ani učitelia dvoch základných umeleckých škôl a centra voľného času.

„Mesto plne uznáva a rešpektuje ústavné právo učiteľov na štrajk, a preto do týchto aktivít nezasahuje, nevydáva žiadne pokyny ani žiadne odporúčania. Mesto je len zriaďovateľ škôl, školy sú samostatné právne subjekty, ktoré riadi štatutár, ktorý taktiež rieši štrajkové aktivity, mesto do ich právomoci nezasahuje,“ doplnila hovorkyňa.

 

Pre štrajk dnes zostali zavreté štyri zo 42 stredných škôl v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

V súvislosti s dnešným štrajkom učiteľov zostali úplne zavreté štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). V šiestich školách sa vyučuje v obmedzenom režime, v ďalších piatich, kde sa učitelia do štrajku zapojili, sa vyučuje bez obmedzenia.

Vyučovanie na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne prebieha v obmedzenom režime, do štrajku sa zapojilo 90 percent učiteľov, vyučuje sa podľa upraveného rozvrhu v troch triedach
Vyučovanie na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne prebieha v obmedzenom režime, do štrajku sa zapojilo 90 percent učiteľov, vyučuje sa podľa upraveného rozvrhu v troch triedach

Ako dnes TASR informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, dnes zostanú zavreté Gymnázium v Dubnici nad Váhom, Gymnázium v Púchove, Obchodná akadémia M. Hodžu v Trenčíne a Stredná umelecká škola v Trenčíne.

Reklama

„V obmedzenom režime vyučovací proces prebieha v Gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou, Gymnáziu na Myjave, Gymnáziu v Považskej Bystrici, Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne a v Obchodnej akadémii v Prievidzi,“ doplnila Rezáková.

V piatich školách, ktorých pedagógovia sa tiež zapojili do štrajku (SPŠ Myjava, SOŠ Stará Turá, na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, v Spojenej škole v Partizánskom a na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne), sa vyučuje bez obmedzenia. Celkovo sa do štrajku v TSK prihlásili pedagógovia z 15 stredných škôl zo 42 škôl a školských zariadení v pôsobnosti TSK.

 

V Košickom kraji v stredných školách so štrajkom sa vyučovanie zameriava na maturantov

V zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) nie je dnes z dôvodu štrajku zatvorená ani jedna stredná škola. “Všade sa učí, prioritne sa musia učiť maturanti. Niekde sa učí v obmedzenom režime, niekde sa supluje, niekde sú skrátené hodiny, ale žiadna škola nie je zatvorená,” potvrdila TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Reklama
Na snímke oznam na Základnej škole Jozefa Urbana v Košiciach, ktorá sa zapojila do neobmedzeného ostrého štrajku, ale vyučovanie prebieha pre žiakov prvého ročníka
Na snímke oznam na Základnej škole Jozefa Urbana v Košiciach, ktorá sa zapojila do neobmedzeného ostrého štrajku, ale vyučovanie prebieha pre žiakov prvého ročníka

Štrajk zasiahol v Košiciach napríklad Gymnázium na Šrobárovej ulici, kde sa doň zapojilo viac ako 20 učiteľov. Vyučovanie prebieha len pre štvrtý ročník podľa špeciálneho rozvrhu, pre prvý až tretí ročník je zrušené. “Časť kolegov sa do štrajku zapojila, časť nie. Uprednostnili sme prípravu maturantov, čiže pre štvrtý ročník sa urobil náhradný rozvrh, aby príprava na maturity bola čo možno najlepšia, ostatné ročníky majú voľno z dôvodu štrajku,” uviedol pre TASR riaditeľ školy Slavomír Harabin. Osobne si myslí, že súčasný štrajk krátko pred parlamentnými voľbami spolu s ďalšími okolnosťami, ktoré nahrávajú výčitkám zo spolitizovania akcie, neprajú jej úspechu. “V zásade to, že učitelia chcú lepšie mzdy, úplne chápem, len tento čas si nevybrali dobre,” povedal.

V niektorých školách sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov či dokonca len jeden. Taká je situácia na Strednej odbornej škole (SOŠ) v košickej Šaci. “U nás jedna učiteľka štrajkuje, normálne prebieha vyučovanie. Ani nemáme náznaky, že by sa niekto chcel pripojiť do štrajku,” uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ Jozef Šablatúra. Súčasný štrajk osobne neschvaľuje. “Takýto spôsob nie je korektný ani správny, ultimátami sa ešte nikdy nič nevyriešilo,” konštatoval.

V Košickom kraji sa podľa informácií zverejnených na webstránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) malo zapojiť 55 škôl z celkového počtu 935 základných, materských, stredných a špeciálnych škôl. Najviac ich bolo z okresov Košice, Košice-okolie, Trebišov a Spišská Nová Ves. Niektoré školy sa však dnes do ostrého štrajku napokon nezapojili, ide o košickú Strednú priemyselnú školu stavebnú a geodetickú či Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú.

 

Avizované zhromaždenie učiteľov v Košiciach sa nekonalo

Reklama

V Košiciach sa malo o 10.00 h konať zhromaždenie učiteľov. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke denník Korzár.

Zhromaždenie sa malo konať pri Dolnej bráne. Nikto z učiteľov sa ho však nezúčastnil. “Z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zhromaždenie v Košiciach nebolo iniciované. Nemáme s tým nič spoločné,” uviedol člen koordinačného tímu ISU v Košiciach Juraj Kolesár.

V metropole východu bude podobné zhromaždenie ako v Bratislave vo štvrtok 28. januára. Bližšie informácie o mieste a čase konania zhromaždenia poskytne ISU médiám dnes popoludní.

 

Na Liptove sa do štrajku zapojilo 30 z takmer 130 škôl

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorý začal dnešným dňom, sa na Liptove zapojilo presne 30 škôl. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov.

V okrese Liptovský Mikuláš štrajkuje 11 škôl, pôsobí tu celkovo 69 materských, základných a stredných škôl. Do štrajku sa zapojilo päť škôl priamo v Liptovskom Mikuláši, dve v susednom Liptovskom Hrádku a štyri v obciach. Niektoré školy sú počas štrajku zatvorené úplne, inde prebieha výchovno-vzdelávací proces v obmedzenom a špecifickom režime a školopovinné deti majú vytvorený náhradný program.

Reklama

“Žiaci štvrtého ročníka a oktávy majú do odvolania zrušený rozvrh, žiaci prvého ročníka a kvinty dnes nastúpili na lyžiarsky kurz, ktorý bude podľa pôvodného plánu. Žiaci ostatných tried majú osobitný rozvrh hodín,” informoval riaditeľ Gymnázia Michala Miloslava Hodžu Jozef Škorupa s tým, že ako budú učitelia svoj štrajk ukončovať, nevie. Režim vyučovania a rozvrh hodín na nasledujúci deň budú zverejňovať vždy do jednej hodiny popoludní.

Pedagogickí zamestnanci Základnej školy Kvačany takisto podporujú Iniciatívu slovenských učiteľov a predbežne do stredy 27. januára nezabezpečia vyučovací proces na druhom stupni. Žiaci prvého stupňa majú vyučovanie zabezpečené podľa rozvrhu v náhradnom režime. “Uvedomujeme si, že štrajkom sme skomplikovali život viacerým rodičom. S ich deťmi sa stretávame každodenne a snažíme sa ich pripravovať na plnohodnotný život, preto sa na nich obraciame s prosbou o pochopenie a podporu,” vysvetlili kvačianski učitelia.

Na dolnom Liptove sa do štrajku zapojili zamestnanci z 19 škôl, z celkového počtu 60 materských, základných a stredných škôl pôsobiacich v Ružomberskom okrese. Učitelia dnes nepracujú na 11 školách v obciach a ôsmich školách priamo v Ružomberku.

Pedagogickí zamestnanci Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku sa rozhodli vstúpiť do neobmedzeného štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, nakoľko sa stotožnili s cieľom štrajku, ako ho vyhlásil organizátor. “Pre žiakov prímy až kvarty sme pripravili náhradný mimoriadny rozvrh hodín. Pre ostatných žiakov školy nie je možné zabezpečiť vyučovanie,” spresnil Kamil Nemčík, riaditeľ školy.

Do štrajku sa zapojilo aj osem učiteľov zo Základnej školy s materskou školou v Ľubochni, no napriek tomu je na škole zabezpečené vyučovanie v riadnom režime. “V prevádzke je materská škola, školský klub, školská jedáleň aj základná škola. Vyučovanie v základnej škole je zabezpečené od prvej po piatu vyučovaciu hodinu,” priblížil riaditeľ školy Jozef Olos.

 

V Žiline úplne zatvorené zostali dve ZŠ, jedna vyučuje v obmedzenom režime

Reklama

V Žiline dnes v súvislosti so štrajkom učiteľov zostali úplne zatvorené dve základné školy – Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera a CZŠ Romualda Zaymusa. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Podľa riaditeľky ZŠ Limbová Janky Sliviakovej vstúpilo do neobmedzeného štrajku 22 z 33 pedagogických zamestnancov. “Od dnešného dňa ide škola v núdzovom režime. Zabezpečujeme vyučovanie v prvom a druhom ročníku, to sú štyri triedy. Žiakov učia náhradní učitelia. Učia sa podľa rozvrhu, školská jedáleň funguje a strava je zabezpečená. Školský klub je popoludní do 15.30 h, nie do 17.30 h ako zvyčajne,” informovala Sliviaková.

Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina fungujú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v bežnom režime. “Ak je treba, k dispozícii je Centrum voľného času (CVČ) na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečilo alternatívny program počas školského vyučovania,” doplnil Čorba.

CVČ pripravilo pre deti tvorivé dielne, spoločenské hry, šach, premietanie rozprávok, pohybové a tanečné aktivity. Počas dopoludnia využili jeho ponuku dve deti.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo šesť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). “Dve školské zariadenia – ZŠ Ul. J. Kronera a ZŠ Ul. A. Stodolu aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni v prípade, že si ju nahlásili. Dozor v školských jedálňach zabezpečujú učitelia, ktorí sa nezúčastňujú na štrajku,” dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) do štrajku vstúpilo päť škôl – Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov) a Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ). “V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši,” informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

 

Reklama

Vo Zvolene niektoré školy štrajk podporujú verbálne, dnes však vyučujú

S požiadavkami, ktoré predkladajú zástupcovia štrajkujúcich učiteľov ministerstvu školstva, sa stotožňujú aj pedagógovia na Gymnáziu Ľ. Štúra vo Zvolene. Dnešný štrajk preto podporujú, aj keď vyučovanie neprerušili a spoločne so žiakmi sa zúčastňujú vyučovacieho procesu.

„Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov podporujeme a považujeme ich za legitímne,“ povedala TASR riaditeľka Eva Chylová. Napriek tomu dnes vyučovanie neprerušili a hodiny v jednotlivých ročníkoch prebiehajú podľa rozvrhu.
Podľa Chylovej štrajk nie je vo veľmi vhodnom čase, pretože niektoré triedy gymnázia majú už týždne

vopred zaplatené lyžiarske výcviky. “Situáciu však sledujeme a v prípade, že rokovania neprinesú posun, sú niektorí kolegovia pripravení do štrajku aj osobne vstúpiť,” dodala.

Štrajk učiteľov podporuje priamo v Bratislave aj päť pedagógov zo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene. Škola pritom eviduje 45 pedagogických zamestnancov. “Učitelia, ktorí sa dnes zapojili do štrajku, majú našu plnú podporu, ostatní sú v škole a vyučujú,” povedala TASR riaditeľka Eva Balážová s tým, že ak by dnes zatvorili školu, do značnej miery by skomplikovali situáciu rodičom detí. “Sme služba verejnosti a na to sme pri našom rozhodnutí štrajkovať brali ohľad,” pripomenula. Jednu z najväčších zvolenských škôl navštevuje takmer 700 žiakov.

„Na základe oznámenia o vstupe do štrajku sa v Základnej škole s materskou školou Pliešovce rozhodlo vstúpiť do štrajku 19 pedagógov z celkového počtu 23 pedagogických zamestnancov,“ informuje dnes na webovej stránke školy jej riaditeľ Slavomír Mamojka. Títo zamestnanci školy sa podľa neho rozhodli o symbolickú podporu učiteľských požiadaviek, a to formou jednodňového štrajku.

Pre rodičov, ktorí si nemôžu zabezpečiť starostlivosť o svoje dieťa, otvorili od rána od šiestej hodiny do pol jednej popoludní oddelenie školského klubu.

Reklama

 

V štrajku sú i ZŠ z obcí na Záhorí v Bratislavskom kraji

Do štrajku učiteľov sa dnes zapojili aj školy z obcí na Záhorí v Bratislavskom kraj. Nie všetky sa chystajú na časovo neobmedzený štrajk. Niektoré ostanú zatvorené iba dnes, v iných sa pokračuje bez zmien.
Len na dnešok vyhlásili štrajk učitelia zo ZŠ v Plaveckom Mikuláši. “S ich štrajkom sa nestotožňujem, lebo si myslím, že v Plaveckom Mikuláši majú vytvorené dobré podmienky, no, samozrejme, rešpektujem ich právo na štrajk,” uviedla pre TASR starostka Plaveckého Mikuláša Marta Hlavatá.

Zatvorená počas dneška je aj ZŠ s MŠ v obci Kuchyňa. Žiaci dostali riaditeľské voľno. “Dnes sa všetci pedagógovia zapojili do štrajku,” vysvetlila dôvod riaditeľka ZŠ Janette Rečná. “V utorok (26.1.) ostáva aktívne štrajkovať polovica učiteľov, budeme preto vyučovať v núdzovom režime,” dodala.

V ZŠ v Zohore sa podľa informácií prednostky obecného úradu Gabriely Kafkovej zapojili do štrajku len štyria z viac ako dvadsiatky pedagogických zamestnancov. “Vyučovanie prebieha bez zmeny,” informovala prednostka. V plnej prevádzke sa vyučuje aj v ZŠ s MŠ vo Veľkých Levároch. Ku štrajku sa tam aktívne pripojilo päť pedagógov z celkového počtu 29. “Ostatní pedagógovia kolegov v štrajku podporujú, rozhodli sa však aktívne nezapojiť,” informoval zástupca riaditeľa ZŠ s MŠ Pavel Bernát.
Do neobmedzeného štrajku vstúpila napríklad ZŠ v Rohožníku i v Lozorne. Starosta Lozorna Ľubomír Húbek potvrdil pre TASR, že škola ostala zatvorená. Požiadavky učiteľov považuje Húbek za oprávnené.” Fandíme im, rovnako ako aj rodičia detí,” uviedol.

Podľa webu záhorí.sk sa na celom Záhorí zapojili do štrajku učiteľov, ktorí vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), pedagógovia z 31 školských zariadení.

Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 12.51 h na stránke ISU zapojilo 11.564 učiteľov zo 746 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

Reklama

 

Predstavitelia opozície učiteľov v štrajku podporujú

Predstavitelia opozičných strán štrajk asi 11.500 učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa dnes postavili politici z Mosta-Híd, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS či mimoparlamentnej strany SKOK. Dôvodom vyhlásenia ostrého štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania.

Podľa Mosta-Híd učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na to, či sa blížia voľby, alebo nie. “Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde zo širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. A jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako túto víziu napĺňajú. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí – vrátane odmeňovania učiteľov,” uviedol predseda strany Béla Bugár.

Most-Híd je presvedčený o nutnosti rýchlej, ale zmysluplnej reakcie na dlhotrvajúce problémy školstva, ktoré sú zapríčinené absenciou systémových zmien a krokov. “Preto sme iniciovali zvolanie školského výboru parlamentu. Jedným z ďalších možných riešení je záväzok politických strán presadiť ako jednu z priorít budúcej vlády komplexný Zákon o financovaní a rozvoji vedy a školstva na Slovensku do roku 2030,” dodal Bugár.

Reklama

Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik tvrdí, že učitelia v štrajku sa nedožadujú niečoho navyše, ale chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť. “Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich,” tvrdí Mikolášik. Podľa jeho slov ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia.

Štrajk učiteľov podporuje aj OĽaNO-NOVA. “Vzdelanie je to najlepšie veno, aké môžeme dať našim deťom,” odkázali Obyčajní na sociálnej sieti.

Podľa SDKÚ-DS je štrajk o celom kontexte vzdelávania na Slovensku. “Preto nie je dnešný protest učiteľov len o ich ohodnotení, ale o tom, čo v najbližších rokoch vychováme z našej najmladšej generácie. Tisícky štrajkujúcich učiteľov dnes síce poukázali na svoje zúfalé postavenie, ale celoslovenská vlna hnevu a frustrácie je dôsledkom celého kontextu vzdelávacie systému na Slovensku,” uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s priznaním, že od Nežnej revolúcie bolo školstvo na periférii záujmu a ani jeden z ministrov sa neodhodlal k zásadnej zmene fungovania systému.

Podporu štrajkujúcim učiteľom dnes vyslovil aj mimoparlamentný SKOK. Predseda strany Juraj Miškov považuje štrajkujúcich učiteľov za hrdinov čeliacich nátlaku zo strany vlády i časti svojho okolia. Odkazuje im, aby boli na seba hrdí. “Nepodľahnite nátlaku a bossingu na škole. Nerobíte to pre seba, ale budúcnosť Slovenska, pre deti všetkých z nás. Vzdelanie musí byť prioritou. Ako rodič vám fandím,” uzavrel Miškov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali