Postavili sa policajti k “skalpovaniu” príliš aktívne? Bývalý vyšetrovateľ Šátek k prípadu Kusého: “Nebol zachytený a zdokumentovaný žiadny pokus o korupciu.” Súhlasia aj Drucker či Demeš

Postavili sa policajti k “skalpovaniu” príliš aktívne? Bývalý vyšetrovateľ Šátek k prípadu Kusého: “Nebol zachytený a zdokumentovaný žiadny pokus o korupciu.” Súhlasia aj Drucker či Demeš

Bratislava 5. októbra 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

V nedeľu sme informovali, že sudca pre prípravné konanie na Okresnom súde Bratislava III zatiaľ neprávoplatne prepustil obvineného starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého na slobodu. Ku postupu polície a ďalších orgánov v tomu prípade sa vyjadrili aj bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek, šéf strany Dobrá voľba, za ktorú Kusý kandidoval vo voľbách do NR SR, Tomáš Drucker, či mimovládkar a publicista Pavol Demeš.

Rudolf Kusý
Na snímke starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý

Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek cez víkend ku kauze okolo Rudolfa Kusého poznamenal, že prípad začína vyzerať ako “pekný malér pre orgány, v danom prípade až príliš činné”.

Reklama

Šátek vysvetlil, že už po zverejnení prvej policajnej správy, že starosta bratislavského Nového Mesta Kusý bol zadržaný a obvinený, ostal zmätený. “Moja prvá reakcia bola, že vyšetrovateľ si možno len pomýlil trestný čin so skutkom, alebo pri medializácii prišlo k interpretačnej chybe.”

“Aby bolo každému jasné, o čom hovorím, podľa právnej teórie vyšetrovateľ R. Kusého obvinil zo „štyroch skutkov“, z ktorých dva kvalifikoval ako prečin a dva skutky ako zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.”

Reklama

Jozef Šátek dodal, že keď si o veci prečítal ďalšie články v médiách, zistil, že jeho inštinkt sa nemýlil. “Zistil som, že vyšetrovateľ z prípadu má hokej.”

 

Úroveň dôkazov

Šátek tiež vysvetlil, že podstata skutkov (konania obvineného) má spočívať v tom, že v štyroch prípadoch ako starosta v stavebnom konaní odmietol, zdržiaval a naťahoval rozhodovanie o vydaní stavebného povolenia o stavebných projektoch.

“Jedným z prípadov je rozhodnutie o zamietnutí žiadosti o vydanie stavebného povolenia, pričom príslušný stavebný odbor mestskej časti Nové Mesto svoj návrh oprel o fakt, že predložený projekt „nie je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou a stavebný komplex bude neprimerane veľký“.

Dodal, že v ďalšom z prípadov (bytový komplex firmy WM Development na Vlárskej ulici na Kramároch) bolo dokonca stavebné rozhodnutie vydané, avšak developer sa sťažoval na prieťahy v konaní o územnom rozhodnutí a toto príslušný odbor mestskej časti Nové Mesto vydal až pod tlakom podaného trestného oznámenia. “V ďalšom prípade územné rozhodnutie vydané nebolo (projekt na Jaskovom rade), pričom obvinený R. Kusý na polícii tvrdil, že „žiadali od investora, aby úradu dodal prepočítané „koeficienty“, ktoré by potvrdili, že projekt je v súlade s územným plánom“.

Reklama

“Vážne pochybujem o úrovni dôkazov, o ktoré sa spáchanie skutkov opiera a z ktorých vyvodzuje vyšetrovateľ Drozd ďalekosiahle právne závery o úmysle páchateľa, keď vychádza z toho, že starosta R. Kusý sa v minulosti vyjadril, že „firma oligarchu Juraja Širokého u nich v Novom Meste narazila“, a z tejto vytrhnutej pol vety vyšetrovateľ „dedukuje“, že „obvinený Kusý od začiatku konal s úmyslom nepovoliť realizáciu predmetnej stavby“.”

 

“Môžem vysloviť vážne obavy, že vyšetrovaním nebol vyprodukovaný žiadny relevantný dôkaz k subjektívnej stránke trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa”

Šátek ďalej píše, že z toho čo bolo o prípade publikované môže vysloviť vážne obavy, že vyšetrovaním nebol vyprodukovaný žiadny relevantný dôkaz k subjektívnej stránke trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, že starosta R. Kusý konal v úmysle spôsobiť inému škodu alebo sebe či inému zadovážiť neoprávnený prospech.

V súvislosti s rozhodovaním starostu podľa neho nebol zachytený a zdokumentovaný žiadny pokus o korupciu, akékoľvek ovplyvňovanie tohto procesu a preto úmysel zadovážiť pre seba alebo iného neoprávnený prospech neexistuje.

“Pokiaľ starosta konal v presvedčení, že jeho rozhodnutie je v súlade so stavebným zákonom a zároveň chráni zastupiteľstvom schválené podmienky určené územným plánom mestskej časti či mesta, tak s určitosťou nekonal ani v úmysle spôsobiť inému (žiadateľovi) škodu a to aj za situácie, že by sa jeho rozhodnutie následne, dodatočne vyhodnotilo (nadriadeným orgánom či znalcom) ako nesprávne.”

Reklama

“Takýchto sporných stavebných rozhodnutí, kde na jednej strane stojí obec, mesto na čele so starostom či primátorom a na druhej strane so žiadateľom (v danom prípade developerom) sú po celom Slovensku stovky a je evidentné, že tieto nemožno „riešiť“ trestnoprávnymi prostriedkami, ale len prostriedkami správneho práva. No a na fakt, že takýto prípad sa vyšetruje zadržaním a návrhom na vzatie obvineného do väzby už nemám slov.”

 

Drucker: Komu záleží na diskreditácii Kusého?

Šéf strany Dobrá voľba, za ktoru Kusý tento rok ako číslo 7 kandidátnej listiny kandidoval do Národnej rady – Tomáš Drucker, hovorí dokonca o diskreditačnej kampani voči Rudolfovi Kusému.

“Som rád, že Rudo Kusý je späť doma pri svojej manželke a deťoch. Pevne verím, že polícia aj prokuratúra tento absurdný a zbytočný teatrálny záťah vysvetlí. Pevne verím, že Rudovi niekto povie prepáčte,” uviedol v nedeľu bývalý minister zdravotníctva a vnútra Drucker.

Podľa jeho názoru nie je možné, aby človeka teatrálne pred objektívmi fotoaparátov naložili do policajného auta za to, že odmietal ísť po ruke developerom. “Kto si želal takéto neprimerané demonštrovanie sily a naháňanie strachu?”

“Majú sa teraz báť všetci tí starostovia a primátori, pre ktorých sú na prvom mieste občania? Majú sa báť všetci tí, ktorí si dovolia vzoprieť sa developerom? V normálnom štáte takéto praktiky nemajú miesto,” pýta sa ďalej Tomáš Drucker.

 

Demeš: Zadržanie Kusého bolo mimoriadne neštandardné

Kauzu Kusý okomentoval aj ďalší bývalý minister a publicista Pavol Demeš, ktorý súhlasí s komentárom bývalého vyšetrovateľa Šáteka.

“Som rad, že starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý je už so svojou rodinou. Spôsob jeho “zbalenia” políciou bol mimoriadne neštandardný,” komentuje Demeš.

Doplnil, že verí, že špeciálne ostatní bratislavskí starostovia a primátor Vallo dohliadnu na celú kauzu. “A ak bude treba, prispejú k očiste mena svojho kolegu. Som presvedčený, že verejnosť a médiá sa budú o objasnenie veľmi zaujímať.”

Reklama

 

Kusého vyšetrovateľ obvinil z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa

Bratislavská krajská kriminálna polícia vo štvrtok (1. 10.) zasahovala v prípade vyšetrovania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Policajný vyšetrovateľ následne obvinil zadržaného starostu z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Podľa miestneho úradu nie sú v súlade s územným plánom hlavného mesta. Tettinger zároveň skonštatoval, že na novomestskom miestnom úrade nie sú si vedomí žiadneho porušenia legislatívy, ktorého by sa mohol starosta dopustiť.

Spôsob zadržania, ale aj samotné zadržanie Rudolfa K. považuje jeho právna zástupkyňa Mišíková za nedôvodné. Teatrálne i za absolútne neakceptovateľné z hľadiska nákladovosti.

„Nebol riadne predvolaný. Nechápem, prečo k takémuto zadržaniu a k takejto teatrálnej situácii došlo. Vždy, keď bol predvolaný, tak sa na úkon v trestnom konaní dostavil,“ podotkla s tým, že nevidí ani dôvod na vzatie obvineného starostu do väzby.

Reklama

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali