Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov: “Ani gestapo by to nedokázalo!”

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov: “Ani gestapo by to nedokázalo!”

Moskva, 18. apríla, 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Na Ukrajine to vrie. Po prvom Majdane sa pripravuje druhý. Je úplne jasné, že premiér vo svojom kresle dlhšie nevydrží. V tejto súvislosti sú zaujímavé aj názory bývalého premiéra Ukrajiny Mykolu Azarova, ktorý “to už má za sebou”…

Bývalý ukrajinský premiér porozprával, že na Ukrajine vládne politický teror, zákony sa vôbec nedodržiavajú a preto v krajine je v súčasnosti až štyri tisíce politických väzňov. Ex- premiér Mykola Azarov v interview pre televíziu LifeNews zdôraznil, že hlavnými nástrojmi súčasných vodcov krajiny sú strach, represie, zastrašovanie a vytváranie panickej protiruskej nálady. Varuje pred ešte väčším chaosom, ktorý môže zasiahnuť Ukrajinu.

Reklama
Na snímke bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov

“Celá moc na Ukrajine sa v súčasnosti zakladá na protiruskej psychóze a zombirovaní ľudí. Ak sa tieto strašiaky odstránia, táto moc hneď zostane bezmocná. Súčasní vodcovia otvorili Pandorinu skrinku, k moci sa dostali nezákonne. Myslím si, že Ukrajina sa nevráti v dohľadnom horizonte na cestu normálneho vývoja. Spomeňte si, že prezidentské voľby sa konali pod namierenými pištoľami, kandidátov zastrašovali, fyzicky ponižovali. Parlament je taktiež nelegitímny. Hľadiac na túto vládu Európa by mala konečne pochopiť, všimnúť si, kto vládne v tomto štáte. Keď sa obyvatelia Ukrajiny preberú zo stavu zombiov, čo je neodvratné, spýtajú sa: “Kto sem dotiahol túto vládu?”

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov prezradil, že pozná mená niekoľkých osôb, ktoré by mohli vystriedať dnešných vládcov. “Oznámiť mená nahlas z pochopiteľných dôvodov nemôžem, inak by som sa opäť dostal do pozornosti Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Ale títo ľudia sú, poznám ich. Aj ja som sa pripravený vrátiť, využiť svoje znalosti a skúsenosti v prospech Ukrajiny. Bohužiaľ, štát je na pokraji katastrofy. V súčasnosti je životná úroveň na Ukrajine nižšia ako v Tadžikistane. V Senegale je dokonca možno aj lepšia. Výška dôchodkov je nižšia ako 30 dolárov mesačne, teda dôchodcovia fakticky musia vyžiť z jedného doláru denne. Zdalo by sa, že by ľudia mali byť pobúrení, mali by vyjsť do ulíc, ale nič také sa nedeje, pretože sú zombirovaní, oklamaní a majú strach. Denno-denne ľudí zatýkajú na základe vykonštruovaných dôvodov. Na Ukrajine je v súčasnosti štyri tisícky politických väzňov – ani gestapo by to nedokázalo!“ prízvukoval Mykola Azarov.

Reklama

Exilový politik vysvetlil, prečo musel emigroval, zdôraznil, že jeho “prípad“ bol vykonštruovaný Bezpečnostnou službou Ukrajiny bez akýchkoľvek dôvodov a dôkazov.

“Útoky na moju osobu sa začali v súvislosti s dianím v leteckej spoločnosti “Antonov”. Určité skupiny mienia rozobrať podnik na kusy, sprivatizovať ho a rozpredať. Práve preto útočia na generálneho konštruktéra, žiadajú ho prepustiť. Spolu s generálnym konštruktérom sme vo Francúzsku prezentovali lietadlo An-70. Dobre ho poznám. Je to muž, ktorého vo svete rešpektujú. Ale na Ukrajine ho prenasledujú. Bránil som ho, viacerým sa to nepáčilo a vykonštruovali obvinenia, začali trestné stíhanie. Takto jedná súčasné vedenie Ukrajiny,” zdôraznil Azarov.

Mykola Azarov taktiež vysvetlil, prečo Európska únia sympatizuje Kyjevu. Podľa jeho názoru, je to politická záležitosť. “Európa a USA chceli vytrhnúť Ukrajinu zo Spoločenstva nezávislých štátov. Navyše aj Gruzínsko, Arménsko, Moldavsko a iné štáty. Ale v súčasnosti sú na ústupe: Merkelová a Hollande majú vlastné starosti pred voľbami a navyše uvedomujú si, že konflikt na Ukrajine môže mať závažné následky pre celú Európu. Sú si toho dobre vedomí. Treba poznamenať, že hlavným úspechom minských dohôd je dosiahnutie prímeria.

Porušuje sa, ale predsa barbarské útoky armády sa podarilo zastaviť. Samozrejme, hovoriť o mieri, zastavení bojov, obnovení Donbasu sa ešte nedá. Dúfame, postupne sa všetko bude zlepšovať. Prezidenta krajiny Petra Porošenka čaká dosť smutná budúcnosť. Je zodpovedný za smrť civilistov, detí, vojakov. “On a jeho pomocníci majú ruky zašpinené od krvi,” hovorí ukrajinský politik.

Pokúsil sa prezentovať možné východiska z krízy. Prezradil aj to, čo by urobil, ak by sa zasa dostal k moci. “Po prvé, politické riešenie konfliktu je to jediné východisko. Je nutné poskytnúť také záruky pre juhovýchodné regióny krajiny, aby súhlasili zostať súčasťou Ukrajiny, čo nie je také jednoduché. Zničených je tam 98 percent priemyselných podnikov. Je nutné obnoviť bytový fond a infraštruktúru. Ďalej by sme sa mali venovať ekonomike, dosiahnuť pôvodné ukazovatele, následne sa zamerať na jej rast a rozvoj. Nie sú žiadne neriešiteľné problémy, všetko sa dá napraviť a dosiahnuť úspech,” tvrdí.

Reklama

Opakoval to, čo povedal v Moskve počas nedávnej prezentácii svojej knihy “Ukrajina na rázcestí”. Autor v nej posudzuje februárové udalosti roku 2014 v Kyjeve a tvrdí, že ideológia kyjevského vedenia a postoj “Ukrajina – nie je Rusko” je slepou uličkou.  Podľa bývalého predsedu ukrajinskej vlády východiskom z krízy na Ukrajine je vybudovanie novej ústavnej štruktúry štátu.

eu

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali