Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší budú stíhaní väzobne, dvoch sudca pustil na slobodu

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší budú stíhaní väzobne, dvoch sudca pustil na slobodu

Pezinok 8. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Jakub Kotian,Radovan Stoklasa)

 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený a jeho obhajca podali sťažnosť. Médiá o tom informoval obhajca Tibora Gašpara Eugen Cimmerman

expríslušník NAKA Ivan Bobocký (vpravo) po prepustení
Na snímke expríslušník NAKA Ivan Bobocký (vpravo) po prepustení

Cimmermann zastupuje v prípade obvinených a zadržaných počas štvrtkovej (5.11.) policajnej akcie Očistec i bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milana Mihálika, ktorého podľa rozhodnutia súdu budú tiež stíhať väzobne.

Reklama

“ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR,” povedal obhajca.

akcia Očistec
Na snímke jeden zo zadržaných prichádza na výsluch v sprievode polície na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) 8. novembra 2020 v Pezinku

Na otázku TASR, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že “sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu”. Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Reklama

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dovedna je obvinených 13 osôb – medzi nimi aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili.

 

Exriaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA bude stíhaný väzobne
Róbert Krajmer
Policajt z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) odvádza po domovej prehliadke u bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera (vpravo) 10. septembra 2020 v Trenčíne

Bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu podvečer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Médiá o tom informoval jeho obhajca Miroslav Zobok. Rozhodnutie nie je právoplatné.

“Sudca pre prípravné konanie rozhodol, že berie môjho klienta do väzby podľa ustanovenia paragrafu 71 odsek 1, písmeno b. a c. Trestného poriadku. Zjednodušene poviem, je to tzv. kolúzna a tzv. pokračovacia väzba. Neakceptoval návrh dozorového prokurátora na vzatie môjho klienta do väzby podľa ustanovenia paragrafu 71 odsek 1, písmeno a., čiže nevzhliadol v konaní ani v žiadnej konkrétnej skutočnosti, ktorá by mala existovať, obavu z toho, že by mal môj klient ujsť,” objasnil obhajca.

Reklama

Podľa jeho slov v sobotu (7.11.) pred sudcom ŠTS dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) argumentoval počas výsluchu tým, že obvinení mali informáciu o tom, že majú byť zadržaní, vopred. “Tak som včera v rámci výsluchu uviedol, že z toho vyplýva, že je rozptýlená obava z úteku a teda nie je daný dôvod útekovej väzby. Lebo ak mali obvinení takúto informáciu, tak im nič nebránilo, aby sa skryli alebo ušli atď. Každý zostal doma v domácom prostredí a pokorne vyčkal do príchodu polície,“ povedal Zobok.

 

Ďalší funkcionár NAKA bude stíhaný väzobne, Peter Hraško je v zlom stave

Bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Zetocha budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Médiá o tom informoval jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Ten zastupuje aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška Ten nie je schopný výsluchu, podľa advokáta je v zlom psychickom stave.

“Nie je to rozhodnutie o vine, to je len zabezpečovacie opatrenie s tým, že mal som kopu ľudí, ktorí boli oslobodení a boli zobratí do väzby a potom im musel štát zaplatiť. Chcem povedať, že môj klient Marián Z. nebol vyšetrovateľom ani operatívcom. Nedochádzal do styku so žiadnymi vecami, ktoré sa týkajú takýchto živých vecí a aj z tohto dôvodu si myslím, že táto väzba je nadbytočná, ale spoločenská požiadavka je taká, aká je,” uviedol na margo väzobného stíhania Mariána Zetocha Hlbočan.

“V prípade Petra H. sudca ma informoval, že zisťoval jeho zdravotný stav u ošetrujúcej lekárky telefonicky. Nie je spôsobilý vôbec výsluchu, nevníma a chcel som povedať, že niekto mi vravel, že vraj sa šíri po internete správa, že sa pokúsil o samovraždu, čo nie je pravda. On sa normálne psychicky zrútil s tým, že ide o vážnu zdravotnú poruchu,” dodal k zdravotnému stavu bývalého šéfa NAKA Hlbočan. Pôvodne bol výsluch Petra Hraška naplánovaný pred sudcom ŠTS v sobotu (7.11.).

Reklama

Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková neskôr informovala, že bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra Hraška budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu večer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS).

 

Bernarda Slobodníka a Ivana Bobockého väzobne stíhať nebudú
Ivan Bobocký
Na snímke expríslušník NAKA Ivan Bobocký (vpravo) po prepustení 8. novembra 2020 v Pezinku

Bývalého riaditeľa finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého príslušníka NAKA Ivana Bobocký nebudú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu večer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Ivan Bobocký sa v sobotu počas výsluchu pred sudcom k obvineniam priznal.

V oboch prípadoch vzal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) svoj návrh na väzobné stíhanie späť. “Na základe včerajšieho výsluchu, ktorý dnes pokračoval, tak prokurátor voči Bernardovi S. vzal návrh na vzatie do väzby späť. Takže na základe tohto bol klient okamžite prepustený na slobodu. Je to podľa mňa veľmi dôležitý a pozitívny signál pre všetkých, ktorí momentálne možno sú v rovnakom rozpoložení ako on. Dôvodom je, že sa vysvetlili na včerajšom výsluchu dôvody, ktoré viedli prokurátora k podaniu návrhu na väzbu a samozrejme aj akt a miera spolupráce,” uviedol pre médiá obhajca Bernarda S. Peter Kubina.

Bernard Slobodník bol vypovedať na ÚŠP 29. októbra a začal s políciou spolupracovať. Následne v stredu (4.11.) podal na neho na ÚŠP trestné oznámenie bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali