Bugár chce s SMK rokovať o spoločnom postupe po voľbách. SMK sa vyjadrí po zvolení nového predsedníctva

Bugár chce s SMK rokovať o spoločnom postupe po voľbách. SMK sa vyjadrí po zvolení nového predsedníctva

Bratislava 3. marca 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Dosluhujúci predseda strany Most-Híd Béla Bugár nechce dopustiť, aby v budúcnosti nemala maďarská menšina na pôde Národnej rady SR svoje zastúpenie. Do parlamentu sa totiž po sobotňajších voľbách nedostala ani jedna strana reprezentujúca maďarskú menšinu. Bugár za týmto účelom pozval lídra Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Menyhárta na spoločné rokovanie

Na snímke Béla Bugár

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Mostu-Híd Klára Magdeme. Členovia predsedníctva SMK však dnes pre neúspech vo voľbách jednohlasne a jednotne odstúpili zo svojich funkcií. Hovorca SMK Róbert Králik zároveň agentúre SITA priblížil, že rokovania so stranou Most-Híd sa uskutočnia po zvolení nových predsedov a funkcionárov oboch strán. Politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že prípadné spojenie maďarských strán by im v budúcnosti mohlo pomôcť.

Reklama

„Maďari a ďalšie národnostné menšiny na Slovensku po troch dekádach prvýkrát ostali bez parlamentnej reprezentácie. Podobnú situáciu v budúcnosti nesmieme dopustiť. Výsledky volieb jasne ukazujú aj to, že Spolupatričnosť, respektíve Maďarská komunitná spolupatričnosť získala hlasy pôvodných voličov SMK, preto Most-Híd má záujem v prvom rade rokovať so Stranou maďarskej komunity,“ uviedla Magdeme.

Bugár pre neúspech Mostu-Híd vo voľbách abdikoval na svoju funkciu a v najbližších dňoch o tom bude informovať aj predsedníctvo strany. „Predseda strany sa vyjadril jasne po zverejnení predbežných výsledkov. Predsedníctvo o svojom rozhodnutí oficiálne bude informovať v nasledujúcich dňoch. Na základe rozhodnutia predsedníctva môžu byť zvolané ďalšie orgány strany, a to republiková rada a snem,“ doplnila hovorkyňa Mostu-Híd.

Reklama

Politológ z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík tvrdí, že prípadné spojenie maďarských strán by im v budúcnosti mohlo pomôcť. Zároveň poznamenal, že je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom. „Maďarským stranám však nemožno nič vyčítať, lebo spoločné rokovania tu boli. Nakoniec sa však z rôznych dôvodov nedohodli,“ myslí si Štefančík. Politológ zároveň poukázal na to, že Maďari v súčasnosti nemajú dostatočne široký potenciál na to, aby sa dostali do parlamentu, ak budú kandidovať osobitne.

Bugár by si mal podľa Štefančíka zároveň položiť otázku, či práve on nie je prekážkou toho, aby väčšia časť maďarských voličov volila maďarské strany. „Mohol si to povedať v tom momente, keď kandidoval v prezidentských voľbách v roku 2019 a dosiahol mizerný výsledok (Bugár získal v prvom kole vo voľbe prezidenta 3,10 percenta hlasov, pozn. SITA). Seriózny politik by mal vedieť vyhodnotiť, kedy odstúpi zo straníckej politiky,“ ozrejmil politológ. Doplnil, že v sobotňajších parlamentných voľbách už voliči neprihliadali na voľbu strany na základe národnostnej príslušnosti.

Most-Híd získal vo voľbách do Národnej rady SR 2,05 percenta. Maďarská komunitná spolupatričnosť, ktorá bola spoločnou volebnou stranou SMK, Maďarského fóra a hnutia Spolupatričnosť, dosiahla o čosi lepší výsledok, keďže jej svoj hlas odovzdalo 3,90 percenta hlasov voličov. Ani jedna politická strana sa však do parlamentu nedostala, keďže na vstup do NR SR je potrebné získať minimálne päť percent.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:39

V srbskom hlavnom meste Belehrad sa v nedeľu začali opakované voľby do miestneho zastupiteľstva a voliči majú možnosť hlasovať do 20.00 h.

09:22

Bývalému majstrovi sveta v šachu Garrimu Kasparovovi, ktorý pred desiatimi rokmi utiekol z Ruska zo strachu pred trestným stíhaním, hrozí vo vlasti ďalšie trestné stíhanie za porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch.

09:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na bezpečnostnej konferencii Dialóg Šangri-La v Singapure vyzval najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom summite vo Švajčiarsku. Povedal, že Ukrajina je pripravená vypočuť si “rôzne návrhy a myšlienky” o ukončení vojny s Ruskom.

08:20

Jemenskí húsíovia tvrdia, že už druhýkrát zaútočili na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower v Červenom mori.

Prvé takéto tvrdenie bolo vyslovené v piatok, druhé v nedeľu večer. Predstavitelia hnutia tvrdia, že na loď zaútočili raketami a bezpilotnými lietadlami.

Spojené štáty to nepotvrdili. Hovorca Pentagónu pre agentúru Reuters uviedol, že nevie o žiadnom útoku na Eisenhower.

Centrálne velenie USA medzitým potvrdilo, že dve balistické rakety húsíov zaútočili na USS Gravely, ale boli zostrelené. Loď vraj neutrpela žiadne škody. Zostrelené boli aj bezpilotné lietadlá v južnej časti Červeného mora.

Vyhlásenia húsíovia boli reakciou na novú sériu úderov na Jemen zo strany Američanov a Britov, ktorí na skupinu zaútočili vo štvrtok.

08:11

Severná Kórea v noci na nedeľu obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami smerom do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Počas tejto noci ich bolo identifikovaných asi 600, pričom vypúšťaných ich bolo 20 až 50 za hodinu. Podľa agentúr Reuters a AFP o tom v nedeľu informovali juhokórejská vláda a armáda.

08:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La, vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom summite zvolanom v polovici júna do Švajčiarska.

08:09

Irán si predvolal dočasného švédskeho chargé d’affaires. Ako dôvod uviedol “nepodložené a zlomyseľné obvinenia” voči Iránu.

07:50

Čile sa pripojilo k skupine štátov, ktoré podporujú žalobu proti Izraelu, ktorá bola vlani podaná na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali