Moskva 21. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Maks Vetrov)
Agentúra Bloomberg informuje, že vinič v Európe tento rok zasiahlo sucho, krupobitie a choroby. Preto sa očakáva historicky nízka úroda, ale kvalita hrozna by mala byť naopak vyššia
Hlavnými európskymi producentmi sú Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Produkcia v týchto krajinách klesne oproti predchádzajúcemu roku o 18 percent na 117,3 milióna hektolitrov. Takýto odhad predstavila poľnohospodárska záujmová skupina COPA-COGECA.
Najväčšie straty hlási Francúzsko, predpokladá sa tretinový pokles, za ktorým stoja jarné mrazy a letná vlhkosť.
“Bez ohľadu na premenlivosť a neisté klimatické podmienky je kvalita hrozna výrazne vyššia a je dobrým prísľubom pre kvalitné vína,” uvádza skupina vo vyhlásení.
Reklama
Jediné Portugalsko by mohlo hlásiť vyššiu úrodu. V Nemecku sa očakáva rovnaká úroda ako vlani.
Začiatok kontrol burčiaku
Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia tento rok začala kontroly burčiaku a hroznového muštu o dva až tri týždne neskôr. Dôvodom bol predovšetkým neskorší zber hrozna. Prvé kontroly boli vykonané 26. augusta.
Inšpektori preverili 94 predajných miest burčiaku, v 24 prípadoch odobrali vzorky na analýzu v laboratóriu. Porušenie právnych predpisov inšpektori zistili u 20 kontrol.
Poľská nemliečna kaša so salmonelou
Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) varuje, že na český trh sa dostala nemliečna ryžová kaša značky Hami, ktorá môže obsahovať baktériu Salmonella enteritidis spôsobujúcu hnačkové ochorenie – salmonelózu. Predtým túto baktériu objavila slovenská inšpekcia v rovnakej šarži kaše.
Kašu vyrába poľská spoločnosť Nutricia. Konkrétne ide o šaržu s dátumom minimálnej trvanlivosti do 20. apríla 2022, balenie má hmotnosť 170 gramov. Inšpekcia varuje pred konzumáciou tejto ryžovej kaše.
SZPI rovnako ako jej slovenskí kolegovia vložila dodatočnú informáciu do európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF, čím dôjde k došetreniu a prijatiu opatrení v krajine, odkiaľ potravina pochádza.