Washington 24. decembra (HSP/rt.com – Ilustrácia HSP)
Koľko má byť vlastne v lososovi “lososoviny”?
Kým v našich domácnostiach sa v tomto vianočnom čase rieši otázka, či viac “anestézy” potrebuje vianočný kapor alebo jeho kat, za veľkou mlákou v Spojených štátoch amerických premýšľajú samotní zákonodarcovia nad obsahom rybacieho filé.
Regulačný orgán z Amerického úradu pre potraviny a liečivá (FDA) vydal predbežnú správu podľa ktorej nevidí problém s “umelým lososom”, ktorého neprajníci pomenovali aj Frankensteinovou rybou.
Hybrid lososa nevyvinuli krížením zvierat, ako je to bežné pri dobytku či našich domácich miláčikoch, ale doslova “zostrojili” v laboratória firmy AquaBounty. Do pôvodného lososa pacifického totiž implantovali krátky úsek DNA geneticky nepríbuznej ryby, vďaka ktorému rastie “sci-fi” hybrid dvakrát rýchlejšie a do dvojnásobnej veľkosti ako tradičné lososy. Teoreticky by nový gén nemusel byť vôbec implantovaný z inej ryby, ale mohol by pochádzať rovnako dobre z plaza, vtáka, cicavca či dokonca človeka.
Viac mäsa s rovnakým množstvom krmoviny
V prípade schválenia bude môcť firma AquaBounty ponúknuť mäsitejšie ryby schopné s podobným objemom krmiva omnoho viac ľudí. “Vo všetkých ostatných ohľadoch,” uvádza spoločnosť “ide o rybu úplne totožnú s inými druhmi atlantického lososa.”
Aj americký úrad pre stravu dáva podľa predbežných výsledkov firme za pravdu. Hybrid lososa “nebude mať žiadne významné dopady na kvalitu životného prostredia človeka a zároveň je vysoko nepravdepodobné že by táto ryba mohla poškodiť alebo obmedziť populácie prírodného lososa.”
Geneticky modifikované krmivá, obilie, ale mäso?
Spojené štáty sú známe tým, že zavádzajú geneticky modifikované potraviny do všeobecného užívania ako prvé na svete. Najskôr išlo o kukuricu ako krmivo pre hospodárske zvieratá, neskôr aj pšenicu ako potravinu pre človeka. Dosiaľ sa však ani samotní liberálni americkí konzumenti nezmierili s myšlienkou, že by mali jesť mäso z geneticky modifikovaného zvieraťa. Nadrozmerný losos zrejme bude prvým.
Bill Freese politický analytik z Centra pre bezpečnosť potravín, poukázal na rozdiel v tom, ako schvaľuje ten istý americký úrad stravu a farmaceutické produkty. Pri schvaľovaní liekov ide o zdĺhavú, mnohoročnú procedúru s viacerými klinickými testami, kým v prípade schvaľovania nových potravín ide podľa Freesea “o veľmí laxný regulačný systém, ktorý môže viesť ku tragickým výsledkom”.
Ďalšie zdržanie firmu zabije a s ňou aj sci-fi rybu
Rozvoj “Frankensteinovej ryby” si od AquaBounty vyžiadal takmer dve desaťročia výskumu a desiatky miliónov dolárov. Zdĺhavosť procesu schvaľovania doviedlo firmu takmer ku krachu.
“Ohrozuje to naše prežitie,” povedal zástupca firmy. “Máme dostatok likvidity len do januára 2013 a každé odloženie schvaľovacieho procesu, zvlášť nevysvetliteľné, nám sťažujú získavanie nových preklenovacích úverov.”
Schválenie od FDA vo vzťahu na bezpečnosť konzumácie človekom má firma AquaBounty už od roku 2010. Napriek tomu lososa dosiaľ nemohla pustiť do predaja a veľkovýroby vzhľadom na to, že potrebuje aj doložku o “nezávadnosti” vzhľadom na životné prostredie. Podľa posledných informácií sa zdá, že ju čoskoro dostane.