Bude podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru čeliť odvolávaniu kvôli týraniu manželky?

Bude podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru čeliť odvolávaniu kvôli týraniu manželky?

Bratislava 4. marca 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Opoziční poslanci z hnutia OĽaNO a SaS vyzývajú premiéra Fica a šéfku poslaneckého klubu Smer-SD Laššákovú, aby Jánoša odvolali z postu podpredsedu výboru pre ľudské práva

Hnutie OĽaNO žiada okamžité odvolanie poslanca Vladimíra Jánoša (Smer-SD) z parlamentných funkcií. Dôvodom je jeho údajné týranie vlastnej manželky. Jánoš je aj podpredsedom parlamentného ľudskoprávneho výboru.

Reklama
Na snímke podpredseda výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimír Jánoš

Jánoš sa podľa OĽaNO správa k manželke ako zviera. Poslanci za hnutie odsudzujú Jánošovo správanie. Poukazujú na informácie, ktoré sa objavili na internete a z ktorých vyplýva, že Jánoš hrubo napáda svoju manželku i dcéru.

“Nie je normálne, aby bol podpredsedom výboru pre ľudské práva človek, ktorý najhrubším spôsobom porušuje základné právo na ľudskú dôstojnosť,” tvrdí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Obyčajní vyzývajú predsedu Smeru-SD Roberta Fica aj šéfku poslaneckého klubu Janu Laššákovú, aby Jánoša odvolali z postu podpredsedu výboru pre ľudské práva.

Reklama

Kým nebudú vyvodené dôsledky voči Jánošovi, poslanec a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) sa nebude zúčastňovať zasadnutí ľudskoprávneho výboru. “Hulvátske správanie Vladimíra Jánoša voči jeho manželke a dcérke je pre mňa ako manžela a otca nepochopiteľné a odpudzujúce. Pociťujem zahanbenie, že s takýmto človekom zdieľam poslanecké lavice,” uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka.

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej nesmie zostať Jánošovo správanie nepovšimnuté. “Musí byť preverené,” vyhlásila. Zverejnené informácie podľa Jurinovej potvrdzujú, že problémy a najmä práva obetí, ktoré sú často bagatelizované a znevažované, musia byť dôsledne napĺňané. “Zákon musí platiť pre každého, aj pre vysokopostaveného poslanca Smeru,” zdôraznila s tým, že poslanec má povinnosť byť aj morálnou autoritou pre svojich voličov, ktorých zastupuje.

Jánošovo správanie odsudzuje aj SaS. “Vážený pán Fico, keď už toľko celebrujete úctu k ženám, skúste si pohovoriť s vaším poslancom Jánošom,” píšu liberáli na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Pripomínajú, že Smer-SD v súčasnosti chodí po Slovensku a oslavuje Medzinárodný deň žien.

Právny zástupca manželky poslanca za Smer-SD Vladimíra J. – Ivan Katrinec dnes podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal Vladimír J. dopustiť na svojej manželke. Podanie podnetu na poslanca dnes pre TASR potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Podnet bude vybavený zákonným spôsobom.

Na internete sa od utorka 3. marca šíria prepisy nahrávok poslanca s jeho 48-ročnou manželkou Ivetou. V prepise používa poslanec vulgarizmy a vyhrážky. Vecou sa zaoberala podľa právneho zástupcu Katrinca aj prokuratúra v Trenčíne, kde bol podnet podaný v polovici februára. Poslanec je so svojou manželkou v rozvodovom konaní.

Reklama

 

Jaroš sa voči obvineniam bráni a rozhodol sa podať trestné oznámenie

Poslanec NR SR Vladimír Jánoš podáva trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Robí tak po tom, ako sa v médiách objavilo “množstvo lží, poloprávd a nepravdivých obvinení”.

Jánoš, na ktorého podala manželka trestné oznámenie, tvrdí, že je s ňou už polroka v rozvodovom konaní a nikdy sa nedopustil skutkov, z ktorých ho ona a rôzne osoby obviňujú. “Je nešťastné, že manželka zvolila tento spôsob vedenia rozvodového konania. Týmto trpí najmä naša maloletá dcéra. Do poslednej chvíle som sa snažil naše manželstvo udržať. Žiadne z tvrdení uvedených v médiách nie je pravdivé,” povedal poslanec, podľa ktorého je smutné, že existujú osoby priživujúce sa na rozpade jeho manželstva a bez zábran klamú.

“Napriek tomu, že žijeme s manželkou oddelene už niekoľko mesiacov, riadne si plním svoju vyživovaciu povinnosť voči nej a aj našej maloletej dcére. Na základe nepodložených tvrdení som nútený sa brániť. Podľa môjho názoru je neprípustné, aby ma ktokoľvek bezdôvodne obviňoval z páchania trestnej činnosti,” dodal.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali