Vedci z britskej University of Reading zistili, že konzumácia dvoch pohárov šampanského týždenne by mohla pozitívne pôsobiť proti strate pamäti spôsobenej vekom. Fenoly obsiahnuté v šampanskom by teda mali zastaviť vznik demencie a najmä zlepšiť pamäť. Hrozno obsahuje viac aktívnych zložiek, ako sa myslelo predtým, vysvetlili vedci v tlačovej správe.
Pozitívne účinky striedmej konzumácie vína sú doteraz pripisované flavonoidom obsiahnutým najmä v červenom víne. Ale aj v bielom víne sa nachádzajú užitočné fenoly. Britskí vedci v laboratórnych experimentoch zistili, že najmä odrody hrozna používané na výrobu šampanského obsahujú oveľa užitočnejšie fenoly, než sa predtým myslelo. Vedci boli schopní preukázať, že aj menšie množstvo zložiek fenolu, ktoré boli predtým považované za neaktívne, zohrávajú aktívnu úlohu pri zlepšovaní pamäte. Štúdia bola publikovaná v časopise Antioxidanty & Redox Signalling.
Výskumníci testovali šampanské na starších laboratórnych myšiach. Po šiestich týždňoch bol preukázaný podstatne lepší výkon priestorovej pamäte, než u kontrolnej skupiny bez šampanského. Priestorová pamäť je zodpovedná za orientáciu a kogníciu v známom prostredí. Fenoly zodpovedajúcim spôsobom zlepšili prenos signálu prostredníctvom stimulácie určitých proteínov v mozgu, ktorých funkcia sa u starších pacientov často podstatne znižuje.
Aj keď sa tak hromadia dôkazy o pozitívnych zdravotných účinkoch konzumácie vína a podľa inej štúdie má víno ochranný vplyv na srdce, výsledok tejto štúdie však zatiaľ nemožno považovať za odporúčané dávkovanie: stále chýba dôkaz, že tento efekt bude rovnaký aj u ľudí. Avšak vedci sú presvedčení, že podobné pozitívne účinky budú preukázané aj u ľudí a budú sa týkať nielen šampanského, ale aj iných potravín, ktoré obsahujú fenol, ako sú čučoriedky alebo kakao.