Bridlicový plyn: pekný mýtus – zlá realita

Bridlicový plyn: pekný mýtus – zlá realita

Washington, Brusel, Kyjev 22. novembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Pred niekoľkými rokmi sa v Spojených štátoch uskutočnila revolúcia. Bez manifestácií, bez protestov, bez politických hádok, bez jediného výstrelu. Experti ju hneď pomenovali „Bridlicová revolúcia“. V USA začali ťažiť bridlicový plyn

Prvé analýzy predpovedali obrovské zisky a neuveriteľnú budúcnosť tomuto projektu. Optimisti vyhlasovali, že onedlho ľudstvo nebude potrebovať nič iné, žiadne iné zdroje energie – do zabudnutia prepadne ropa, zemný plyn, jadrová energia a pod. Zostane iba bridlicový plyn! Tento vynález vyvolal v USA neuveriteľný rozruch.

Reklama
Ilustračné foto

Pochopiteľne, onedlho „bridlicová epidémia“ vypukla aj v Európe. S bridlicovými projektmi sa roztrhlo vrece. Všetci chceli a pripravovali sa ťažiť bridlicový plyn. Americkí autori projektu tvrdili, že je to jednoduchšie, lacnejšie a rýchlejšie – skrátka, lepšie. Pokiaľ ceny ropy a zemného plynu boli na trochu vyššej úrovni, bridlicové projekty len tak lietali vo vzduchu. Lenže ceny ropy a zemného plynu išli dole a zistilo sa, že ťažba bridlicového plynu nie je tá najvýhodnejšia. Vlastne, vôbec nie je výhodná.

V Európe hneď stratili záujem, ale v USA nedokázali alebo si nechceli spočítať dva a dva a tvrdohlavo pokračovali v pretláčaní bridlicových projektov. Súčasné nízke ceny ropy ohrozujú realizáciu bridlicových projektov už aj v USA. Ťažba bridlicového plynu je totiž oveľa drahšia ako ťažba ropy alebo zemného plynu. Existuje určitá hranica, pod ktorú bridlicové spoločnosti nemôžu klesnúť, inak budú mať iba straty a žiadny zisk.

Reklama

V súčasnosti sa už nepripravujú nové projekty, ale v USA predsa pokračujú v už rozbehnutých a to z jediného dôvodu:  zamraziť rozbehnuté práce je technicky ťažké a navyše by to bola priveľmi drahá záležitosť. Perspektívne nové projekty sú zamrazené minimálne na niekoľko rokov. Experti sa domnievajú, že čiastočnú vínu nesie Saudská Arábia, ktorá sa snaží jemne „odstaviť“ konkurenta – USA. Analytici tvrdia, že Saudská Arábia úmyselne znížila ceny ropy, podnikla rad opatrení, aby ceny išli dole po celom svete – a bridlicový plyn zo Spojených štátov hneď bol pridrahý a všetci momentálne stratili oň záujem.

Na jednej strane Saudská Arábia je strategickým partnerom USA. Dosť často koordinovala so Spojenými štátmi svoje konanie na ropnom trhu, manipulovala s cenami podľa želania amerických partnerov. Ale predsa – vlastná košeľa… A keď ide o vlastné záujmy, Saudská Arábia nemá zľutovanie s kamarátmi… V súčasnosti je presne podobná situácia. Ceny ropy na svetových trhoch nebezpečne klesli, Saudská Arábia sa musí postarať predovšetkým o seba. Ropa je jej hlavný exportný artikel. Nechce prísť o obrovské zisky.

Kým v USA niektoré spoločnosti pokračujú tvrdohlavo presadzovať bridlicové projekty, v EÚ sa z nich vyzuli prakticky všetci veľkí hráči. Experti radia skoncovať so sankčnými hrami a rokovať s Moskvou – inak hrozí energetický kolaps únie. V Európe odmietajú ťažiť bridlicový plyn – je to pridrahé a dosť nebezpečné. Aj transatlantické spoločnosti pozastavujú práce. Posledným príkladom je Exxon Mobil, ktorý uznal ťažbu v Poľsku za nerentabilnú. Poľsko sa pritom považuje za krajinu s najbohatšími zásobami podobného plynu v Európe.

Mnohé firmy, ktoré mali potenciálny záujem o bridlicové projekty, stratili optimizmus už na etape testovacích vrtov. Optimizmus nepridáva ani vývoj cien ropy. Analytici predpovedajú, že o niekoľko mesiacov klesne aj cena zemného plynu. Ťažba bridlicového plynu je spojená s obrovskými nákladmi – neunesie to žiaden investor.

Bridlicové projekty pretláčali už viac razy – a viac razy prepadli. Napríklad, firma Exxon zastavila v r. 2009 realizáciu projektu v Maďarsku v hodnote 75 miliónov dolárov. Prieskumné skupiny hľadali plyn, ale vo vrtoch našli viac vody ako plynu. Obdobná situácia je v celej Európe: zásoby bridlicového plynu nie sú veľké, náklady na jeho ťažbu sú obrovské. Odvážne reči o odmietnutí ruského plynu a použití bridlicového sa javia ako amatérske a nereálne projekty. 

Reklama

Niektorí analytici tvrdia, že ťažiť bridlicový plyn nie je výhodné z viacerých dôvodov, dokonca aj vtedy, keď sú ceny ropy vysoké. Pri korigovaní cien ropy je rentabilita ťažby bridlicového plynu ešte nižšia. Od samého počiatku bolo jasné, že perspektívy prieskumu bridlicového plynu v Európe sú veľmi hmlisté. Ale náklady sú obrovské. Ťažba bridlicového plynu si vyžaduje nielen neuveriteľnú finančnú, ale aj „ekologickú záťaž“. Ťažba si vyžaduje spotrebu obrovského množstva vody. Európa však pociťuje jej nedostatok. Potrebuje kvôli pochybným „bridlicovým plánom“ stratiť vodu? Na to sa sotva niekto odhodlá. Prečo neťažia bridlicový plyn v Číne? Majú tam obrovské zásoby tohto plynu. Ale zasa – voda, voda, voda… Číňania si urobili svoj výber.

Mnohí experti tvrdia, že ukrajinský Majdan – je to iba pochybné divadlo, zamaskovaná snaha amerických firiem začať ťažbu bridlicového plynu na Ukrajine. Nie sú tam síce veľké zásoby, ale predsa. To, že realizácia projektov môže nechať 50-miliónovú krajinu bez vody, nikoho v USA, pochopiteľne, nezaujíma. Nová ukrajinská vláda sa už poponáhľala podpísať dohody s americkými firmami a v niektorých lokalitách odštartovali prieskumné vrty.

Americké firmy si zvolili ten najlepší čas: na Ukrajine zúri občianska vojna, celá krajina letí do pekla – kto sa tam teraz bude starať o ekológiu, o zásoby vody, o budúce generácie, o  ochranu životného prostredia a pod.? Kto si vlastne všimne, čo sa deje? Jedinou prekážkou sú, bohužiaľ, povstalci na juhovýchode krajiny – práve tam sú najväčšie zásoby bridlicového plynu. Povstalcom však na tej ekológii záleží…

Práve preto sú analytici dosť pesimistickí: sotva na juhovýchode nastolia mier – americkí šéfovia potrebujú získať toto územie, aby mohli ťažiť bridlicový plyn. Povstalci by im to nedovolili. A preto Američania tlačia na Kyjev, aby pokračoval vo vojne do víťazného konca: potrebujú vytlačiť povstalcov a začať na juhovýchode ťažiť bridlicový plyn. A v EÚ sa čudujú: prečo na Ukrajine pokračuje vojna… 

eu

Reklama


Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali