Kauzu Bezák využívajú na vrazenie klinu medzi veriacich

Kauzu Bezák využívajú na vrazenie klinu medzi veriacich
Ľudia v Trnave vyjadrujú podporu Bezákovi kvetmi

Bratislava 5. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

Odvolanie vyvolalo vášne

Odvolanie Bezáka z arcibiskupského stolca rozdúchalo vášne medzi veriacimi. Mnohí mali biskupa Bezáka radi, poznali ho osobne, potrebovali mu vyjadriť podporu. Pravdepodobne si však pod vplyvom citov neuvedomili, že svojím postojom zároveň tvrdia, že Pápež nevie čo robí a vyjadrujú tak vlastne, že mu nedôverujú.

Bezák sám má na tom svoj podiel, lebo miesto toho, aby vo veci mlčal, tak ako ho k tomu zaviazala Svätá stolica, sám rozdúchal vášne svojím vystúpením na nedeľnej omši. 

Reklama

Osobnosti vystúpia na podporu Bezáka 

Do podpory Bezáka sa zapojili známe osobnosti ako Korda, Bán, Hríb a ďalší. Niektorí sa považujú za veriacich, ale vzťah väčšiny z nich, hlavne ku Katolíckej cirkvi je  minimálne problematický. Hríb napríklad avizoval, že pozve Bezáka do svojej relácie “Pod lampou”. Na Bezákovú stranu sa stavajú aj ľudia, ktorí s Katolíckou cirkvou nemajú nič spoločné, ako napríklad kazateľ Daniel Pastirčák, ktorý je síce duchovný, ale iného vierovyznania. Chystá sa vystúpiť na podporu Bezáka 10. 7. na bratislavskom Hlavnom námestí spolu s hudobníkmi a muzikantmi. 

Reklama

Vystúpiť plánuje tiež multiinštrumentalista Marián Varga, speváčky Zuzana Homolová a Janais, violončelista Jozef Lupták, či akordeonista Boris Lenko. Organizátori podujatia však avizujú, že do zoznamu účinkujúcich môžu pribudnúť aj ďalšie mená.

Ciele podujatia 

Celé podujatie má slúžiť nato, aby vytiahlo veriacich do ulíc na podporu Bezáka, ktorý “svojimi postojmi oslovoval a spájal nielen veriacich, ale aj ateistov”, myslia si organizátori. Azda si iba neuvedomujú, že týmito akciami vrážajú klin medzi veriacich Katolíckej cirkvi. Možno im na tom nezáleží. Tvrdia, že slovenská verejnosť si zaslúži poznať dôvody, ktoré viedli k odvolaniu Monsignora Bezáka z funkcie arcibiskupa. “Chceme mu týmto koncertom vyjadriť podporu. Chceme vyjadriť túžbu, aby zostal súčasťou spoločenstva, ktoré svojimi postojmi tak výrazne oslovil,” píše sa v stanovisku organizátorov.

Pravdepodobne si všetci organizátori, účinkujúci ani tí, ktorí sa podujatia zúčastnia neuvedomujú, že tieto aktivity sa daju chápať tak, že smerujú vlastne proti pápežovi a nie na podporu Bezáka a že niektoré dôvody sa jednoducho nedajú uviesť bez toho, aby sa tým ohrozili nevinní zúčastnení ľudia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali